Pertandingan Jim Jordan untuk Tawaran Speaker Terlalu Hampir Untuk Dipanggil Sebelum Sidang Penting Selasa

House Lawmakers Work Towards Electing New Speaker On Capitol Hill

Rep. Jim Jordan, seorang wakil rakyat kanan jauh Ohio yang memainkan peranan penting dalam usaha Donald Trump untuk menghentikan pensahihcaraan pilihan raya presiden 2020, hanya beberapa pemegang kunci jauh daripada dipilih sebagai Speaker Dewan Perwakilan.

Hampir dua minggu selepas beberapa pemberontak GOP menyertai wakil rakyat Dewan bersama Demokrat dalam menyingkirkan Rep. Kevin McCarthy dari California sebagai pemimpin dewan itu, usaha berlarutan untuk menggantikannya telah sempit kepada Jordan, yang memenangi pencalonan parti minggu lalu walaupun berhadapan dengan tentangan daripada puluhan rakan sejawatnya. Jordan menghabiskan Isnin dengan berusaha mengubah banyak daripada lawan-lawannya, dan memberitahu wartawan bahawa undian Speaker akan diadakan di lantai Dewan pada tengah hari Selasa jika beliau tidak berjaya mendapatkan 217 undi yang diperlukan.

Apabila ditanya pada Isnin jika pemilihan Speaker memerlukan beberapa undian, Jordan membalas, “Kita akan memilih seorang speaker esok.”

Di Dewan yang sempit ini, Jordan hanya boleh kehilangan empat undi daripada wakil rakyat Republikan. Pada Isnin, Jordan membuat kemajuan untuk menutup jurang itu. Wakil rakyat Florida Vern Buchanan, yang sebelum ini dianggap sebagai Republikan “Tidak Pernah Jordan”, menjadi wakil terkini yang mengatakan beliau akan menyokong Jordan selepas berbual dengannya. Wakil rakyat Missouri Ann Wagner, yang kekal tegas beberapa hari lalu bahawa beliau “sama sekali tidak” akan menyokong Jordan, menukar pendiriannya juga. Dan dua hawks pertahanan yang menentang Jordan, Wakil Rakyat California Ken Calvert dan Alabama Mike Rogers, mengumumkan mereka telah menukar fikiran selepas berbual dengannya.

Beberapa wakil rakyat Republikan lain juga lebih mesra kepada Jordan pada Isnin. Empat wakil rakyat Dewan yang bertemu dengannya pergi dengan tanggapan bahawa beliau bercadang untuk membenarkan pembiayaan untuk Israel dikaitkan dengan pembiayaan untuk Ukraine, menurut Axios. Ini penting kerana banyak daripada kanan jauh dewan, termasuk Jordan, telah mengatakan mereka menentang sebarang pembiayaan AS yang lebih untuk Ukraine. Di luar mesyuarat Malam Isnin kumpulan Republikan, Wakil Rakyat Nebraska Don Bacon, salah seorang pemegang kunci Jordan yang tinggal, memberitahu wartawan Jordan tidak memberikan jaminan kepadanya mengenai Ukraine, tetapi beliau telah mendengar daripada orang lain bahawa Jordan telah lebih terbuka fikiran tentangnya daripada yang pernah dilakukannya sebelum ini.

Peralihan ke arah Jordan datang selepas kempen tekanan oleh sekutu Jordan pada hujung minggu. Ramai daripada Republikan yang asalnya menyatakan tentangan telah diserang dengan tuduhan bahawa mereka sedang bersiap untuk bekerjasama dengan Demokrat untuk memilih seorang speaker, tuntutan yang mereka sangkal dengan kuat. Rancangan Fox News Sean Hannity dilaporkan terlibat dalam pertarungan dengan menghantar emel kepada pemegang kunci berpotensi mengenai sebab mereka tidak akan menyokong Jordan. Menentang beliau di lantai Dewan boleh menyulutkan lagi asas Republikan.

Tetapi beberapa ahli masih menunjukkan mereka tidak bersedia untuk menyokong wakil rakyat Ohio itu. Wakil Rakyat Texas Chip Roy berkata pada Isnin di Stesen Radio Erick Erickson bahawa beliau tidak tahu berapa banyak pemegang kunci yang tinggal, “tetapi perut saya memberitahu kita berada di sebelah selatan 10.” Menjelang masa mereka meninggalkan mesyuarat kumpulan Isnin malam, banyak Republikan bahkan lebih optimis, menganggarkan hanya tinggal empat hingga enam pemegang kunci dan Jordan boleh memastikan jawatan speakership menjelang akhir Selasa, mungkin selepas hanya satu undian sahaja.

Wakil Rakyat Colorado Ken Buck berkata beliau masih berencana untuk mengundi “tidak” terhadap calonkan Jordan, tetapi tambah beliau akan berbual dengannya lewat malam itu. Wakil Rakyat Florida Mario Díaz-Balart juga berkata beliau merancang untuk mengundi menentang Jordan. Bacon berkata beliau menentang usaha Jordan, walaupun beliau tidak suka menggunakan istilah “tidak keras”, dengan menambah beliau rasa beliau boleh melampaui perbezaan dasar mereka, tetapi beliau mempunyai masalah dengan proses itu. Beberapa akhbar melaporkan Wakil Rakyat Pennsylvania Mike Kelly juga “tidak”, meninggalkan Jordan kurang undi pada malam Isnin.

Beberapa ahli perundangan enggan mengambil kedudukan jelas mengenai calonkannya. Wakil Rakyat Arizona Juan Ciscomani memberitahu wartawan beliau akan mengumumkan keputusannya pada Selasa. Wakil Rakyat New York Mike Lawler, yang mewakili kawasan yang memilih Presiden Joe Biden pada 2020, telah direkodkan pada Ahad mengatakan beliau tidak akan berdiri di jalan pencalonan Jordan jika wakil rakyat Republikan yang lain menyokongnya. Walau bagaimanapun, beliau juga menyatakan pada malam Isnin bahawa beliau merancang untuk mengundi McCarthy, meninggalkan jalan Jordan kelihatan rapuh.

“Saya tidak fikir ia akan mudah bagi Jim untuk memerintah jika beliau tidak berbijaksana untuk bekerja dengan ahli sebelum anda meletakkan mereka ke dalam intimidasi dan tekanan awam di lantai,” kata Wakil Rakyat Indiana Victoria Spartz, yang mengatakan beliau merancang untuk mengundi “hadir” jika Jordan tidak akan mendapat undi yang diperlukan.

Jika Jordan akhirnya mendapatkan 217 undi yang diperlukan, ia akan menandakan perubahan menakjubkan dalam kerjaya politik di mana beliau telah mendapat reputasi sebagai lebih pembuang bom daripada pembuat perjanjian.

“Beliau akan menjadi speaker paling konservatif yang dipilih oleh Dewan dalam sekurang-kurangnya 80 tahun,” kata Dr. Matthew Green, profesor politik di Universiti Katolik Amerika yang menulis buku tentang peranan sejarah Speaker.

Bersama-sama dengan kebimbangan tentang sikap Jordan terhadap Ukraine, beberapa Republikan telah menunjuk kepada sokongan Jordan terhadap usaha Trump untuk menggagalkan pilihan raya 2020 sebelum serangan Capitol pada 6 Januari sebagai sebab mengapa beliau tidak sepatutnya dibenarkan memegang tongkat speakership.

“Jim Jordan terlibat dalam konspirasi Trump untuk mencuri pilihan raya dan merampas kuasa; beliau mendesak supaya Pence enggan mengira undi elektoral yang sah,” bekas Pengerusi Persidangan Wakil Rakyat Republikan Liz Cheney memaparkan di X pada Jumaat. “Jika Rep meletakkan Jordan sebagai Speaker, mereka akan meninggalkan Perlembagaan. Mereka akan kehilangan majoriti Dewan dan mereka layak mendapatkannya.”

Seorang yang fikir Jordan mungkin berjaya? McCarthy sendiri.

Apabila ditanya oleh seorang wartawan tengah hari Isnin jika Jordan boleh berjaya pada Selasa, Speaker terdahulu hanya menjawab “Ya”.