Pihak berkuasa mencari Kardinal Katolik Roman hilang di Panama

(SeaPRwire) –   KOTA PANAMA (AP) — Seorang kardinal Katolik Rom hilang minggu ini di barat Panama dekat sempadan dengan dan penyiasat sedang mencari klerik yang hilang, pihak berkuasa mengumumkan Khamis.

Peguam Negara di negeri Chiriqui berkata mereka membuka siasatan Rabu, sehari selepas Kardinal Sepanyol José Luis Lacunza yang terakhir dilihat. Lacunza, 79, adalah uskup untuk keuskupan agung David di Chiriqui.

Keuskupan agung mengesahkan dalam kenyataan bahawa Lacunza tidak dilihat sejak petang Selasa dan berkata mereka telah melaporkan kehilangannya kepada pihak berkuasa.

Peguam Agung interim Panama, Javier Caraballo, memberitahu wartawan di Panama bahawa penyiasat sedang bepergian dari ibu negara ke Chiriqui untuk menjalankan temubual.

Lacunza adalah satu-satunya kardinal Katolik Rom di Panama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.