Perdana Menteri Israel, pemimpin tentera bermesyuarat kecemasan mengenai serangan terus daripada Iran

(SeaPRwire) –   Pemimpin senior Israel mengadakan mesyuarat Jumaat menengah kebimbangan serangan terus daripada Iran.

Perdana Menteri Israel bertemu dengan Menteri Pertahanan Yoav Gallant, Panglima Komander Pusat Angkatan Tentera Amerika Syarikat, Jeneral Michael Erik Kurilla dan eselon keselamatan Israel di pangkalan Tentera Udara Israel Hatzor, di mana mereka membincangkan serangan yang mungkin.

Mesyuarat itu datang hanya beberapa hari selepas pemimpin tertinggi Iran mengancam untuk melancarkan serangan terus ke atas sekutu AS dan ketika Iran dan Israel telah bertukar kata-kata kasar minggu ini mengenai serangan yang mungkin dan balasan seterusnya.

“Kami membincangkan kerjasama rapat antara Amerika Syarikat dan Israel, antara institusi pertahanan kami dan tentera kami,” kata Gallant selepas mesyuarat itu. “Musuh-musuh kami berfikir bahawa mereka boleh memisahkan Israel dan Amerika Syarikat, tetapi sebaliknya mereka menyatukan kami dan memperkukuhkan hubungan kami. Kami berdiri bahu ke bahu.”

Mesyuarat itu juga dihadiri oleh TLDM Jeneral Madya Amir Baram, Pengarah Biro Dasar Dror Shalom, dan Setiausaha Tentera BG Guy Markizano.

“Saya yakin dunia melihat wajah sebenar Iran, badan pengganas yang menggalakkan serangan keganasan di seluruh Timur Tengah, dan membiayai Hamas, Hezbollah, dan pasukan lain [proksi], dan kini juga mengancam Negara Israel,” kata Gallant selepas mesyuarat itu.

Beliau menambah: “Kami bersedia mempertahankan diri kami di darat dan di udara, dalam kerjasama rapat dengan rakan kongsi kami, dan kami akan tahu bagaimana membalas.”

Pertengkaran semasa berasal daripada serangan ke atas konsulat Iran di Syria awal bulan ini, yang mengorbankan 12 orang, termasuk tujuh anggota Pengawal Revolusi Iran. Israel tidak mengakui sebarang keterlibatan dalam serangan udara itu.

Minggu lalu, Presiden Iran Ebrahim Raisi bersumpah membalas dendam terhadap Israel berikutan pemusnahan konsulat Damascus, memanggil serangan itu “jenayah pengecut” dan berkata ia tidak akan “tidak terbalas.”

Menteri Luar Iran Hossein Amirabdollahian pada Ahad lalu menyampaikan kepada AS, melalui perantaraan Oman, bahawa Iran akan mengambil tindakan. Beliau berkata negaranya akan berusaha untuk berbuat demikian dengan cara yang mengelakkan eskalasi besar-besaran dan tidak bertindak tergesa-gesa, lapor Reuters.

Pada Rabu, Ayatollah Ali Khamenei mengeluarkan kenyataan mengancam untuk bertindak terhadap Israel.

Ancaman itu datang semasa upacara doa merayakan akhir bulan suci Muslim Ramadan. Semasa ucapannya, beliau berjanji akan mempertanggungjawabkan Israel atas serangan udara yang merobohkan konsulat Iran di Syria pada 1 April.

Serangan itu mengorbankan dua jeneral Iran dan lima pegawai, menurut pegawai Iran.

“Apabila mereka menyerang kawasan konsulat kami, ia seperti mereka menyerang wilayah kami,” kata Khamenei. “Rejim jahat itu mesti dihukum, dan ia akan dihukum.”

Khamenei tidak memberikan butiran mengenai cara Iran akan membalas dendam.

Sebaik sahaja kenyataan itu, Menteri Luar Israel Israel Katz meletakkan tweet menjanjikan bahawa Israel akan membalas jika Iran menyerang.

“Jika Iran menyerang dari wilayahnya sendiri, Israel akan membalas dan menyerang di Iran,” kata Katz pada X.

Serangan sedemikian akan dianggap sebagai peningkatan konflik semasa Israel dengan Hamas, sekutu Iran yang mentadbir di Gaza, di mana lebih 30,000 orang telah terbunuh. Israel juga mengekalkan pertengkaran tegang dengan Hezbollah, pemilitan Iran lain yang sering menyerang Israel dari Lubnan.

Pada Khamis, Jabatan Negara AS membataskan perjalanan untuk pekerja kerajaan dan ahli keluarga mereka di luar bandar-bandar utama di Israel kerana kebimbangan serangan masih tinggi.

Kedutaan Besar di Jerusalem telah meletakkan mesej di laman webnya menyatakan “Atas kehati-hatian berlebihan, pekerja kerajaan Amerika Syarikat dan ahli keluarga mereka dilarang melakukan perjalanan peribadi di luar kawasan Greater Tel Aviv (termasuk Herzliya, Netanya, dan Even Yehuda), Jerusalem, dan Be’er Sheva sehingga notis selanjutnya.”

Ia menambah bahawa “persekitaran keselamatan kekal kompleks dan boleh berubah dengan cepat bergantung kepada situasi politik dan peristiwa terkini.”

Apabila diminta mengenai amaran perjalanan baru AS pada Khamis, jurucakap Matthew Miller berkata: “Kami telah melihat Iran membuat ancaman awam terhadap Israel dalam beberapa hari yang lalu.”

“Israel berada di dalam kawasan yang sangat sukar dan telah memantau situasi keselamatan. Anda melihat kami sedikit menyesuaikan amaran perjalanan kami pada permulaan konflik ini. Dan kami menjalankan penilaian berterusan pada setiap masa mengenai situasi di atas tanah,” tambahnya.

Iran tidak secara rasmi mengiktiraf Israel dan secara kerap menyokong kumpulan pengganas dan militan anti-Israel.

Peter Aitken, Greg Norman dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.