Pereka tas tangan Hollywood dihukum penjara 18 bulan kerana menyeludup tas tangan buaya ke AS

(SeaPRwire) –   Seorang pereka beg tangan Hollywood yang aksesori digunakan oleh selebriti dari Britney Spears hingga barisan pelakon siri TV “Sex and the City” dijatuhi hukuman 18 bulan penjara selepas mengaku bersalah di mahkamah persekutuan Miami pada Isnin atas tuduhan menyeludup beg tangan buaya dari negara asalnya Colombia.

Nancy Gonzalez ditahan pada 2022 di , dan kemudian diekstradisi ke AS atas menjalankan konspirasi berlarutan melibatkan merekrut kurier untuk mengangkut beg tangan kelas atasnya melalui penerbangan komersial ke stor butik dan acara fesyen New York — semuanya melanggar undang-undang hidupan liar AS.

“Semuanya didorong oleh wang,” kata Timbalan Peguam AS Thomas Watts-Fitzgerald, yang membandingkan tingkah laku Gonzalez dengan pengedar dadah. “Jika anda mahu mencegah kelakuan itu, anda mahu bos dadah, bukan orang di medan.”

Peguam Gonzalez telah memohon kasihan untuk pereka selebriti itu, menggambarkan perjalanannya sebagai ibu tunggal bercerai dua anak di Cali yang mereka ikat pinggang di mesin jahit rumah untuk kawan menjadi ikon fesyen boleh bersaing dengan Dior, Prada dan Gucci.

Mereka menunjukkan video di mahkamah, dari 2019, daripada pembeli teratas Bergdorf Goodman, Saks dan pengedar lain memuji kreativiti dan produktivitinya.

“Dia berazam untuk menunjukkan kepada anak-anaknya dan dunia bahawa wanita, termasuk wanita minoriti sepertinya, boleh mengejar impian dengan berjaya, dan menjadi bebas kewangan,” tulis mereka dalam memo sebelum pendengaran Isnin.

Walau bagaimanapun, kerajaan menegaskan bahawa dia telah memperoleh kekayaan besar dan gaya hidup mewah, yang bertentangan dengan kurier yang direkrutnya untuk menyeludupkan barangannya ke Amerika Syarikat. Menurut keterangan bekas pekerja dan pesalahnya, sebelum acara fesyen penting, Gonzalez, digambarkan sebagai pengurus mikro, akan merekrut sebanyak 40 penumpang untuk membawa empat beg tangan pereka setiap penerbangan komersial. Dengan cara ini, pendakwaan menganggarkan bahawa bernilai sehingga $2 juta diseludupkan ke AS.

Semua kulit itu dari buaya dan ulin yang dibesarkan dalam kurungan. Walau bagaimanapun, pada beberapa kesempatan dia gagal memperoleh kebenaran import yang sewajarnya daripada Perkhidmatan Hidupan Liar dan Perikanan AS, diperlukan di bawah perjanjian antarabangsa yang meluas mengawal perdagangan spesies hidupan liar terancam dan terjejas.

Pada 2016 dan 2017, dia diberi amaran oleh pegawai AS terhadap mengelak daripada peraturan sedemikian, menjadikan kelakuan beliau khususnya “menjijikkan,” Hakim Robert Scola berkata dalam menghukum hukumannya.

Walaupun perdagangan kulit yang digunakan oleh Gonzalez tidak dilarang, ia datang daripada hidupan liar dilindungi yang memerlukan pemantauan rapi di bawah Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Spesies Flora dan Fauna Liar, dikenali dengan singkatan CITES.

Gonzalez, menyampaikan ucapan kepada mahkamah sebelum dihukum, berkata dia sangat menyesali tidak mengikuti dengan teliti undang-undang AS dan bahawa hanya harapannya ialah memeluk sekali lagi ibunya berusia 103 tahun.

“Dari dasar hati saya, saya meminta maaf kepada Amerika Syarikat. Saya tidak pernah berniat menyinggung negara yang saya berhutang budi yang amat besar,” katanya sambil menahan air mata. “Di bawah tekanan, saya membuat keputusan yang salah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.