Petani Poland hadang persimpangan sempadan Jerman semasa rusuhan bantahan terhadap Perjanjian Hijau EU berterusan

(SeaPRwire) –   Petani Poland menghalang dua persimpangan sempadan dengan Jerman pada Isnin, polis tempatan berkata, kerana dan import murah meresap blok.

Petani di Poland dan seluruh EU telah memanggil perubahan kepada sekatan yang dikenakan ke atas mereka oleh rancangan Green Deal EU untuk menangani perubahan iklim, dan pemulihan duti kastam ke atas import produk pertanian dari Ukraine yang dibatalkan selepas pencerobohan Russia pada 2022.

Suruhanjaya Eropah Jumaat menawarkan pengurangan kepada petani apabila ia mencadangkan pengurangan satu siri peraturan mengenai tanah kosong atau menukar tanaman.

Pada Isnin, petani menghalang Swiecko dan Gubinek . Sekutu polis tempatan berkata bahawa penghalangan bermula pada Ahad dan dijadualkan berterusan sehingga Rabu.

“Laluan lalu lintas di Swiecko dan Gubinek ditutup, anda tidak boleh bepergian dalam mana-mana arah,” kata Marcin Maludy, jurucakap polis berhampiran Gorzow Wielkopolski.

Maludy berkata bahawa satu-satunya kemungkinan untuk trak di wilayah Lubusz bepergian ke Jerman adalah pergi ke Olszyn manakala kereta boleh pergi melalui persimpangan yang tinggal di wilayah itu.

Petani Poland merancang protes besar-besaran di seluruh negara pada Rabu, mengekalkan tekanan ke atas pegawai untuk bertindak terhadap tuntutan mereka. Mereka mempunyai aduan khusus kerana persaingan bertambah dari jiran Ukraine bukan EU, yang menuduh mereka menggunakan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.