Petani halang jalan raya Sepanyol sebagai protes terhadap birokrasi Kesatuan Eropah

(SeaPRwire) –   Jalan raya dihalang traktor dan peralatan pertanian yang lain ketika protes merebak dari negara jiran.

Ahli Asaja Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (Persatuan Belia Petani Sepanyol) mengambil jalan raya secara besar-besaran Selasa untuk memprotes birokrasi Eropah dan persaingan terhalang terhadap negara bukan EU.

“Dengan berbagai-bagai warna, di seluruh Kesatuan Eropah, kami menghadapi masalah yang sama,” kata Naib Presiden ASAJA Donaciano Dujo kepada stesen berita Sepanyol TVE.

“Ladang sudah bosan,” tambah Dujo.

Protes telah menghalang lalu lintas di lebuh raya utama dari Seville hingga Girona.

Pemimpin protes telah menyuarakan bantahan terhadap peraturan EU yang bertujuan untuk mengekang kesan alam sekitar, yang petani katakan menghalang mereka daripada kekal kompetitif dengan pasaran pertanian lain.

Pertembungan ganas antara petani dan pegawai undang-undang telah dilaporkan di negara-negara lain, menurut Reuters.

Protes serupa telah muncul di negara lain termasuk Perancis, Belgium, Portugal, dan Itali.

Petani Itali memulakan konvoi traktor ke arah Rom pada Isnin, membantah kesukaran serupa yang disebabkan oleh birokrasi EU.

“Tentu saja, sentiasa ada ruang untuk peningkatan, dan saya sentiasa bersedia mendengar tuntutan yang datang dari pekerja yang penting bagi kami,” kata Perdana Menteri Giorgia Meloni Isnin tentang protes semasa lawatan ke Jepun.

Petani juga menuntut pemulihan potongan cukai pendapatan 2017 yang diketepikan dari bajet negara tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.