Pihak berkuasa Turki menahan 2 suspek yang disyaki mengintip untuk Israel

(SeaPRwire) –   telah menangkap dua orang disyaki memberikan maklumat kepada agensi perisikan Israel, kata seorang pegawai kanan Jumaat, dalam siri terbaru penangkapan sedemikian di Turki.

Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya berkata, suspek didakwa mengumpul maklumat tentang individu dan syarikat yang menarik minat dan melepas data serta dokumen kepada pegawai perisikan Israel.

Enam orang lain yang juga ditahan dalam operasi bernama “Tikus-3” dibenarkan pulang selepas soal siasat, kata Yerlikaya dalam kenyataan di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Kami tidak akan membenarkan aktiviti perisikan yang menyasarkan persatuan dan kesatuan kebangsaan kami berlaku dalam sempadan negara kami,” kata Yerlikaya.

Menteri itu tidak memberikan maklumat lanjut mengenai suspek. Puluh orang, termasuk detektif persendirian, telah ditahan di Turki sejak Januari atas syak wasangka mengintip untuk Israel, kebanyakannya terhadap Palestin yang tinggal di Turki.

Turki dan Israel telah menormalkan hubungan pada 2022 dengan melantik semula duta besar selepas tahun-tahun ketegangan. Tetapi hubungan itu cepat merosot selepas permulaan peperangan Israel-Hamas, dengan Ankara menjadi salah satu pengkritik terkuat Israel di Gaza.

Pada Disember, ketua agensi keselamatan Israel Shin Bet berkata bahawa organisasi itu bersedia menyasarkan kumpulan militan Hamas di mana-mana, termasuk di Lubnan, Turki dan Qatar.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memberi amaran kepada Israel tentang “akibat serius” jika Israel terus dengan ancamannya menyerang pegawai Hamas di tanah Turki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.