Petani India bertembung dengan polis semasa protes menuju ibu negara

(SeaPRwire) –   Puluhan ribu petani India berarak ke ibu negara untuk menuntut harga tanaman yang dijamin, memulihkan gerakan dua tahun lalu yang berjaya memaksa kerajaan membatalkan undang-undang pertanian baharu yang kontroversi.

Pada Selasa, polis menggunakan gas pemedih mata, menahan beberapa petani dan menghalang jalan masuk ke New Delhi dengan menghalang sempadan.

Pihak berkuasa berazam mengawal tunjuk perasaan baharu ini untuk mengelakkan pengulangan protes 2021, di mana puluhan ribu petani berkemah di luar ibu negara selama lebih setahun, menghadapi musim sejuk yang sukar dan gelombang COVID-19 yang memusnahkan.

Petani, yang menunggang trak dan lori dari negeri jiran Haryana dan Punjab, mengatakan kerajaan gagal memenuhi sebahagian permintaan utama mereka dari protes sebelumnya.

Pada 2021, membatalkan satu set undang-undang pertanian yang telah memicu pusingan protes pertama daripada petani, yang mengatakan undang-undang itu akan menjejaskan pendapatan mereka.

Tetapi kumpulan petani yang memimpin perarakan kini mengatakan bahawa sejak itu, kerajaan tidak membuat kemajuan pada permintaan penting lain seperti harga tanaman yang dijamin, pendapatan petani yang dua kali ganda dan pengampunan pinjaman.

Tuntutan untuk undang-undang yang akan menjamin harga sokongan minimum adalah .

Kini, kerajaan melindungi pengeluar pertanian daripada sebarang penurunan mendadak harga tanaman dengan menetapkan harga pembelian minimum untuk beberapa tanaman penting, sistem yang diperkenalkan pada tahun 1960-an untuk membantu mengukuhkan simpanan makanan dan mencegah kekurangan. Tetapi petani menuntut ini diperluaskan kepada semua hasil tanaman, dan bukan hanya tanaman penting.

Pada November 2021, pengumuman Modi bahawa kerajaannya akan membatalkan undang-undang kontroversial itu dilihat secara meluas sebagai kemenangan bagi petani dan penarikan balik jarang bagi pemimpin populis itu.

Kerajaan telah mempertahankan undang-undang itu sebagai reformasi perlu untuk mengemas kini pertanian India, tetapi petani takut langkah kerajaan untuk memperkenalkan reformasi pasaran dalam pertanian akan meninggalkan mereka lebih miskin.

Protes itu, yang bermula di utara India, memicu tunjuk perasaan seluruh negara dan mendapat sokongan antarabangsa. Puluh petani meninggal dunia akibat bunuh diri, keadaan cuaca yang buruk dan wabak.

Pengulas politik mengatakan gerakan protes itu merupakan cabaran terbesar sehingga ketika itu bagi kerajaan Modi, yang kemudiannya cuba melukis keputusannya untuk membatalkan undang-undang itu sebagai langkah yang memberi keutamaan kepada petani.

Protes itu datang pada masa yang penting bagi parti pemerintah dan Modi, yang secara meluas dijangka akan menyapu pilihan raya kebangsaan akan datang dan menjamin penggal ketiga berturut-turut.

Pada 2021, keputusan Modi untuk membatalkan undang-undang itu dilihat sebagai langkah untuk meredakan petani menjelang pilihan raya negeri penting.

Petani membentuk blok undian paling berpengaruh dan sering diromantisasikan sebagai jiwa dan jantung negara.

Politikus selama ini menganggap tidak bijak untuk menjauhkan mereka, dan petani juga sangat penting kepada pangkalan Modi. Haryana Utara dan beberapa negeri lain dengan populasi petani yang besar diperintah oleh partinya.

Jika protes itu mendapat momentum yang sama seperti kali terdahulu, ia boleh menguji Modi dan kerajaannya beberapa bulan sebelum pilihan raya umum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.