Pihak berkuasa Maghribi merancang undang-undang baru untuk memerangi pemalsuan seni dalam pasaran yang berkembang

(SeaPRwire) –   RABAT, Morocco (AP) — Morocco sedang merancang untuk meluluskan undang-undang baru dan menguatkan hukuman untuk memerangi pemalsuan karya seni bagi melindungi pasaran seni bernilai berjuta-juta dolar yang pegawai-pegawai percaya akan terus berkembang.

Peguam Negara Morocco pada Isnin telah memulakan siri perjumpaan dengan kementerian budaya dan Yayasan Kebangsaan Muzium untuk membincangkan kaedah dan amalan untuk menguatkuasakan dan mengesan lukisan dan karya seni palsu termasuk memberikan hukuman yang lebih berat dan mengawalselia lebih ketat lelongan.

“Masalah ini merupakan bahaya sebenar dalam bidang ini,” kata Mehdi Ben Said, menteri belia, budaya dan komunikasi Morocco. “Lukisan-lukisan Morocco kini dieksport ke luar negara dan untuk memerangi pemalsuan, penting untuk membersihkan perniagaan ini.”

Pegawai-pegawai menganggarkan pasaran seni negara bernilai kira-kira $2.5 juta dan menyatakan lukisan khususnya kian terkenal di seluruh Timur Tengah, khususnya di Qatar dan Emiriah Arab Bersatu.

Dengan usaha mereka, Morocco menyertai senarai negara-negara yang semakin giat mengejar pemalsuan, termasuk Amerika Syarikat, di mana pasukan jenayah seni FBI telah mengambil peranan lebih aktif mengejar pemalsuan seperti pelukis Jean-Michel Basquiat pada 2023.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.