Perkhidmatan Internet dan Telefon Gaza Kembali Selepas Pemadaman Komunikasi

Israel-Gaza-Assault

KHAN YOUNIS, Gaza Strip — Dua hari selepas perkhidmatan selular dan internet tiba-tiba hilang untuk kebanyakan Gaza di tengah-tengah pengeboman berat Israel, kawasan padat ini kembali online Ahad apabila sistem komunikasi dipulihkan secara berperingkat-peringkat sepanjang hari.

Ini adalah perkembangan yang menyenangkan bagi Gaza berikutan kegelapan komunikasi yang bermula lewat Jumaat apabila Israel meluaskan operasi darat dan melancarkan serangan udara ganas yang menerangi langit malam dengan kilatan oren yang marah. Beberapa orang Palestin dengan kad SIM antarabangsa atau telefon satelit mengambil tanggungjawab untuk mengeluarkan berita.

Menjelang Ahad pagi, perkhidmatan telefon dan internet telah dipulihkan kepada banyak orang di Gaza, mengikut pembekal perkhidmatan telekomunikasi di kawasan itu, kumpulan penyokong capaian internet NetBlocks.org dan pengesahan di tempat kejadian.

Selepas berminggu-minggu pengepungan Israel yang penuh, orang Palestin di Gaza merasa tekanan semakin ketat. Media sosial telah menjadi tali hayat bagi orang Palestin yang putus asa untuk mendapatkan berita dan berkongsi nasib menakutkan mereka dengan dunia. Kini bahkan itu pun hilang. Ramai yang tenggelam dalam putus asa dan ketakutan apabila tentera Israel mengumumkan satu peringkat baru dalam perang mereka, dilancarkan sebagai tindak balas terhadap serangan merentasi sempadan yang berdarah oleh Hamas pada 7 Oktober, dan tentera menyeberangi Gaza.

Letih dan takut hubungannya dengan dunia boleh terputus pada bila-bila masa, wartawan Palestin 28 tahun Hind al-Khoudary berkata serangan udara besar-besaran yang menggoncang bumi melebihi apa-apa yang pernah dialaminya dalam tiga minggu lepas atau mana-mana daripada empat perang Israel-Hamas sebelumnya.

“Ia gila,” katanya.

Penduduk pada Sabtu bergegas merentasi kawasan-kawasan yang teruk rosak di bawah pengeboman berat untuk menyemak keadaan sanak saudara. Paramedik mengejar gemuruh artileri dan bom kerana mereka tidak dapat menerima panggilan bantuan. Mangsa yang terselamat mengeluarkan mayat daripada puing dengan tangan kosong dan memuatkan mereka ke dalam kereta dan gerabak unta.

“Ini bencana,” kata Anas al-Sharif, wartawan bebas.

Dicapai melalui WhatsApp, jurugambar bebas Ashraf Abu Amra di utara Gaza berkata kekeliruan dan kepanikan mengelilinginya.

“Hampir mustahil untuk menghantar mesej ini,” katanya. “Yang ingin saya sampaikan ialah bahawa masyarakat antarabangsa perlu campurtangan dan menyelamatkan rakyat Gaza daripada maut dengan serta-merta.”

Wartawan tempatan yang mengemaskini harian melalui media sosial menyusuri kawasan seluas 360 kilometer persegi (140 batu persegi) untuk mencari sambungan yang terputus. Sesetengah berpindah lebih dekat ke sempadan selatan dengan Mesir, berharap untuk menangkap rangkaian negara itu. Yang lain mempunyai kad SIM antarabangsa dan router khas yang menyambung ke rangkaian Israel.

Mohammed Abdel Rahman, seorang wartawan di utara Gaza, menjejak serangan udara Israel sepanjang malam, menyedari serangan itu dikumpulkan sepanjang sempadan utara jalur itu.

“Serangan udara baru berlaku sekarang ketika kita bercakap,” katanya, dengan gemuruh letupan bergemuruh di latar belakang. “Terdapat letupan, tembakan, dan berlaku pertempuran berhampiran sempadan.”

“Kami tidak tahu jika ada (mati) atau cedera kerana kekurangan komunikasi,” tambah Abdel Rahman.

Apabila kadar pengeboman berkurang pagi Sabtu, penduduk bergegas ke rumah sanak saudara yang mereka hilang hubungan sepanjang malam.

“Orang sekarang berjalan kaki, menggunakan kereta kerana tiada internet,” kata al-Khoudary. “Semua menyemak kami, melihat kami, dan sekarang kami akan menyemak orang lain.”

Dia pergi terus ke Hospital Shifa, hospital terbesar di Gaza, di mana doktor, letih beroperasi ke atas pesakit selepas pesakit dengan bahan api dan bekalan perubatan yang semakin menipis, terus bekerja, walaupun kerumunan kira-kira 50,000 orang yang berlindung di kompleks itu.

Mangsa mengalir dari kem pelarian Shati di Bandar Gaza, kata al-Khoudary, di mana bom Israel menyebabkan kemusnahan malam sebelumnya.

Pihak berkuasa kesihatan di Gaza dan agensi PBB memperingatkan bahawa kegelapan komunikasi telah memperburuk krisis kemanusiaan Gaza.

Kementerian Kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza berkata kegelapan komunikasi telah melumpuhkan sistem kesihatan yang sudah tertekan. Ketika jurucakap Ashraf al-Qidra menyampaikan kenyataan kepada wartawan dalam sidang akhbar disiarkan langsung oleh rangkaian satelit Al Jazeera dari hospital, seorang lelaki berkaca mata yang lebih tua meletakkan dirinya tepat di belakang podium.

Semasa al-Qidra bercakap, lelaki itu melambai ke arah kamera dan menunjukkan tangannya ke langit – jelas berharap untuk menenangkan seseorang jauh di sana bahawa dia masih hidup.

Pertubuhan bantuan antarabangsa, operasi terhad mereka di dalam enklaf yang berada di ambang runtuhan, berkata mereka tidak dapat menghubungi kakitangan mereka hampir 24 jam selepas kegelapan.

Ketua UNRWA, Philippe Lazzarini, menulis surat terbuka kepada kakitangannya di Gaza yang menyatakan “kebimbangan mendalam” untuk keselamatan mereka.

“Saya sentiasa berharap neraka di bumi ini akan segera berakhir dan anda serta keluarga selamat,” tulisnya. “Anda wajah kemanusiaan semasa salah satu jamanya yang paling gelap.”

Doktor Tanpa Sempadan berkata kumpulan itu tidak berkomunikasi dengan pasukan di Gaza sejak 8 malam Jumaat.

“Kami tidak dapat menghantar pasukan kami ke pelbagai kemudahan kerana kami tidak mempunyai cara untuk berkoordinasi dengan mereka,” kata Guillemette Thomas dari Paris. “Ini benar-benar situasi yang kritikal.”