Pertempuran Mengenai Program Bantuan AIDS PEPFAR Boleh Membawa Akibat Yang Jauh

State Department Says Failure to Reauthorize PEPFAR Risks Lives

Kongres sempat mengelakkan—setidaknya untuk sekarang—penutupan kerajaan persekutuan berkat rang undang-undang pendanaan sementara yang diluluskan pada 30 September. Tetapi sepanjang pusingan aktiviti di Capitol Hill untuk mengekalkan kerajaan berjalan, tarikh akhir telah berlalu untuk memberi kuasa semula program kesihatan global penting yang telah dikreditkan sepanjang dua dekad lalu menyelamatkan lebih daripada 25 juta nyawa di seluruh lebih 50 negara.

Prospek jangka panjang untuk Rancangan Kecemasan Presiden untuk Bantuan AIDS (PEPFAR)—dilancarkan pada 2003 oleh Presiden George W. Bush dan diberi kuasa semula dengan sokongan bipartisan yang luas pada 2008, 2013, dan 2018—kini tidak menentu. Pemberian kuasa semula telah terperangkap dalam pertempuran politik mengenai pengguguran sebagaimana Ahli Kongres Republikan Dewan mencari untuk menghentikan pembiayaan PEPFAR daripada pergi ke organisasi yang menawarkan perkhidmatan berkaitan pengguguran, sesuatu yang majoriti Demokratik di Senat sangat tentang.

Sementara itu, pakar kesihatan dan pegawai pentadbiran memberi amaran bahawa pemberian kuasa semula bukan akan merosotkan keupayaan program untuk membeli penjagaan yang mampu milik dan melemahkan peranan AS sebagai pemimpin dalam kesihatan global.

Seorang pegawai Jabatan Negara memberitahu TIME bahawa pemberian kuasa semula bukan tidak akan “mengancam operasi PEPFAR” sepanjang tahun fiskal 2024, yang berakhir pada 30 September tahun depan: “PEPFAR mempunyai pembiayaan mencukupi yang tersedia untuk menampung kebanyakan operasi yang disokong PEPFAR, tertakluk kepada penyelesaian pemberitahuan Kongres yang diperlukan tepat pada masanya.”

Tetapi pegawai Jabatan Negara menambah bahawa pemberian kuasa semula bukan akan “mengehadkan keupayaan PEPFAR untuk melakukan perolehan jangka panjang komoditi penting, mengurangkan keupayaan kami untuk memastikan harga yang paling rendah dan akan menghalang keupayaan kami untuk menyokong pengkalan masa yang tepat bagi inovasi produk baru, semua yang akan mengancam nyawa klien yang disokong PEPFAR.”

Pengamal dan penyokong kesihatan global juga bimbang bahawa walaupun PEPFAR akhirnya diberi kuasa semula, ketidakpastian yang dicipta kedua-dua oleh Kongres melepasi tarikh akhir dan oleh pudarnya sokongan bipartisan untuk program itu akhirnya dapat meningkatkan kos dan ketidakcekapan serta merosakkan kepentingan diplomatik AS.

Keupayaan PEPFAR untuk merancang dalam jangka masa multi-tahun adalah sangat penting kepada keupayaan program untuk memberi sokongan kepada pesakit HIV/AIDS di seluruh dunia, menurut Salim Abdool Karim, seorang ahli epidemiologi dan penyelidik HIV/AIDS terkemuka di Columbia University.

Program yang disokong PEPFAR sebelum ini dapat membeli ubat antiretroviral dengan murah kerana mereka “memperoleh dalam jangka masa panjang dalam kuantiti besar dalam kuantiti tunggal.” “Sekarang mereka akan terpaksa memperoleh setiap tahun,” yang akhirnya mungkin membawa kepada rawatan perubatan HIV/AIDS yang kurang untuk pesakit HIV/AIDS, kata Abdool Karim.

Kebanyakan kontrak PEPFAR adalah multi-tahun, “kerana itulah cara untuk mendapatkan pengaturcaraan yang cekap, berkesan menyelamatkan nyawa,” kata Asia Russell, pengarah eksekutif Health Global Access Project. “Dengan jenis hubungan seperti itu dengan kontraktor atau dengan institusi akademik anda sebenarnya mendapat pengkalan masa yang tahan lama, pintar dan akauntabiliti.”

Deborah Birx, yang memimpin PEPFAR dari 2014-2020, berkata bahawa sokongan bipartisan sejarah untuk PEPFAR adalah “sangat penting” dalam mendorong reformasi dasar untuk memerangi wabak AIDS. “Jenis perbincangan dasar yang sukar itu difasilitasi oleh kejelasan di seluruh dunia bahawa ini disokong oleh kedua-dua Republikan dan Demokrat. Mengapa itu penting? Kerana mereka tahu bahawa dalam tempoh lima tahun itu, lebih daripada mungkin akan ada peralihan sama ada Republikan atau Demokrat di Dewan atau di White House,” kata Birx. Tanpa sokongan bipartisan, Birx berkata lebih banyak negara mungkin berharap untuk menunggu perubahan kerajaan dan bukannya melaksanakan perubahan. Birx menambah bahawa dia kini “bimbang tentang penglibatan dasar besar yang AS benar-benar teras dalam merundingkan.”

Seorang jurucakap Majlis Keselamatan Negara juga menekankan kepentingan PEPFAR kepada hubungan luar AS, terutamanya dengan negara-negara Afrika. “Pengunduran ini daripada 20 tahun sokongan kuat boleh membuka pintu untuk Rusia dan China di rantau Afrika,” kata pegawai itu. “Kami kekal yakin bahawa penyokong PEPFAR dalam kedua-dua parti akan mencari jalan ke hadapan untuk mendapatkan program penting dan menyelamatkan nyawa ini diberi kuasa semula,” kata pegawai itu.

Walau bagaimanapun, laluan ke hadapan apa pun tidak jelas. Pegawai Pentadbiran Biden telah lantang mendesak pemberian kuasa semula “bersih”, dengan mengutip bukan sahaja kerja PEPFAR pada AIDS tetapi juga peranan program dalam menghentikan wabak lain seperti Ebola dan Virus Marburg daripada menjadi tidak terkawal.

Tetapi tahun ini, pengkritik PEPFAR Republikan Dewan, diketuai oleh Rep. Chris Smith dari New Jersey, pengerusi subkomiti kesihatan global yang mengawal program itu, telah tegas menentang pemberian kuasa semula sedemikian. Penentang mendakwa bahawa sebahagian daripada bajet program hampir $7 bilion setahun pergi ke penyedia pengguguran. “PEPFAR telah dibayangkan semula—diculik—oleh Pentadbiran Biden untuk memberi kuasa kepada organisasi bukan kerajaan antarabangsa pro-pengguguran,” kata Smith dalam satu kenyataan pada 28 September. (Smith tidak menjawab permintaan komen untuk cerita ini.)

Pentadbiran Biden dan pakar kesihatan global dengan tegas menafikan tuduhan ini, dengan menyatakan bahawa undang-undang persekutuan sudah tidak membenarkan bantuan asing untuk membiayai perkhidmatan pengguguran. Beberapa penerima geran PEPFAR, bagaimanapun, menyediakan perkhidmatan berkaitan pengguguran dengan pembiayaan dari sumber lain.

Buat masa ini, Dewan yang diketuai GOP telah meluluskan pemberian kuasa semula satu tahun yang lebih pendek untuk program itu yang menambah sekatan pengguguran kepada mana-mana kumpulan yang menerima pembiayaan PEPFAR—sesuatu yang pengkritik katakan boleh meninggalkan bahagian tertentu dunia di mana terdapat infrastruktur penjagaan kesihatan yang terhad tanpa organisasi rakan kongsi yang PEPFAR boleh sokong—tetapi ini mempunyai peluang kecil untuk melalui Senat. Dalam mana-mana kes, perbincangan tentang pemberian kuasa semula PEPFAR kelihatan mungkin akan tergendala sementara Dewan kekal dalam keadaan lumpuh berikutan penyingkiran bekas Speaker Kevin McCarthy.

Seperti garis pertempuran yang ditarik pada masa ini, adalah sukar untuk membayangkan bentuk pemberian kuasa semula PEPFAR yang boleh “melalui Dewan yang juga boleh bertahan di Senat dan White House,” kata David P. Fidler, pakar kesihatan global di Council on Foreign Relations. “Apa-apa yang mungkin melalui Dewan dengan speaker baru tidak akan melalui Senat. Anda tahu, kita benar-benar berada dalam wilayah yang tidak diketahui di sini.”