Petani-petani di Itali, Sepanyol dan Poland menunjukkan bantahan kepada polisi EU, tuntutan tindakan terhadap kos meningkat

(SeaPRwire) –   Petani di Itali, Sepanyol dan Poland menunjuk perasaan pada hari Jumaat sebagai sebahagian daripada protes berterusan terhadap dasar pertanian dan untuk menuntut langkah-langkah untuk memerangi peningkatan kos pengeluaran, keuntungan yang berkurangan dan persaingan tidak adil dari negara-negara bukan EU.

Protes serupa telah berlaku di seluruh blok dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Petani membantah bahawa dasar-dasar Kesatuan Eropah 27 negara terhadap alam sekitar dan hal-hal lain merupakan beban kewangan dan menjadikan produk mereka lebih mahal daripada import bukan EU.

Suruhanjaya Eropah, lengan eksekutif EU, telah membuat beberapa pengimbangan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, termasuk menangguhkan rancangan untuk mengurangkan penggunaan racun dan bahan-bahan berbahaya yang lain sebanyak separuh. Walaubagaimanapun, protes telah merebak.

, di mana import bijian, susu dan hasil tumbuhan murah dari Ukraine telah menimbulkan kemarahan khusus, petani mengembara dengan traktor merentasi negara untuk memperlahankan lalu lintas dan menghalang jalan-jalan utama, sesetengahnya memaparkan tanda-tanda yang membaca “Dasar EU Memusnahkan Petani Poland”.

Laluan akses ke pintu sempadan dengan Ukraine di Hrebenne dan Dorohusk, di timur, telah diblok oleh traktor, dengan hanya aliran lalu lintas kecil dibenarkan melaluinya.

Di bandar barat Poznan, polis menganggarkan bahawa kira-kira 1,400 traktor memasuki jalan-jalan dan tiba di pejabat gabenor wilayah. Peserta protes menyalakan letupan api di sana dan meletakkan keranda, melambangkan kematian pertanian Poland, serta bakul tahi lembu yang penuh dengan bendera EU ditusuk di dalamnya. Tiada keganasan dilaporkan.

Menteri Pertanian Czesław Siekierski berkata beliau memahami aduan dan beliau akan bercakap dengan petani, yang berkata mereka juga menunjuk perasaan bagi pihak pengguna Poland.

Timbalan Perdana Menteri Wladyslaw Kosiniak-Kamysz menyeru Komisioner Pertanian EU, Janusz Wojciechowski, bekas menteri pertanian Poland, meletak jawatan. Tiada tindak balas segera dari Wojciechowski.

Penganjur, Kesatuan Petani Perseorangan Solidariti, berkata dasar EU memicu protes.

“Protes ini ditujukan terhadap dasar Kesatuan Eropah, terhadap Perjanjian Hijau dan terhadap dasar yang membenarkan aliran masuk pertanian tidak terkawal dari Ukraine,” kata Adrian Wawrzyniak, jurucakap untuk kesatuan itu, kepada Agensi Berita Associated Press.

Beliau berkata gudang penyimpanan penuh dengan bijian Ukraine, menyebabkan harga jatuh 40% pada 2023. Permintaan untuk gula, susu dan daging Poland telah jatuh: akibatnya, petani menangguhkan pelaburan.

Petani juga bimbang bahawa Perjanjian Hijau EU, yang menyeru had kepada penggunaan bahan kimia dan pelepasan gas rumah hijau, akan menyebabkan pengurangan dalam pengeluaran dan pendapatan. Mereka berkata bahawa keperluan EU untuk 4% tanah pertanian dikhaskan untuk kepelbagaian biologi dan perlindungan landskap juga akan memberi kesan negatif kepada output mereka.

Di Itali, konvoi kecil traktor bergerak merentasi pusat sejarah Rom ke Koloseum, dikawal oleh patroli polis.

Petani telah menunjuk perasaan dengan aman di luar Rom dan di seluruh negara selama beberapa hari untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka

Perdana Menteri Giorgia Meloni telah berulang kali menyatakan bahawa kerajaan kanannya telah menangani sebahagian permintaan utama petani, tetapi kebanyakan mereka merasa terabaikan.

Satu mesyuarat antara delegasi pertubuhan pertanian berlembaga dan Menteri Pertanian Francesco Lollobrigida telah dipanggil pada petang Jumaat. Banyak petani Itali berkata mereka tidak merasa diwakili oleh persatuan sektor besar, yang mereka kata terpisah daripada perjuangan harian mereka.

Petani di Sepanyol menganjurkan tindakan serupa dalam hari keempat berterusan protes mereka.

Selain dasar-dasar EU, petani Sepanyol mengekalkan bahawa undang-undang bertujuan untuk menjamin pembelian besar runcit memastikan harga adil untuk barang mereka tidak dilaksanakan ketika harga pengguna meningkat.

Protes Jumaat berpusat di sekitar bandar-bandar utara Oviedo, Pamplona dan Zaragoza, dengan traktor menyumbat beberapa jalan-jalan bandar dan jalan raya penumpang. Di banyak tempat, petani terus protes sepanjang malam.

Kumpulan tidak bersekutu tiga pertubuhan pertanian utama telah menyeru petani bergerak ke Madrid pada tengah malam untuk protes Sabtu berhampiran ibu pejabat Parti Sosialis Perdana Menteri Pedro Sánchez.

Demonstrasi dijangka berterusan dalam minggu-minggu akan datang dengan protes besar sedang dianjurkan di ibu negara pada Feb. 21.

Beberapa laporan media Sepanyol telah menghubungkan banyak protes kepada kumpulan kanan konservatif dan keras.

Polis berkata 20 orang telah ditahan semasa demonstrasi minggu ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.