Petani protes menyembur polis Brussels dengan kotoran, lempar telur berhampiran pangkalan EU

(SeaPRwire) –   Petani bertembung dengan polis di Belgium pada Isnin, menyembur pegawai dengan najis cair dan melemparkan telur serta mercun ke arah mereka dalam tunjuk perasaan baru untuk menyatakan kuasa mereka ketika menteri pertanian bertemu untuk mencari jalan menangani kebimbangan para penunjuk perasaan.

Petani marah dengan peraturan berlebihan dan persaingan daripada import murah dari negara-negara di mana piawaian EU yang agak tinggi tidak perlu dipatuhi.

Polis Brussels berkata bahawa 900 traktor memasuki bandar, banyak membawa ke arah bangunan Majlis Eropah di mana menteri bertemu. Asap mengudara berhampiran di mana polis bersenjata lengkap berlindung di sebalik halangan konkrit dan dawai berduri, menembak gas pemedih mata dan mercun air ke arah petani penunjuk perasaan. Skor traktor juga berbaris di jalan utama membawa ke kawasan Eropah bandar, menyusahkan lalu lintas dan menghalang.

Beberapa traktor berjaya memaksa jalan melalui halangan, menghantar pegawai bergegas. Menteri Dalam Negeri Belgium Annelies Verlinden menggesa polis mengenal pasti “pengacau” yang menyakiti orang atau tidak mematuhi arahan pegawai.

“Hak untuk protes adalah berharga bagi kami jadi ia perlu digunakan dengan hormat,” katanya dalam pos di X, bekas Twitter.

Pada awal bulan, demonstrasi serupa menjadi ganas dengan petani membakar timbunan jerami dan melemparkan telur serta mercun ke arah polis berhampiran summit pemimpin EU.

Sesetengah traktor dilapisi tanda meluahkan apa yang dilihat petani sebagai kematian perlahan mengerjakan tanah. “Pertanian. Sebagai kanak-kanak anda bermimpi tentangnya, sebagai orang dewasa anda mati kerana itu,” kata satu.

“Kami diabaikan,” kata Marieke Van De Vivere, seorang petani dari rantau Ghent di utara Belgium, kepada Agensi Berita Associated Press.

Dia menjemput menteri “untuk bersikap waras kepada kami, datang bersama kami sehari bekerja di ladang, atau dengan kuda atau haiwan, untuk melihat ia bukanlah mudah … kerana peraturan yang dikenakan ke atas kami.”

Tunjuk perasaan ini adalah terkini dalam siri perhimpunan dan demonstrasi petani merentasi Eropah.

Pada Sabtu, Presiden Perancis Emmanuel Macron disambut dengan desisan dan siulan ketika membuka Pameran Pertanian Paris oleh petani yang mendakwa beliau tidak berbuat cukup untuk menyokong mereka. Sepanyol, Belanda dan Bulgaria terkena protes minggu ini.

Gerakan ini, yang mengumpul kekuatan ketika parti-parti politik berkempen untuk pilihan raya Eropah antara 6-9 Jun, sudah menghasilkan keputusan. Awal bulan ini, cabang eksekutif EU menangguhkan cadangan anti-racun sebagai pengiktirafan kepada petani yang membentuk .

Di sebalik halangan di Brussels, menteri bersemangat menunjukkan mereka mendengar, dan kumpulan wakil petani dibenarkan masuk untuk perbualan.

Presidensi EU, kini dipegang Belgium, mengakui kebimbangan petani termasuk beban mematuhi dasar alam sekitar, penurunan bantuan daripada sistem subsidi pertanian blok dan kesan serangan Rusia ke atas bekalan bijirin Ukraine.

“Kami faham situasi ini sukar,” kata David Clarinval, menteri pertanian Belgium.

“27 negara ahli teguh berkata perkara tidak boleh kekal seperti ini,” katanya kepada wartawan selepas mempengerusikan mesyuarat. “Perlu mengambil tindakan segera serta tindakan dalam jangka panjang di peringkat Eropah.”

Menteri Pertanian Perancis Marc Fesneau berkata kepada beberapa wartawan yang dibenarkan polis masuk bangunan bahawa “perlu menghantar isyarat segera kepada petani bahawa sesuatu berubah, bukan sahaja dalam jangka pendek tetapi juga sederhana dan panjang.”

Menteri Pertanian Ireland Charlie McConalogue berkata keutamaan perlu mengurangkan birokrasi merosakkan.

EU perlu memastikan dasar “mudah, berkadar dan sesederhana mungkin bagi petani melaksanakan,” katanya. McConalogue menekankan bahawa “kami menghormati kerja amat penting yang petani lakukan setiap hari dalam menghasilkan makanan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.