Perdana Menteri Ireland Leo Eric Varadkar Akan Meletak Jawatan

(SeaPRwire) –   Leo Eric Varadkar mengumumkan pada Rabu bahawa beliau akan meletak jawatan sebagai perdana menteri Ireland.

Dalam sidang akhbar, Varadkar berkata beliau meletak jawatan sebagai presiden Parti Fine Gael berkuat kuasa Rabu.

Beliau berkata beliau juga akan meletak jawatan sebagai perdana menteri, dikenali sebagai Taoiseach, sebaik sahaja pemimpin baru bersedia mengambil alih peranan tersebut. Pilihan raya akan diadakan 16 April.

Varadkar telah berkhidmat sebagai Taoiseach sejak Disember 2022, dan sebelumnya dari 2017 hingga 2020.

Varadkar baru-baru ini berada di Washington, D.C., dan melawat Rumah Putih untuk menyambut Hari St. Patrick bersama Presiden Biden.

Biden menjadi tuan rumah kepada Varadkar di Rumah Putih dan kemudian kedua-dua menghadiri jamuan tengah hari di Capitol Amerika Syarikat ketika kedua-dua negara merayakan satu abad hubungan diplomatik.

Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson, R-La., menjadi tuan rumah kepada presiden dan Varadkar untuk “Jamuan Sahabat Ireland” tahunan di Capitol. Johnson memperkenalkan presiden sebagai “Orang Ireland paling terkenal Amerika.” Biden menggunakan acara itu untuk mendesak bantuan asing bagi menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia serta bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza.

Varadkar menggunakan ucapannya di jamuan itu untuk mengucapkan terima kasih kepada Amerika Syarikat atas usahanya membawa keamanan antara Ireland dan Utara Ireland – sebahagian daripada United Kingdom – dengan Perjanjian Jumaat Baik 1998. Tetapi beliau memfokuskan kepada peperangan di Ukraine, kerana Dewan telah terhenti dalam meluluskan bantuan tambahan Amerika Syarikat untuk negara tersebut.

“Ukraine tidak boleh jatuh dan bersama-sama, kita perlu berdiri bersama Ukraine selama yang diperlukan,” kata Varadkar. “Kami menantikan bekerjasama dengan Amerika untuk 100 tahun akan datang.”

“Tuan Presiden, seperti yang anda ketahui, rakyat Ireland sangat tertekan dengan malapetaka yang sedang berlaku di hadapan mata kita di Gaza, dan apabila saya melawat negara-negara lain, pemimpin sering bertanya mengapa rakyat Ireland mempunyai empati yang begitu mendalam terhadap rakyat Palestin,” tambah Varadkar mengikut New York Times. “Jawapannya mudah: Kami melihat sejarah mereka dalam mata mereka.”

“Rakyat Gaza sangat memerlukan makanan, ubat-ubatan dan perlindungan, dan terutamanya mereka memerlukan bom untuk berhenti,” tambah perdana menteri Ireland, merujuk kepada peperangan Israel-Hamas. “Ini perlu berhenti di kedua-dua belah pihak, tebusan dibebaskan dan bantuan kemanusiaan dibenarkan memasuki.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.