Pertarungan Berterusan di Bandar Avdiivka Ukraine Selama Lima Hari Berturut-turut

KYIV, Ukraine — Pegawai Ukraine melaporkan pertempuran hebat sedang berlaku kerana pasukan Rusia terus menyerang bandar timur Ukraine Avdiivka untuk hari kelima berturut-turut pada hari Sabtu.

Ketua bandar Vitalii Barabash melaporkan bahawa Moscow sedang mengerahkan lebih banyak pasukan untuk mengepung bandar strategik penting ini di kawasan Donetsk timur, terletak hanya di utara ibu kota wilayah yang juga dipanggil Donetsk.

“Musuh tidak berhenti menyerang atau meletupkan kedudukan” di sekeliling Avdiivka, kata Barabash di televisyen Ukraine.

Kira-kira 1,600 orang awam masih berada di dalam bandar, berbeza dengan populasi sebelum perangnya kira-kira 31,000 orang. Presiden Rusia Vladimir Putin melancarkan peperangan terhadap Ukraine pada Februari 2022.

Komentar Barabash datang selepas Duta Rusia ke PBB, Vassily Nebenzia, memberitahu mesyuarat Majlis Keselamatan PBB pada Jumaat bahawa serangan yang lebih intensif di timur merupakan peringkat baru dalam kempen Moscow di Ukraine.

“Pasukan tentera Rusia, selama beberapa hari ini, telah beralih ke tindakan tempur secara aktif hampir ke seluruh garis hadapan. … Lawan yang dipanggil Ukraine boleh dianggap selesai,” katanya.

Tetapi Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy berkata awal minggu ini bahawa pasukan Ukraine sedang mengekang pasukan Rusia dan “memegang tanah kami”.

Pegawai bertindak Wilayah Donetsk, Ihor Moroz, berkata pada hari Sabtu bahawa 22 orang awam cedera dalam serangan artileri Rusia di wilayah itu dalam tempoh 24 jam lepas.

Lebih jauh ke utara, pertempuran sepanjang bahagian utara garis hadapan Ukraine “menjadi lebih teruk” dalam beberapa hari kebelakangan ini, tulis Jeneral Oleksandr Syrskyi, pemerintah tentera darat Ukraine, di Facebook pada hari Sabtu.

Syrskyi, yang melawat tentera di kawasan itu, berkata pasukan Rusia telah mengumpulkan semula pasukan berikutan kerugian dan melancarkan serangan di sekitar kampung Makiivka dan bergerak ke arah bandar Kupiansk, dengan matlamat mengepung Kupiansk dan mencapai Sungai Oskil.

Juga pada hari Sabtu, dua wanita – berusia 60 dan 42 tahun – terbunuh dalam dua serangan artileri Rusia di bandar Beryslav di kawasan Kherson separa diduduki Ukraine.

Di Rusia, Kementerian Pertahanan berkata sistem pertahanan udara menembak jatuh dua drone Ukraine di Laut Hitam berhampiran bandar pantai selatan Sochi pada pagi hari Sabtu. Sebuah drone juga ditembak jatuh di kawasan Belgorod bersempadan dengan Ukraine semasat petang, kata Gabenor Wilayah Vyacheslav Gladkov. Pegawai Ukraine tidak pernah mengakui tanggungjawab atas serangan di wilayah Rusia.