Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu meningkatkan amaran bagi 780,000 orang terpaksa berpindah di Mozambique, kebanyakannya disebabkan oleh keganasan

(SeaPRwire) –   Ketua pegawai pelarian PBB meningkatkan amaran pada Khamis mengenai 780,000 orang yang dipindahkan di Mozambique, kebanyakannya disebabkan oleh keganasan

Filippo Grandi, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian, sedang melawat wilayah Cabo Delgado utara Mozambique, di mana kumpulan berhaluan Islam yang berafiliasi dengan Negara Islam telah melancarkan serangan ke atas masyarakat sejak 2017 dan di mana kira-kira 1.3 juta orang terpaksa melarikan diri dari rumah mereka untuk melarikan diri dari pembunuhan dan pembelahan kepala.

Kira-kira 600,000 telah kembali ke rumah, banyak kepada komuniti yang musnah di mana rumah, pasar, gereja, sekolah dan telah dimusnahkan.

Lawatan Grandi datang ketika serangan baru oleh kumpulan Negara Islam Mozambique di Cabo Delgado sejak Januari berikutan tempoh keadaan tenang pada 2023. Mereka telah menyebabkan 80,000 pengusiran baru, menjadikan jumlah keseluruhan orang yang terpaksa meninggalkan rumah dan kampung mereka dan masih dipindahkan di Mozambique melebihi tiga suku juta, menurut PBB.

Agensi bantuan lain telah menganggarkan bahawa bilangan orang yang terpaksa melarikan diri dari kampung mereka disebabkan keganasan di utara sejak Januari lebih tinggi dan lebih dekat dengan 100,000.

Kira-kira 700,000 orang dipindahkan di Mozambique disebabkan keganasan di Cabo Delgado. 80,000 yang lain berada di wilayah Sofala tengah, yang terjejas teruk oleh Siklon Idai pada 2019, kata PBB.

Grandi membuat panggilan untuk “penglibatan berterusan oleh komuniti antarabangsa” untuk membantu Mozambique, dengan rancangan kemanusiaan PBB di selatan menghadapi jurang pembiayaan.

PBB memerlukan $400 juta untuk membantu orang di Mozambique pada tahun ini sahaja dan menerima janji untuk hanya 5% wang yang diperlukan, kata Robert Piper, penasihat khas mengenai orang yang dipindahkan dalaman kepada Setiausaha Agung PBB António Guterres.

“Kami tidak bermula dari sifar … tetapi jelas lebih banyak sumber diperlukan,” kata Piper, yang mengiringi Grandi lawatan ke Cabo Delgado.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.