Perdana Menteri Thailand Cadangkan Pemberian Tunai Bernilai $16 Bilion untuk Memulihkan Ekonomi

Thai-PM-Economy

Thailand akan menyalurkan 560 bilion baht (AS$16 bilion) kepada 55 juta orang dewasanya dalam tempoh enam bulan akan datang untuk merangsang permintaan domestik dan pelaburan, dengan Perdana Menteri baru Srettha Thavisin mempromosikan pemulihan ekonomi yang lesu sebagai keutamaan utama kerajaannya.

Semua rakyat Thailand berusia 16 tahun ke atas akan menerima 10,000 baht setiap orang yang boleh dibelanjakan untuk barangan dan perkhidmatan tertentu di kawasan kejiranan mereka dalam tempoh yang ditetapkan. Kerajaan juga akan segera memotong harga tenaga dan menawarkan moratorium hutang kepada petani dan perniagaan kecil yang bergelut dengan beban pinjaman, kata Srettha dalam kenyataan dasar lazim yang dibuat di parlimen Isnin.

Rancangan “dompet digital” itu “akan bertindak sebagai pemicu yang sekali lagi akan membangunkan semula ekonomi negara,” kata Srettha, sambil menambah bahawa bantuan tunai itu akan memastikan pengagihan wang yang sama rata ke semua sektor ekonomi.

Mesyuarat kerja pertama kabinet Srettha pada hari Rabu berkemungkinan akan meluluskan beberapa langkah yang digariskan oleh perdana menteri di parlimen.

Program dompet digital – yang akan dilaksanakan dalam suku pertama – adalah janji utama pra-pilihan raya Parti Pheu Thai Srettha dan para pegawai mengatakan kesan pengganda pada ekonomi boleh empat kali ganda bantuan tunai dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi tahun depan sehingga 5% daripada 2.8% yang dijangka pada tahun ini.

Srettha, bekas hartawan hartanah yang juga merangkap sebagai menteri kewangan, menghadapi cabaran untuk meningkatkan pertumbuhan di tengah penurunan permintaan untuk barangannya dari rakan dagang utamanya China, dan pendapatan yang kurang daripada yang dijangka daripada pelancong asing. Kerajaan gabungan 11 parti juga menghadapi prospek lonjakan inflasi kerana keadaan kemarau mengancam untuk memotong tuaian tanaman seperti beras dan gula.

Pasaran kewangan Thailand, yang telah menyaksikan pengunduran pelabur asing selepas kekacauan pasca pilihan raya, sebahagian besarnya neutral terhadap pengumuman dasar. Indeks saham penanda aras turun 0.5% pada pukul 11:26 pagi di Bangkok setelah pembukaan lebih tinggi, sementara baht memegang kenaikan 0.4% terhadap dolar AS.

Fokus Bajet

Walaupun kenyataan dasar Srettha menandakan berakhirnya proses pembentukan kerajaan dan kebuntuan politik berbulan-bulan yang diikuti pilihan raya umum Mei, pemimpin baru itu kini perlu dengan cepat meluluskan bajet bagi tahun fiskal bermula 1 Oktober. Dia juga perlu menangani hutang isi rumah pada 90% keluaran dalam negara kasar dan hutang awam pada 61% KDNK.

Kerajaan bercadang untuk membiayai program dompet digital melalui bajet negara dan cukai tambahan dari program tanpa meminjam baru. Tetapi ahli ekonomi dari Bank of America Securities dan Nomura Holdings Inc. berkata rancangan perbelanjaan akan melebarkan defisit fiskal, menghadkan ruang negara untuk menyerap kejutan masa depan.

Parti pembangkang Maju Bersama mengecam kerajaan kerana tidak menjelaskan butiran dan menetapkan tarikh akhir pelaksanaan inisiatif baru yang diumumkan. “Jika kenyataan dasar ini seperti Sistem Penentududukan Global, negara mungkin akan tersesat,” kata Sirikanya Tansakun, timbalan pemimpin Maju Bersama.

Keutamaan jangka pendek untuk pentadbiran Srettha akan termasuk meningkatkan pendapatan pelancongan dengan melonggarkan proses visa dan pengecualian yuran untuk pelancong dari negara-negara tertentu. Ia juga merancang untuk mengadakan referendum untuk menyemak semula perlembagaan negara, katanya.