Pertukaran Tahanan AS-Iran Lebih Daripada Sekadar Tahanan

Iran US prisoner swap

Selepas berbulan-bulan rundingan, AS membekukan $6 bilion dalam wang minyak Iran dan membebaskan lima tahanan Iran sebagai pertukaran untuk pembebasan lima warganegara Amerika yang ditahan di penjara terkenal Evin di Tehran.

Perjanjian, yang dirundingkan oleh kerajaan Qatar, mewakili satu momen kerjasama luar biasa antara kedua-dua negara, kata Sanam Vakil, pengarah program Timur Tengah dan Afrika Utara di Chatham House.

“Perjanjian itu merupakan batu loncatan penting,” kata Vakil. “Ia memulakan semula dialog bilateral tidak langsung antara Tehran dan Washington dan ia menetapkan asas bukan sahaja untuk pembebasan tebusan Amerika yang ditahan di Iran terlalu lama, tetapi juga untuk perbincangan bagi mengekang program nuklear Iran yang semakin maju.”

$6 bilion itu telah dibekukan di Korea Selatan selama bertahun-tahun dan telah menjadi perselisihan utama antara Tehran dan Washington.

Pentadbiran Biden kini mempunyai perjanjian tidak formal dengan kerajaan Iran yang akan mengurangkan tahap pengayaan sebagai pertukaran untuk peningkatan jualan minyak, kata Vakil. The New York Times sebelum ini melaporkan pada bulan Jun, berdasarkan temu bual dengan pegawai Israel, AS dan Iran, bahawa Pentadbiran Biden dan Tehran sedang berunding secara senyap mengenai perjanjian tidak bertulis yang akan membawa kepada “gencatan politik”.

Walau bagaimanapun, ada yang masih skeptikal bahawa Republik Islam itu akan menunaikan janji seperti perjanjian tidak formal itu. Pada hari Sabtu, Iran menghalang sepertiga daripada pemeriksa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu daripada memantau tapak nuklearnya.

“Kesatuan Eropah amat bimbang dengan laporan Pengarah Agung Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) pada keputusan Iran pada hari Sabtu untuk menarik balik penamaan rasmi beberapa pemeriksa IAEA berpengalaman untuk memantau dan mengesahkan program nuklearnya,” menyatakan kenyataan akhbar.

Satu lagi kebimbangan, kata Vakil, adalah rejim Iran mungkin lebih digalakkan untuk mengambil tebusan bagi memanfaatkan konsesi politik dan kewangan daripada kerajaan Barat.

“Republik Islam mempunyai sejarah panjang menahan tebusan Amerika. Ia bermula pada tahun 1979 apabila tebusan Amerika ditahan di Kedutaan AS selama 444 hari,” kata Vakil. “Kerajaan Barat tidak membangunkan dasar bersatu atau berkoordinasi yang sanggup mereka laksanakan untuk mencegah amalan mengambil tebusan ini daripada berterusan.”

Tiga daripada lima nama banduan Amerika telah didedahkan kepada orang ramai. Ketiga-tiga adalah keturunan Iran dan dihukum 10 tahun penjara atas tuduhan pengintipan dan kerjasama dengan kerajaan AS. Banduan paling lama berkhidmat, usahawan Siamak Namazi, telah dipenjarakan selama lapan tahun. Dua lagi banduan yang diketahui, Emad Shargi dan Morad Tahbaz, ditangkap pada tahun 2018.

Ketiga-tiga banduan itu ditempatkan di penjara Evin, di mana Republik Islam menghukum banyak daripada intelektual awam dan banduan politik paling terkemuka yang mengkritik rejim. Ia digelar oleh ramai sebagai “Universiti Evin” disebabkan bilangan pelajar dan profesor yang besar dipenjarakan di sana.