‘Perubahan iklim juga merupakan masalah keagamaan’: Pope Francis mengatakan pemimpin agama bertanggungjawab terhadap planet

(SeaPRwire) –   Semasa satu acara iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang tidak hadir kerana sakit, berkongsi pendapatnya mengenai perubahan iklim, mendakwa ia adalah “masalah keagamaan”, menurut Crux Catholic Media.

Dalam ucapan yang dibacakan oleh Kardinal Itali Pietro Parolin, Setiausaha Negara Vatikan, Paus Francis berkata terdapat keperluan mendesak untuk bertindak “demi alam sekitar” dan ia tidak cukup untuk sekadar meningkatkan perbelanjaan. Sebaliknya, “Kita perlu mengubah cara hidup kita dan dengan itu mendidik semua orang untuk gaya hidup yang berjimat dan bersaudara.”

“Ini sebabnya perubahan iklim juga merupakan masalah keagamaan: akarnya terletak dalam anggapan kecukupan diri makhluk ciptaan,” kata Paus.

Paus menambah bahawa agama mempunyai peranan khusus untuk memainkan dalam mengekalkan keamanan, dengan berkata bahawa “Sebuah rumah hanya boleh didiami apabila iklim keamanan memerintah di dalamnya.”

Paus, yang akan menjadi paus pertama yang pernah hadir ke acara itu, membatalkan lawatan selepas disarankan oleh doktornya kerana apa yang digambarkan Paus sendiri sebagai “bronkitis yang sangat akut dan berjangkit” menyebabkan kegagalan paru-paru.

Paus menambah bahawa dua isu global yang paling penting ialah keamanan dan iklim.

mari kita jadi teladan untuk menunjukkan perubahan adalah mungkin dan memberi kesaksian gaya hidup yang bertanggungjawab dan mampan. Dengan suara kuat, mari kita merayu kepada pemimpin negara agar rumah bersama kita dijaga,” katanya.

Ini semua datang ketika beberapa pegawai telah menyuarakan kebimbangan berterusan terhadap kesihatan Paus Francis.

Paus Francis dirawat di hospital selama tiga hari awal tahun ini untuk rawatan intravena dengan antibiotik untuk apa yang akhirnya dikenal pasti sebagai bronkitis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.