Perdana Menteri Poland Donald Tusk katakan pihak berkuasa menggunakan spyware Pegasus secara meluas di bawah pihak berkuasa sebelum ini

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland Donald Tusk mengatakan pada Selasa bahawa beliau mempunyai dokumentasi membuktikan bahawa pihak berkuasa di bawah kerajaan sebelumnya secara meluas menggunakan perisian pengintipan Pegasus secara haram dan menargetkan senarai “panjang sekali” mangsa pencerobohan.

Tusk membuat komen itu semasa sidang akhbar bersama Presiden Andrzej Duda, lawan politiknya. Penggunaan Pegasus didakwa berlaku di bawah kerajaan yang diketuai oleh Undang-Undang dan Keadilan, sebuah parti kanan yang Duda bersekutu.

Tusk berkata beliau berkongsi maklumat dengan Duda yang menunjukkan penggunaan perisian agresif itu secara meluas di Poland. Beliau berkata beliau akan memberikan Duda satu set dokumen penuh, jika beliau berminat.

“Saya mempunyai dokumen yang didedahkan pada masa ini, tetapi ini hanyalah sampel dokumen yang tersedia untuk anda, Tuan Presiden,” kata Tusk kepada Duda pada permulaan mesyuarat Majlis Kabinet, format perundingan antara presiden dan kerajaan.

Duda mengadakan mesyuarat itu untuk membincangkan hal-hal lain.

Tusk mengambil alih kuasa pada Disember berikutan pilihan raya Oktober yang dimenanginya sebagai ketua sekutu yang meluas di tengah-tengah. Ia menandakan berakhirnya lapan tahun pemerintahan oleh Undang-Undang dan Keadilan, sebuah parti populis yang menuduh mengikis norma demokratik.

Duda, yang memegang kuasa veto presiden dan berkhidmat semasa tahun-tahun Undang-Undang dan Keadilan berkuasa, pernah menentang usaha Tusk untuk melaksanakan agenda beliau. Parlimen baru telah menubuhkan suruhanjaya khas untuk menyiasat siapa yang menggunakan Pegasus dan terhadap siapa semasa tahun-tahun kerajaan Undang-Undang dan Keadilan berkuasa.

“Senarai mangsa-mangsa amalan ini adalah sayangnya sangat panjang,” kata Tusk.

Perdana menteri berkata beliau meminta menteri kehakiman dan peguam negara untuk memberikan Duda satu set dokumen yang “mengesahkan 100% pembelian dan penggunaan Pegasus secara sah dan tidak sah.”

Beberapa lawan kerajaan sebelumnya di Poland menjadi sasaran Pegasus, perisian pengintip yang dibuat oleh kumpulan NSO Israel, mengikut penemuan oleh Citizen Lab Universiti Toronto yang dilaporkan secara eksklusif oleh The Associated Press.

Pegasus memberikan pengendali akses penuh kepada peranti mudah alih, membolehkan mereka mengekstrak kata laluan, gambar, mesej, nama panggilan dan sejarah pelayaran, dan mengaktifkan mikrofon dan kamera untuk mendengar dan memantau secara langsung.

NSO berkata ia hanya menjual perisian pengintipnya kepada kerajaan dan agensi perisikan sah yang diluluskan oleh Kementerian Pertahanan Israel untuk digunakan terhadap pengganas dan penjenayah. Tetapi bukti telah muncul mengenai aktivis hak asasi manusia dan politikus menjadi sasaran kerajaan di seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.