Petani Poland menolak untuk sepenuhnya membuka semula lintasan sempadan Ukraine, lapor agensi berita negara

(SeaPRwire) –   Petani Poland meningkatkan bilangan trak yang dibenarkan melalui lintasan sempadan Dorohusk dengan Ukraine pada hari Rabu tetapi mengundurkan diri daripada janji untuk membukanya sepenuhnya, lapor agensi berita negara PAP pada hari Rabu.

Pemimpin protes Wojciech Los memberitahu PAP bahawa bilangan trak yang dibenarkan untuk menyeberang telah ditingkatkan kepada lima sejam daripada satu atau dua sebelumnya. Beliau sebelum ini mengatakan bahawa semua trak yang terkandas di sana akan dibenarkan melalui sebagai tanda niat baik.

“Sesetengah daripada penganjur mahu ini, tetapi sayangnya terdapat dan kami akhirnya bersetuju bahawa kami akan meningkatkan bilangan trak yang dibenarkan melalui kepada lima sejam,” katanya

Petani di Poland dan seluruh Kesatuan Eropah telah memanggil perubahan kepada sekatan yang dikenakan ke atas mereka oleh rancangan Perubahan Iklim Perjanjian Hijau EU untuk menangani perubahan iklim, dan pemulihan cukai import produk pertanian daripada Ukraine yang dibatalkan selepas pencerobohan Rusia pada 2022.

Di tempat lain, petani Poland mengatakan akan menghalang lintasan sempadan Chyzne dengan Slovakia mulai Jumaat sehingga akhir Mac, lapor PAP. Mereka merancang untuk membenarkan satu trak melalui setiap jam, menurut agensi itu.

Satu protes juga sedang berlangsung pada hari Rabu di lintasan sempadan Barwinek antara Poland dan Slovakia, di mana petani sedang memeriksa kandungan setiap trak, menyebabkan kesesakan lalu lintas, lapor PAP.

Petani memberitahu laman web Wp.pl pada Selasa ini adalah kerana mereka mendapati bahawa produk pertanian Ukraine dan Rusia memasuki Poland melalui Slovakia, yang juga merupakan negara Kesatuan Eropah.

Sabtu lepas, berjanji untuk mengurangkan lebihan bijirin di pasaran domestik dalam perbincangan dengan petani, tetapi pemimpin kesatuan berkata mereka akan terus menekan protes mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.