Persidangan KTT G20 Merupakan Peluang untuk Modi dan Ujian Kepemimpinan Global India

Wakil-wakil ekonomi terbesar dunia – antaranya Presiden AS Joe Biden, Canselor Jerman Olaf Scholz, Presiden Perancis Emmanuel Macron, Mohammed Bin Salman Arab Saudi, dan Fumio Kishida dari Jepun – akan turun ke New Delhi pada Kemuncak Pemimpin G20 akhir minggu ini.

Forum antara kerajaan yang ditubuhkan pada 1999 untuk menghimpunkan menteri-menteri kewangan dari 19 buah negara ditambah Kesatuan Eropah bagi membincangkan isu-isu berkaitan ekonomi global ini setiap tahun membawa ketua-ketua negara bersama sejak 2008, meletakkan Kemuncak Pemimpin G20 sebagai salah satu perhimpunan geopolitik paling menonjol. Dengan India mempengerusikan kumpulan ini tahun ini, Perdana Menteri Narendra Modi mengharap perhimpunan 9-10 September ini dapat meningkatkan kedudukan negaranya sebagai pemimpin global serta mempertingkatkan kredibiliti diplomatiknya sendiri ketika beliau bersiap sedia untuk mencari penggal ketiga dalam pilihan raya domestik yang dijangka tahun hadapan.

“New Delhi memandang kepresidenan G20 sebagai peluang untuk menunjukkan bahawa ia mampu berperanan sebagai jambatan ke Selatan Global; bahawa ia boleh menunjukkan keupayaan India untuk menguruskan hubungan dengan kuasa-kuasa saingan,” kata Michael Kugelman, pengarah Institut Asia Selatan di Pusat Wilson di Washington, kepada TIME. Namun, tugas itu tidak pernah mudah, di tengah ketegangan yang semakin meningkat di seluruh dunia dari Ukraine ke Indo-Pasifik. Satu ujian penting adalah sama ada Modi dapat memastikan kemuncak itu berakhir dengan konsensus yang mencukupi untuk menghasilkan komunike bersama atau Deklarasi Pemimpin.

Walaupun tanpa deklarasi bersama, bagaimanapun, terdapat cara lain di mana Modi telah berjaya menggunakan kepresidenan G20 untuk kelebihannya. Pada bulan Mei, New Delhi memilih untuk menganjurkan mesyuarat pelancongan G20 di Kashmir – satu-satunya wilayah bermajoriti Muslim India yang kerajaan Modi secara kontroversi menarik balik status autonomi khasnya pada 2019 – dalam apa yang kelihatan seperti usaha untuk menormalisasikan genggamannya ke atas wilayah yang dipertikai itu, yang juga dituntut oleh Pakistan. Baru-baru ini, pada undangan makan malam yang dihantar kepada wakil-wakil G20, kerajaan India mesenaraikan presiden negara itu sebagai “Presiden Bharat,” nama Sanskrit rasmi negara itu yang semakin mendapat sambutan dalam kalangan ahli parti pemerintah nasionalis Hindu Modi.

“Sangat jelas bahawa Modi telah mempolitikkan kepresidenan G20 India dalam usaha bukan sahaja untuk mencapai matlamat politik domestik, tetapi juga untuk menunjukkan bahawa Modi boleh melakukan ini dengan baik dan bahawa beliau mempunyai kekuatan untuk menjayakannya,” kata Kugelman. “Dan sudah tentu, itu bukan sesuatu yang remeh, memandangkan pilihan raya India kurang dari setahun lagi.”

Berikut adalah perkara-perkara penting yang akan menguasai New Delhi pada hujung minggu ini.

Ketiadaan mengejut Xi dan ketegangan China-India

Walaupun banyak pemimpin dunia hadir, kemuncak G20 tahun ini mungkin ditakrifkan paling banyak oleh satu ketiadaan yang ketara: Presiden China Xi Jinping akan melepas perhimpunan ini buat pertama kali sejak beliau mengambil alih kuasa pada 2012. Beijing mendedahkan pada Isnin bahawa delegasi China sebaliknya akan diketuai oleh perdana menteri negara itu, Li Qiang.

Terdapat beberapa faktor di sebalik keputusan Xi untuk tidak menghadiri perhimpunan itu. Ketiadaannya di pentas G20, bagaimanapun, tiba pada saat kemelut domestik memuncak. Pengangguran belia telah melonjak ke tahap tertinggi sementara populasi warga emas yang memerlukan perkhidmatan sosial terus meningkat, sektor hartanah dalam krisis ketika ekonomi secara keseluruhan menghadapi perlambatan mendadak, dan para pemimpin dalam kerajaan dan tentera telah diganti di tengah-tengah skandal atau atas sebab-sebab misteri. Nikkei Asia melaporkan pada Selasa bahawa para tua Parti Komunis China menegur Xi atas kemerosotan negara semasa perundingan parti awal musim panas ini. Pemerhati lain memberitahu Bloomberg bahawa Xi, sejak beliau memulakan penggal ketiga yang bersejarahnya tahun lalu, telah mengambil langkah untuk menarik diri daripada mentadbir dan diplomasi harian dan menganggap peranan yang lebih seperti “maharaja” yang memberi tumpuan kepada visi besar beliau untuk negara ini.

Ia juga mungkin hanya soal strategi atau mesej diplomatik. Sesetengah penganalisis mentafsirkan keputusan Xi untuk tidak menghadiri kemuncak itu sebagai bukti lanjut kecenderungan pemimpin China untuk forum di mana Beijing memainkan peranan yang lebih dominan (seperti kumpulan ekonomi baru muncul BRICS atau Pertubuhan Kerjasama Shanghai); yang lain menunjuk kepada hubungan yang semakin merosot antara China dan tuan rumah kemuncak, India. Walaupun dua negara paling ramai penduduk di dunia ini sebelum ini menjalin hubungan ekonomi dan budaya, hubungan India-China semakin tegang kerana bekas semakin rapat dengan AS – yang sangat menjengkelkan Beijing – serta konflik wilayah yang tidak selesai di Himalaya barat. Pertikaian sempadan lama antara jiran-jiran itu mencapai kemuncaknya minggu lalu berikutan keluarnya peta baru oleh kerajaan China yang menggambarkan negeri Arunachal Pradesh timur laut India dan wilayah Aksai Chin yang dipertikai sebagai dalam bidang kuasa China. Bantahan keras New Delhi terhadap peta itu disambut dengan ketidakpedulian yang jelas oleh Beijing, yang mendesak jirannya untuk “tenang.”

“Oleh kerana China dan India mempunyai ketegangan mereka sendiri di sepanjang sempadan darat yang dipertikai, dan Xi tidak menghadiri mungkin akibatnya, Beijing mungkin mahu mempermalukan New Delhi ketika ia menjadi tumpuan di pentas dunia,” kata Derek Grossman, seorang analis pertahanan Indo-Pasifik kanan di syarikat pemikir RAND Corporation yang berpangkalan di California, yang menyatakan bahawa persepsi kejayaan kemuncak itu akan terjejas oleh ketiadaan Xi.

“G20 sebenarnya adalah salah satu forum ekonomi paling berprestij yang ada, dan seseorang akan menjangkakan bahawa presiden China ingin berada di barisan hadapan pada kemuncak itu,” kata Kugelman. “Kita seharusnya tidak menolak kemungkinan bahawa ini ada kaitan dengan India.”

Ketiadaan Xi