Pihak-pihak Bertentangan di Poland Mendakwa Kemenangan Pilihan Raya Dengan Keputusan Akhir Masih Akan Datang

WARSAW – Poland menghadapi tempoh ketidakpastian politik Isnin selepas rakyat Poland mengundi dalam bilangan yang besar dalam pilihan raya di mana parti pembangkang kelihatan memperoleh majoriti gabungan. Tetapi parti nasionalis konservatif yang memerintah memenangi lebih banyak undian daripada mana-mana parti tunggal dan berkata ia akan cuba terus memerintah.

Agensi polling Ipsos mengeluarkan exit poll akhir pada pagi Isnin, yang menggabungkan keputusan exit poll yang dijalankan semasa pilihan raya Ahad dan 50% undian yang dihitung.

Ia menunjukkan bahawa parti nasionalis konservatif memerintah Hukum dan Keadilan dengan 36.6% undian yang dikeluarkan, Gabungan Awam yang dipimpin oleh Donald Tusk dengan 31%, gabungan Pilihan Ketiga pusat dengan 13.5%, parti Kiri dengan 8.6% dan Konfederasi kanan jauh dengan 6.4%.

Bagi kerajaan untuk meluluskan undang-undang, ia perlu sekurang-kurangnya 231 kerusi di Dewan Rakyat yang berbilang 460 kerusi, Sejm.

Menurut Ipsos, parti Hukum dan Keadilan Jaroslaw Kaczynski kelihatan memperoleh 198 kerusi, penurunan tajam daripada majoriti sempit yang sekarang dipegangnya selama lapan tahun. Walaupun dengan parti Konfederasi kanan jauh, ia tidak akan mempunyai majoriti.

Walau bagaimanapun, pengurus kempen parti itu, Joachim Brudzinski, berkata pada pagi Isnin dalam temubual di stesen radio RMF FM bahawa partinya menang dan akan cuba membina kerajaan yang diketuai oleh Perdana Menteri Mateusz Morawiecki.

Exit poll itu menunjukkan 248 kerusi, bermakna majoriti di parlimen, pergi kepada Gabungan Awam, Pilihan Ketiga dan parti Kiri bersama-sama.

Suruhanjaya pilihan raya telah berkata ia dijangka melaporkan keputusan akhir pada awal Selasa.