Pihak berkuasa Mexico dilaporkan merampas lebih 20 tan meth di negeri Sonora

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Mexico dilaporkan merampas lebih 20 tan metamfetamina dalam serbuan di negeri Sonora.

Tentera laut Mexico menyatakan pada Isnin bahawa makmal itu terletak di Quiriego, sebuah daerah di bahagian yang terpencil di negeri sempadan utara Sonora.

Ia menyatakan 91,000 paun metamfetamina yang dijumpai di sana bersamaan dengan kira-kira separuh daripada 162,000 paun dadah yang telah dirampas Mexico sepanjang tahun ini sehingga kini. Seramai 28,000 paun bahan kimia metamfetamina juga dijumpai, kata tentera laut.

Gambar yang diedarkan oleh tentera laut menunjukkan beberapa ketel logam besar dan reaktor kimia yang disusun dalam barisan di tengah semak samun dan pokok rendah tapak itu, yang boleh dilihat dari udara. Lebih 200 pusingan, ketel dan bilik penyejukan telah ditemui, menurut tentera laut.

Tentera laut menyatakan anggota pasukannya memusnahkan peralatan itu, tetapi tidak menyatakan bila serbuan itu berlaku.

72 ketel itu menunjukkan kemudahan itu mampu menghasilkan beberapa kali ganda jumlah dadah berbanding makmal metamfetamina kedua terbesar yang ditemui semasa pentadbiran Presiden Andrés Manuel López Obrador. Makmal itu, di negeri Sinaloa bersebelahan, mempunyai 13 ketel.

López Obrador, yang mengambil alih jawatan pada 1 Disember 2018, kerap mendakwa bahawa rakyat Mexico secara budaya kebal terhadap ketagihan dadah.

Setahun lalu, askar merampas lebih separuh juta pil fentanil di Culiacan, ibu negeri Sinaloa, dalam apa yang tentera ketika itu gambarkan sebagai makmal dadah sintetik terbesar yang pernah ditemui.

Askar mendapati hampir 630,000 pil yang kelihatan mengandungi opioid sintetik fentanil, kata tentera. Mereka juga melaporkan merampas 282 paun serbuk fentanil dan kira-kira 220 paun metamfetamina yang disyaki.

Dua hari kemudian, tentera Mexico merampas hampir 1,400 liter metamfetamina cecair dan hampir setengah tan metamfetamina pepejal, yang mereka kata ketika itu ialah rampasan metamfetamina terbesar dalam setahun.

Askar menemui dadah itu di sebuah rumah separuh siap di bandar Angostura, Sinaloa. Negeri itu ialah kediaman kartel dadah yang menggunakan nama yang sama.

Sebelum ini, kebanyakan makmal metamfetamina besar telah ditemui di Sinaloa, tetapi kini negeri Sonora yang semakin ganas kini menjadi pusat pengeluaran, dan bukan hanya laluan penyeludupan sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.