Petani di Itali memberi amaran cuaca sedang memusnahkan tanaman, membantu menganjurkan protes Eropah

(SeaPRwire) –   Cuaca yang tidak biasa dan kemarau di Itali sedang memusnahkan tanaman dan mengancam mata pencarian ini musim sejuk, Coldiretti, lobi pertanian utama Itali, berkata pada Khamis.

Dunia baru sahaja mengalami Januari paling panas dalam rekod, meneruskan siri kepanasan luar biasa yang dibakar oleh perubahan iklim, mengikut data yang diterbitkan oleh Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus Kesatuan Eropah pada Khamis.

“Musim sejuk mendidih sedang menyebabkan alam semula jadi runtuh,” kata Coldiretti dalam kenyataan, menambah beberapa tumbuhan berkembang terlalu awal dan akan terdedah kepada bahaya dari sebarang penurunan suhu.

Kemarau juga mengancam untuk mengganggu penanaman bijirin, kacang-kacangan dan sayuran, dengan kesan terhadap makanan haiwan juga, kata kumpulan lobi itu.

“adalah bahagian ekonomi yang, lebih daripada yang lain, mengalami akibat perubahan iklim secara harian,” kata Coldiretti.

Lobi pertanian mahu bantuan untuk petani yang terpaksa cuba untuk menangani perubahan cuaca dan kesannya terhadap kitaran tanaman, pengurusan air dan tanah.

Ia menyeru komitmen institusi untuk menyokong inovasi, dari pertanian 5.0 dengan drone, robot dan satelit kepada genetik hijau bebas GMO.

Kebimbangan iklim, bersama-sama dengan harga rendah hasil tanaman, kos meningkat dan import murah telah menyebabkan petani Itali menyertai rakan-rakan di seluruh Eropah dalam menganjurkan protes besar-besaran untuk meminta tindakan oleh pihak berkuasa.

Selain merosakkan pertanian, musim sejuk yang luar biasa hangat telah meninggalkan kawasan ski di Itali tengah tidak beroperasi kerana kekurangan salji.

Musim sejuk telah luar biasa hangat di bahagian-bahagian selatan Eropah yang lain, dengan Sepanyol mengalami Januari paling panas dalam rekod, memperburuk kemarau jangka panjang di rantau Catalonia dan Andalusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.