Pertikaian Memperhebat Semula di Sempadan Lubnan-Israel

(BEIRUT) — Pergaduhan meletus sekali lagi Selasa di sempadan antara Lubnan dan Israel, di mana pasukan Israel dan kumpulan bersenjata di Lubnan telah terlibat dalam siri pertembungan tahap rendah sejak meletusnya perang terbaru di Gaza.

Sebuah peluru berpandu anti-kereta kebal yang dilancarkan dari Lubnan mendarat di bandar Metula di utara Israel Selasa pagi, mencederakan tiga orang, menurut Pusat Perubatan Ziv di Safed.

Tiada kumpulan di Lubnan segera mengaku bertanggungjawab. Ia tidak jelas sama ada mangsa yang cedera adalah orang awam atau askar, tetapi Israel telah memerintahkan orang awam untuk mengosongkan kawasan berhampiran sempadan dengan Lubnan.

Israel membalas dengan menyerang beberapa kawasan sepanjang sempadan di selatan Lubnan dengan tembakan meriam dan fosforus putih, menurut Agensi Berita Kebangsaan Lubnan yang dikendalikan kerajaan. Tentera Israel berkata keretanya menembak balik ke Lubnan selepas peluru berpandu anti-kereta kebal dilancarkan merentasi sempadan.

Awal Selasa, tentera Israel berkata ia membunuh empat militan yang cuba meletakkan peranti letupan di dinding pemisah antara Israel dan Lubnan. Satu video dari kapal terbang peninjau drone tentera Israel menunjukkan militan berhampiran dinding pemisah apabila mereka ditumpaskan, menyebabkan letupan.

Tiada tuntutan bertanggungjawab. Minggu lepas, militan dari Kumpulan Jihad Islam Palestin di selatan Lubnan menyeberangi sempadan dan bertembung dengan tentera Israel, membunuh tiga dan mencederakan beberapa orang lagi. Militan terbunuh, dan kumpulan Palestin itu mengadakan pengebumian untuk dua daripadanya.

Terdapat kebimbangan bahawa Hezbollah dan kumpulan Iran lain di rantau ini mungkin meningkatkan pertempuran dengan Israel untuk menyokong Hamas jika berlaku serangan darat ke Gaza. Setakat ini, pertukaran meriam antara Hezbollah dan Israel terhad kepada beberapa bandar sepanjang sempadan.

Israel telah mengancam bahawa jika Hezbollah membuka barisan baru, seluruh Lubnan akan menderita akibatnya.