Pihak berkuasa Haiti menangkap bekas datuk bandar berhubung pembunuhan Presiden Moïse pada 2021

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa di Haiti pada Isnin menangkap suspek baharu dalam pembunuhan Julai 2021 terhadap Presiden Jovenel Moïse.

Macky Kessa, bekas datuk bandar bandar pantai selatan Jacmel, ditahan tetapi belum didakwa, peguamnya, Jimmy Jean-Baptiste, memberitahu .

Dia berkata Kessa sedang ditahan di Penjara Kebangsaan Haiti yang terkenal di ibu negara, Port-au-Prince, dan bahawa dia merancang untuk mencari pembebasannya.

Belum jelas mengapa Kessa ditahan. Jean-Baptiste enggan berkomentar lanjut, mengingatkan bahawa siasatan sedang berjalan.

Penangkapan itu berlaku selepas Kessa bertemu dengan Hakim Walther Wesser Voltaire, yang menyiasat kes itu dan telah menemubual beberapa suspek lain yang telah lama berada di penjara selama lebih dua tahun. Voltaire adalah hakim kelima yang dilantik untuk kes itu, dengan hakim terdahulu meletak jawatan untuk pelbagai sebab, termasuk takut .

Voltaire tidak segera membalas mesej meminta komen. Dia sebelum ini menyatakan bahawa dia tidak akan membincangkan kes itu secara terbuka kerana siasatan masih berjalan, dengan beberapa perbicaraan diadakan tetapi tiada perbicaraan yang dijadualkan lagi.

Lebih 40 orang disyaki telah ditahan dalam kes itu, kebanyakannya sejurus selepas Moïse dibunuh secara kejam di kediaman peribadinya dalam serangan yang juga menjejaskan isterinya, Martine Moïse.

Di kalangan mereka yang ditahan adalah 18 bekas tentera Colombia yang didakwa mengambil bahagian dalam rancangan itu dan beberapa pegawai polis Haiti berpangkat tinggi.

Manakala kes itu masih berlarutan di Haiti, 11 suspek telah diekstradisi ke Amerika Syarikat, dengan dua daripada mereka sudah dijatuhkan hukuman.

Penyiasat Amerika Syarikat telah menggambarkan rancangan meluas di kalangan suspek di Haiti dan yang bertujuan untuk mendapat manfaat daripada kontrak berharga di bawah pengganti Moïse, sama ada beliau diculik atau dibunuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )