Peringatan letusan gunung berapi Iceland: Pegawai berkata pihak berkuasa mungkin hanya diberi ’30 minit amaran’

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai pengurusan kecemasan kanan mendedahkan kepada NBC pada Isnin bahawa pihak berkuasa di sana mungkin hanya mendapat sedikit masa ’30 minit amaran’ sebelum letusan gunung berapi yang berpotensi di bahagian barat daya negara itu.

Vídir Reynisson, ketua agensi Perlindungan Awam dan Pengurusan Kecemasan, membuat komen ketika Pejabat Meteorologi Iceland terus melaporkan ratusan gempa bumi kecil di sekitar bandar Grindavik, yang mungkin akan ditinggalkan untuk berbulan-bulan.

“Cabaran yang kami hadapi ialah kami tidak akan melihat sebarang bukti kuat bahawa magma sedang naik, kami akan melihat beberapa gempa bumi dan kami boleh melihat bagaimana mereka mungkin akan terbentuk di satu tempat daripada yang lain,” kata Reynisson kepada Bryan Llenas, wartawan kebangsaan NBC. “Kami mungkin hanya akan mendapat amaran 30 minit sebelum letusan bermula. Itulah yang kami sedang bekerja dengan.”

“Semua tanda besar sudah ada, jadi kami sedang mencari tanda-tanda kecil, tanda-tanda yang mengatakan bahawa walaupun kami sedang memantau dengan rapat, ia mungkin hanya 30 minit lagi sehingga letusan bermula, tetapi ia boleh berlarutan selama hari atau minggu,” tambahnya.

Pejabat Meteorologi Iceland menyatakan pada Isnin bahawa sejak tengah malam, “lebih 700 gempa bumi telah dikesan di kawasan intrusi magma.”

Gempa bumi paling memberikan kesan ialah gempa bumi 2.7 magnitud di kawasan pergunungan Hagafell, yang terletak di utara Grindavik, menurut pejabat itu.

“Pada hari-hari kebelakangan ini, antara 1,500 hingga 1,800 gempa bumi telah diukur setiap hari di kawasan itu, dengan acara terbesar mencatatkan magnitud 3.0 pada Jumaat lepas,” mereka teruskan.

“Pengawasan dan penilaian kami masih berdasarkan anggapan bahawa situasi boleh berubah dengan tiba-tiba dengan amaran yang sedikit,” kata pejabat itu.

Pihak berkuasa memberi amaran kepada penduduk Grindavik bahawa ia mungkin berbulan-bulan sebelum mereka dapat kembali ke rumah mereka.

Grindavik, yang dievakuasi oleh kerajaan Iceland minggu lepas selepas aktiviti seismik dan analisis kandungan udara menunjukkan kemungkinan letusan, telah ditutup untuk lalu lintas buat masa hadapan.

Penduduk hanya diberi jendela masa yang pendek untuk mengumpul barang-barang mereka dan melarikan diri dari bandar itu, yang dipercayai kini berada di koridor magma yang mengalir di bawah kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

Laporan Bryan Llenas dan Timothy H.J. Nerozzi turut menyumbang kepada laporan ini.