Perjanjian Minyak Besar Tidak Boleh Halang Peralihan Hijau

An oil pump jack with with wind turbines in the background

(Untuk mendapatkan berita ini dalam emel anda, sila langganan surat berita TIME CO2 Leadership Report di sini.)

Terdapat pepatah yang sering digunakan dalam lingkungan perubahan iklim di Amerika Utara: bergerak ke arah bola pergi, bukan di mana ia berada hari ini. Perkataan ini, penyesuaian pepatah dari legenda hoki Wayne Gretzky, bertujuan menunjukkan keperluan untuk berfikir ke hadapan untuk menangani cabaran perubahan iklim, dan saya pernah mendengarnya daripada semua orang daripada Al Gore hingga Catherine McKenna dan Jay Inslee.

Saya telah memikirkan pepatah ini banyak dalam beberapa minggu kebelakangan ini di tengah-tengah berita tenaga utama. Penggabungan terkini dalam sektor minyak dan gas menunjukkan bahawa industri masih mengambil peluang pada masa depan yang cerah untuk bahan api fosil. Pada bulan ini, ExxonMobil dan Chevron masing-masing membeli syarikat minyak kecil dengan kos melebihi AS$50 bilion setiap satu. Shell pula mengumumkan bahawa ia akan memecat pekerja dalam perniagaan penyelesaian tenaga rendah karbonnya untuk memberi tumpuan kepada segmennya yang lebih menguntungkan.

Tetapi kebenaran jauh lebih rumit. Walaupun minyak dan gas mungkin mengalami momentum hari ini, terdapat bukti yang baik bahawa ledakan itu mungkin sementara. Selain itu, walaupun terhadap sesetengah halangan jangka pendek, tiada pertikaian bahawa tenaga boleh diperbaharui – terutamanya suria – dijangka berkembang dengan pesat. Singkat kata, bola sedang bergerak ke arah tenaga bersih.

Walaupun bukan setiap perniagaan akan terasa terus terjejas oleh perlumbaan antara tenaga bersih dan bahan api fosil, peralihan itu mempunyai implikasi untuk pelbagai syarikat, termasuk mereka di luar sektor tenaga. Persepsi bahawa peralihan ini bergerak perlahan – dan mungkin melambat lagi jika ia menghadapi lebih banyak halangan – mungkin, misalnya, membuat perniagaan mempersoalkan sama ada untuk melabur dalam menukar kepada fleet elektrik atau memasang panel suria di gudang.

Bagi mereka yang mungkin merasa tidak pasti mengenai kadar peralihan, saya ingin menunjukkan laporan prospek tenaga tahunan Agensi Tenaga Antarabangsa yang dikeluarkan minggu ini. Laporan itu memberikan keyakinan bahawa perkara sedang bergerak dengan cepat – dan bahawa bahan api fosil sebenarnya bukan masa depan. Garis panduan utama: permintaan untuk semua bahan api fosil akan mencapai puncaknya menjelang 2030 walaupun tanpa dasar iklim baru.

Senarai sebab yang menjelaskan puncak yang akan datang itu panjang. IEA menjelaskan bahawa kadar di mana produk berasaskan bahan api fosil baru dijual telah melambat, yang tidak menunjukkan tanda baik untuk permintaan minyak masa depan. Sebagai contoh, jualan kereta berasaskan gas baru telah mencapai puncak manakala jualan kenderaan elektrik terus berkembang. Sementara itu di China, pengguna tenaga terbesar di dunia, pertumbuhan ekonomi bersandarkan pembinaan mungkin melambat, bermakna permintaan bahan api fosil yang berkurangan pada masa depan. Dan pasaran gas asli yang ketat mungkin memberi laluan kepada lebihan apabila infrastruktur gas cecair baru dibina untuk menangani krisis beberapa tahun lalu boleh digunakan, memudahkan pemindahan gas di seluruh dunia.

Dan kemudian terdapat pencahayaan tenaga boleh diperbaharui. Laporan IEA menyatakan bahawa suria dan kuasa angin akan “mendominasi” projek penjanaan elektrik baharu walaupun tanpa dasar lanjut atau perubahan dramatik dalam iklim pelaburan. Titik ini sebenarnya tidak dipertikaikan. Malahan OPEC menyatakan beberapa minggu lalu bahawa tenaga suria dan angin akan menjadi bidang pertumbuhan terbesar dalam sektor tenaga pada dekad-dekad akan datang.

Jadi mengapa syarikat-syarikat tenaga masih menggandakan pelaburan dalam minyak dan gas? Lebih daripada apa-apa lagi, ini berkisar kepada dolar: selama ada permintaan – dan harga tinggi – mereka mahu memanfaatkannya. Dan, kini, harga tinggi dan keuntungan juga tinggi. Industri mendakwa permintaan untuk bahan api fosil akan terus berkembang – terutamanya di Selatan Global – walaupun tenaga boleh diperbaharui berkembang. Selain itu, pegawai eksekutif syarikat menyatakan bahawa tempat seperti AS belum benar-benar bersedia untuk peralihan, dan bekalan bahan api fosil yang kukuh diperlukan apabila tenaga bersih menghadapi halangan. Syarikat-syarikat tenaga secara dasarnya bertaruh bahawa kita secara kolektif tidak akan menangani halangan-halangan tersebut.

Adalah benar bahawa dunia menghadapi cabaran kolektif yang mendalam untuk menangani perubahan iklim dalam tahun-tahun akan datang, kebanyakannya perlu diselesaikan di peringkat dasar. Walaupun begitu, sukar untuk tidak meninggalkan laporan IEA tanpa kesimpulan bahawa bola sedang bergerak jauh dari bahan api fosil ke teknologi bersih. Persoalannya ialah seberapa cepat.