Pihak berkuasa Dominican melancarkan siasatan selepas seorang pegawai imigresen dituduh merogol kanak-kanak berumur 14 tahun

(SeaPRwire) –   SANTO DOMINGO, Dominican Republic (AP) — Pihak berkuasa di Republik Dominican mengatakan pada Khamis mereka telah melancarkan siasatan selepas seorang pegawai imigresen didakwa merogol seorang gadis berumur 14 tahun.

Ibu kepada gadis itu, yang berasal dari jiran , menuduh serangan itu berlaku minggu lepas berhampiran bandar resor mewah , selepas suspek itu memecah masuk ke rumah mereka.

Santiago Molina, seorang aktivis hak asasi manusia, mengatakan insiden itu berlaku apabila pegawai imigresen sedang mencari rumah di kawasan yang dikenali sebagai Verón, di mana para pendatang kebanyakannya dari Haiti telah menetap.

Molina berkata ibu gadis itu berada di tempat kerja pada masa serangan itu berlaku dan beliau telah mengiringi ibu itu untuk membuat laporan. Beliau menambah keluarga itu kini diancam kerana perkara itu.

Satu kenyataan dari General Directorate of Migration, menjawab soalan dari The Associated Press, mengatakan jika seorang pegawai didapati terlibat dalam insiden itu, beliau akan menghadapi keadilan.

The AP tidak menamakan ibu gadis itu untuk menjaga privasinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.