Perdana Menteri Haiti Henry menggesa keadaan tenang sebagai penunjuk perasaan dan rusuhan mendesak beliau meletak jawatan

(SeaPRwire) –   menyeru keadaan tenang dalam ucapan awam awal Khamis berikutan tiga hari protes ganas yang telah memerangkap negara ini kerana beribu-ribu perserta menuntut peletakan jawatannya.

Ucapan ringkas dalam waktu pra-fajar tidak banyak menenangkan orang yang marah dan tertekan kerana keganasan geng yang tidak berkesudahan, kemiskinan yang semakin teruk dan tiada rancangan yang kelihatan untuk pilihan raya umum.

“Saya fikir masa telah tiba bagi semua untuk menyatukan kepala untuk menyelamatkan Haiti, untuk melakukan perkara dengan cara lain di negara kita,” kata Henry tanpa memberikan butiran.

Beliau menyeru rakyat Haiti untuk tidak melihat kerajaan atau Polis Kebangsaan Haiti sebagai lawan mereka. Mereka yang memilih keganasan, kemusnahan dan membunuh orang untuk mengambil kuasa “tidak bekerja dalam kepentingan rakyat Haiti,” katanya.

Komentarnya datang ketika beribu-ribu orang Haiti berkumpul setiap hari minggu ini di bandar dan pekan di seluruh negara untuk menuntut supaya Henry meletakkan jawatan, dengan mengatakan mereka akan terus protes sehingga beliau meninggalkan.

Dewan perundangan Haiti kini kosong, selepas tempoh terakhir 10 senatornya tamat pada Januari 2023. Negara itu gagal mengadakan pilihan raya yang dirancang pada tahun 2019 dan 2023, dan Henry mengambil kuasa dengan sokongan komuniti antarabangsa berikutan pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021.

Pada hari Rabu, polis membunuh lima ejen perlindungan alam sekitar bersenjata di ibu negara Port-au-Prince dalam tembakan yang membimbangkan sesetengah orang mampu memburukkan krisis Haiti.

Lionel Lazarre, ketua sebuah kesatuan polis dikenali sebagai Synapoha, berkata kepada bahawa tembak-menembak antara polis dan ejen dengan Briged Keselamatan Kawasan Terlindung Haiti berlaku di komuniti Laboule. Beliau mendakwa bahawa ejen perlindungan alam sekitar membuka api selepas polis meminta mereka meletakkan senjata, membolehkan pegawai menembak.

Pertembungan antara ejen perlindungan alam sekitar dan polis meletus sejak Januari, membawa Henry mengumumkan penyusunan semula agensi alam sekitar dan pemecatan ketuanya.

Dalam kenyataan pada Khamis, Pejabat Perlindungan Warganegara Haiti mengutuk pembunuhan ejen perlindungan alam sekitar dan meminta suruhanjaya bebas menyiasat insiden itu.

Ia juga mengatakan tiga wartawan di bandar pantai selatan Jeremie cedera oleh peluru ketika menutup protes dan menuduh polis merampas peralatan wartawan di bandar pantai utara Cap-Haïtien, memanggil insiden itu “serangan serius terhadap kebebasan akhbar.”

Dalam ucapannya, Henry berkata rakyat Haiti memerlukan keamanan, keselamatan, pekerjaan dan keupayaan bergerak bebas di seluruh negara.

“Rakyat Haiti memerlukan agar anak-anak mereka boleh pergi ke sekolah tanpa takut, kerana itulah yang akan menjamin masa depan mereka,” katanya.

Henry sekali lagi berjanji untuk mengadakan pilihan raya umum secepat mungkin isu ketenteraman Haiti diselesaikan, dengan berkata beliau akan terus berhubung dan bekerja dengan semua orang yang mahu negara ini maju ke hadapan, “untuk mengambil keputusan bersama yang akan membantu kita keluar dari krisis.”

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada polis atas usaha mereka memerangi geng dan berjanji akan terus menekan untuk pasukan polis Kenya yang kini dibatalkan oleh perintah mahkamah.

“Saya mahu menjamin semua bahawa kerajaan akan berbuat apa sahaja untuk misi itu datang secepat mungkin,” katanya.

Henry juga menyampaikan ucapan takziah kepada semua yang meninggal dunia dalam protes ganas minggu ini.

“Saya memberi jaminan bahawa rakyat Haiti akan mendapat keamanan dan pembangunan dengan kemakmuran,” kata Henry, tanpa memberikan butiran. “Bersama-sama, beriringan, kita akan menukar nasib kita.”

Rakyat Haiti mahu Henry meletakkan jawatan menjelang 7 Februari, tarikh pemimpin Haiti biasanya dilantik. Tarikh itu juga membawa makna sejarah yang mendalam di Haiti: Pada tarikh itu pada tahun 1986, bekas diktator Jean-Claude Duvalier melarikan diri, dan pada tahun 1991, Jean-Bertrand Aristide, presiden pertama Haiti yang dipilih secara demokratik, dilantik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.