Pertubuhan AS kendalikan salah sebuah klinik perubatan terakhir di ibu kota Haitian di tengah-tengah keganasan yang meningkat

(SeaPRwire) –   Partners In Development (PID), sebuah organisasi yang berpangkalan di Ipswich, Mass., mengendalikan salah satu daripada beberapa klinik perubatan yang tinggal di ibu negara Haiti, Port-au-Prince di tengah-tengah ketegangan berterusan di negara itu.

Tali Marcelin, presiden PID, memberitahu Digital bahawa klinik mereka telah menyaksikan peningkatan bilangan pesakit sepanjang beberapa minggu yang lalu kerana beberapa kemudahan kesihatan telah ditutup dan pertubuhan bukan kerajaan lain menarik diri dari kawasan itu.

Pertengkaran telah meletus di ibu negara Haiti sejak akhir Februari apabila kumpulan ganas bertempur dengan polis untuk menguasai Port-au-Prince. Pada awal bulan lepas, kumpulan bersenjata menyerang Haiti’s, membebaskan hampir 4,000 banduan, dan penjara Croix-des-Bouquets Sivil, membebaskan lebih 1,000 banduan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melaporkan bahawa 80% Port-au-Prince berada di bawah kawalan atau pengaruh kumpulan ganas. Minggu lepas, kumpulan bersenjata merampas Hospital Delmas 18 dan Pusat Kesihatan Saint Martin, serta 10 farmasi berhampiran , menurut Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Salah satu isu terbesar yang dihadapi PID di tengah-tengah konflik berterusan di kawasan itu adalah mengekalkan klinik yang berbekalan, kerana harga bekalan yang meningkat dengan mendadak.

Marcelin berkata mereka mempunyai pasukan orang lain yang akan pergi bersama mereka ke Haiti, membawa beribu-ribu paun ubat-ubatan, tetapi mereka kini tidak dapat membawa pasukan atau bekalan perubatan yang disumbangkan, memaksa mereka membeli di dalam negara.

“Kami telah menghadapi mungkin masalah terbesar, tetapi cabaran yang kami hadapi sekarang adalah mengekalkan ujian makmal kami, bekalan dan ubat-ubatan di farmasi,” katanya. “Perkhidmatan adalah percuma. Orang-orang benar-benar memerlukannya. Tidak benar-benar ada tempat lain yang mereka boleh berpaling, dan tidak banyak pilihan di mana mereka boleh berpaling.”

“Ia benar-benar sukar untuk mengekalkan perkara-perkara [disediakan]. Kami akan berusaha sedaya upaya. Tetapi kadang-kadang bermakna seseorang akan diberi ubat dan kami hanya tidak mempunyai ia di rak farmasi kami, dan mereka perlu membelinya di tempat lain,” kata Marcelin.

“Dan sayangnya, orang-orang yang kami bekerja dengan, kebanyakan mereka tidak mempunyai wang untuk pergi membeli di farmasi. Jadi mereka akhirnya tidak mendapat rawatan atau rawatan separa atau sesuatu seperti itu, yang [adalah] sukar,” tambahnya.

Klinik ini dibuka Isnin hingga Jumaat dari 8 pagi sehingga kira-kira 4 petang. Walau bagaimanapun, mereka terpaksa ditutup lebih awal kerana ketegangan dan bunyi tembakan di kawasan itu, dan kadang-kadang kakitangan PID menginap untuk memastikan keselamatan mereka kembali ke rumah melalui jalan raya yang tidak selamat.

Marcelin menganggarkan bahawa dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, mereka mungkin telah menutup pintu gerbang mereka selama lapan atau 10 hari.

“Kami biasanya tidak melihat keganasan secara langsung di mana kami berada, walaupun jika ia berada di kawasan lain, yang kami beruntung kerana itu, tetapi ya, kira-kira dua minggu yang lalu, kami terpaksa menutup selama kira-kira sehari setengah,” katanya.

Klinik mempunyai kira-kira 30 kakitangan sepenuh masa dan separa masa, doktor perubatan asas, jururawat penilai, ahli farmasi dan juruteknik makmal. Mereka juga menyediakan pelbagai perkhidmatan daripada rawatan luka dan kecemasan hingga penjagaan pra-dan pasca-kelahiran.

“Sentiasa ada keperluan besar di Haiti. Kami telah berada di Haiti cukup lama untuk melihat, anda tahu, kami telah melalui gempa bumi dan rampasan kuasa dan taufan dan apa sahaja. Orang-orang sangat berdaya tahan dan mereka mempunyai. . . . Saya sentiasa melihat banyak harapan dalam orang Haiti. Anda tahu, mereka sentiasa mencari masa depan, dan mereka berpegang kepada sebarang harapan kecil, “pengarah PID memberitahu Digital.

Lebih daripada 53,000 orang telah melarikan diri dari kawasan metropolitan Port-au-Prince antara 8 Mac dan 27 Mac, menurut Pertubuhan Antarabangsa Pertubuhan PBB untuk Pemigrasian (IOM).

“Serangan dan ketidakselamatam yang meluas menyebabkan lebih ramai lagi orang meninggalkan ibu negara untuk mencari perlindungan di wilayah-wilayah, mengambil risiko melalui jalan-jalan,” kata IOM dalam laporannya.

Pertubuhan itu juga mendapati bahawa kebanyakan orang yang melarikan diri dari ibu negara menuju ke selatan Haiti, khususnya Grande’Anse dan Nippes, antara kawasan lain.

Republik Dominika merupakan destinasi akhir yang dimaksudkan bagi 3% orang, menurut IOM.

Pengarah Medan PID Haiti Raymond Niquelson, yang telah bekerja dengan pertubuhan amal sejak 1999, memberitahu Digital bahawa beberapa minggu kebelakangan ini di kawasan itu “tidak begitu baik.”

“Orang tidak dapat keluar dari kawasan itu, tetapi klinik kami penuh dengan pesakit. Sesetengah pesakit perlu meninggalkan dan kembali pada hari berikutnya kerana kami terlalu sibuk,” katanya.

“Secara jujurnya, tempat-tempat lain telah ditutup, dan mereka tidak lagi menyediakan perkhidmatan. Kami bersyukur kerana kami dapat terus menyediakan perkhidmatan kepada orang-orang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.