Perdana Menteri Estonia Kallas ditambah ke senarai mahu oleh Rusia kerana penyingkiran tugu-tugu zaman Soviet

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Estonia telah dimasukkan ke dalam senarai orang yang dicari oleh Rusia kerana usahanya untuk menanggalkan monumen era Perang Dunia Kedua Soviet di negara Baltik itu, kata pegawai pada Selasa apabila ketegangan antara Rusia dan Barat meningkat ketika perang di Ukraine.

Nama Perdana Menteri Kaja Kallas muncul pada senarai orang yang dicari oleh Kementerian Dalam Negeri Rusia atas tuduhan jenayah yang tidak dinyatakan. Walaupun laman berita bebas Rusia Mediazona melaporkan pada Selasa bahawa Kallas telah berada pada senarai itu untuk sementara waktu, ia berkata beliau telah berada di situ untuk sementara waktu. Senarai itu turut mengandungi puluhan pegawai dan ahli parlimen dari negara Baltik yang lain.

Pegawai Rusia berkata bahawa Kallas telah dimasukkan ke dalam senarai itu kerana usahanya untuk menanggalkan monumen zaman Perang Dunia Kedua.

“Rusia mungkin percaya bahawa mengeluarkan waran tangkap palsu akan membungkam Estonia,” katanya. “Saya menolak untuk dibungkam – saya akan terus menyokong Ukraine secara lantang dan menggesa pemerkasaan pertahanan Eropah.”

Estonia dan negara jiran Latvia dan Lithuania telah menanggalkan monumen yang secara meluas dianggap sebagai peninggalan tidak diingini pemerintahan Soviet ke atas negara-negara itu.

Sejak penjajahan penuh Rusia ke atas Ukraine hampir dua tahun lalu, banyak monumen kepada askar Merah juga telah ditanggalkan di Poland dan Republik Czech, satu pembersihan terlambat terhadap apa yang banyak dianggap sebagai simbol penindasan masa lalu.

Moscow telah mengutuk tindakan itu sebagai penghinaan ingatan askar Soviet yang gugur ketika berperang menentang Jerman Nazi.

Penyertaan Kallas – yang telah menyokong kuat bantuan tentera tambahan kepada Ukraine dan sanksi yang lebih ketat terhadap Rusia – kelihatan mencerminkan usaha Kremlin untuk meningkatkan taraf tekanan di tengah-tengah tekanan NATO dan Kesatuan Eropah terhadap perang.

“Estonia dan saya kekal teguh dalam dasar kami: menyokong Ukraine, memperkukuh pertahanan Eropah, dan memerangi propaganda Rusia,” katanya, menunjuk kepada sejarah keluarganya menghadapi penindasan Soviet. “Ini sangat dekat dengan saya: Nenek saya dan ibu saya pernah dideportasi ke Siberia, dan ianya KGB yang mengeluarkan waran tangkap palsu.”

Ini kali pertama Kementerian Dalam Negeri Rusia meletakkan pemimpin asing dalam senarai orang dicari. Setiausaha Negara Estonia Taimar Peterkop dan Menteri Kebudayaan Lithuania Simonas Kairys juga berada dalam senarai itu, yang boleh diakses awam, bersama puluhan pegawai dan ahli parlimen dari Latvia, Lithuania dan Poland.

Mika Golubovsky, editor perkhidmatan bahasa Inggeris Mediazona, berkata kepada Agensi Berita Associated Press bahawa Kallas dan politikus Baltik yang lain telah berada dalam pangkalan data Kementerian Dalam Negeri sejak pertengahan Oktober dan beliau adalah satu-satunya ketua kerajaan dalam senarai itu.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova mengesahkan bahawa Kallas dan Peterkop berada dalam senarai itu kerana terlibat dalam penanggalan monumen.

Apabila ditanya mengenainya, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata ia adalah tindak balas terhadap tindakan yang diambil oleh Kallas dan yang lain yang “mengambil tindakan permusuhan terhadap ingatan sejarah dan negara kami.”

Rusia mempunyai undang-undang yang mengkriminalisasi “pemulihan Nazism” termasuk menghukum penghinaan tugu peringatan perang. Jawatankuasa Siasatan Rusia, agensi siasatan jenayah utama negara itu, mempunyai bahagian yang menangani apa yang dikatakan sebagai “pemalsuan sejarah” dan “pemulihan Nazism”, yang telah meningkat tindakannya sejak permulaan perang menurut Mediazona, yang mendedahkan berita tentang penambahan Kallas ke senarai orang dicari.

Mediazona, yang menerbitkan kajian panjang mengenai senarai itu, juga menyatakan ia termasuk puluhan pegawai Ukraine dan warga asing yang didakwa berjuang bersama-sama pasukan bersenjata Ukraine.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah menyatakan bahawa membersihkan Ukraine daripada kumpulan far-right, neo-Nazi adalah salah satu matlamat utama perang itu, tetapi beliau tidak menawarkan bukti untuk menyokong dakwaannya berulang kali bahawa kumpulan sedemikian mempunyai suara penting dalam membentuk dasar Ukraine.

Penyertaan Kallas juga mungkin menandakan usaha untuk menangani waran tangkap tahun lalu terhadap Putin yang dikeluarkan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas dakwaan pengusiran kanak-kanak Ukraine ke Rusia. Senarai Kementerian Dalam Negeri juga termasuk Presiden ICC Piotr Hofmanski.

Walaupun ia bermakna sedikit dalam erti kata praktikal kerana hubungan antara Moscow dan Barat telah dibekukan semasa konflik, ia berlaku pada masa di mana ahli Eropah NATO semakin bimbang tentang bagaimana pilihan raya Amerika Syarikat akan memberi kesan kepada pakatan itu.

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah menghidupkan semula ketakutan sekutu NATO bahawa beliau mungkin membenarkan Rusia memperluas agresif di Eropah jika beliau kembali ke Rumah Putih.

“‘Anda tidak membayar? Anda lewat bayar?'” calon barisan hadapan Republikan itu baru-baru ini dikatakan berkata kepada seorang ahli NATO yang tidak dikenal pasti semasa presiden, “‘Tidak, saya tidak akan melindungi anda. Sebenarnya, saya akan menggalakkan mereka melakukan apa saja yang mereka mahu. Anda perlu membayar.’”

Pernyataan itu berbeza secara ketara dengan janji “untuk mempertahankan setiap inci wilayah NATO,” seperti yang dijanjikan semua ahli untuk berbuat jika diserang.

Kenyataan Trump mengejutkan banyak orang di Eropah, yang mendorong Poland, Perancis dan Jerman untuk memperkukuh keselamatan dan pertahanan Eropah.

Duta Amerika Syarikat ke NATO Julianne Smith berkata kepada para wartawan Selasa bahawa “menggalakkan Kremlin untuk menyerang sebarang sekutu NATO atau wilayah pakatan itu benar-benar meletakkan askar kami – askar Amerika Syarikat dan sekutu kami – dalam bahaya lebih besar. Membuat jenis kenyataan itu berbahaya dan sebenarnya tidak bertanggungjawab.”

Walaupun Putin menegaskan beliau tidak mempunyai rancangan untuk menyerang mana-mana negara NATO kecuali jika diserang terlebih dahulu, Perkhidmatan Perisikan Luar Negeri Estonia mengeluarkan laporan tahunan Selasa yang mencatat Rusia telah meningkatkan pengeluaran senjata secara ketara dan memberi amaran bahawa “Kremlin mungkin menjangkakan konflik mungkin dengan NATO dalam tempoh sepuluh tahun akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.