Pesawat Skydivers membunuh pengunjung pantai Mexico semasa pendaratan kecemasan

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 62 tahun telah terbunuh di pantai selepas sebuah pesawat yang membawa empat penunggang langit Kanada membuat pendaratan kecemasan di sana, menurut pegawai-pegawai.

Pesawat itu mendarat di kawasan penduduk di pantai Bacocho di bandar Puerto Escondido pada Ahad, melaporkan Reuters, merujuk kepada kenyataan dari pejabat pertahanan awam Oaxaca.

Pegawai-pegawai menyatakan isteri mangsa, yang berada bersamanya di pantai, tidak cedera dalam insiden itu.

“Kepada keluarga orang yang meninggal dunia, kami akan memberikan semua sokongan yang perlu dan mengiringi mereka menghadapi kerugian yang tidak boleh diperbaiki,” tulis Gabenor Negeri Salomon Jara dalam satu pos di X, menambah sumber sedang dimobilisasikan untuk membantu mereka yang berada di atas pesawat.

Empat penunggang langit Kanada berusia antara 35 hingga 60 tahun berada di atas pesawat kecil itu, serta seorang warganegara Mexico berusia 40 tahun, melaporkan Reuters, merujuk kepada pegawai-pegawai.

Lima orang itu dikeluarkan dari pesawat, menerima rawatan perubatan dan kini dikatakan dalam keadaan stabil.

Punca kecemasan itu tidak segera jelas.

Imej yang diambil dari tapak kejadian menunjukkan pesawat itu nampaknya telah mengenai struktur di pantai selepas berhenti di pasir.

Pesawat itu adalah Cessna Caravan, menurut FlightAware. Dalam satu video yang dimuat naik ke akaun Facebook Puerto Global, pesawat itu mempunyai tulisan “Skydive Puerto Escondido” ditulis di sisinya.

Satu laman web untuk perniagaan itu memberitahu pelawat “rasakan adrenalin terjun bebas pada 13,000 kaki di atas aras laut.”

“Isi mata anda dengan pandangan luar biasa teluk dan matahari terbenam yang hebatnya,” ia terus. “Anda akan mendarat lembut dan selamat di pantai Zicatela yang terkenal.”

“Jurulatih kami disahkan oleh Persatuan Parachute Amerika Syarikat, pihak berkuasa antarabangsa tertinggi dalam bidang terjun payung, akan memberikan anda pengalaman yang selamat dan menyeronokkan yang tidak akan pernah anda lupakan,” ia juga menyatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.