Perdana Menteri Bulgaria yang dicalonkan tarik pencalonan akibat rundingan politik gagal

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Bulgaria yang ditunjuk telah menarik pencalonannya pada hari Isnin selepas perundingan politik antara dua gabungan koalisi gagal, yang boleh menghantar negara ahli miskin ke dalam krisis baharu.

Maria Gabriel, bekas komisioner EU, telah dicadangkan oleh kumpulan terbesar di parlimen, gabungan pusat kanan GERB-UDF untuk membentuk kerajaan baharu. Tetapi beberapa jam sebelum penarikan baliknya, beliau dan pasukannya memberitahu wartawan bahawa “semuanya telah berakhir” dan Bulgaria akan menuju pilihan raya awal.

Penarikan balik ini mengikuti dua minggu perundingan antara GERB-UDF dan gabungan reformis yang diketuai oleh Kami Meneruskan Perubahan mengenai apa yang sepatutnya dipersetujui sebagai pusingan.

Selepas pilihan raya April, telah menandatangani perjanjian bahawa setiap pihak akan memegang jawatan Perdana Menteri selama sembilan bulan pada satu masa.

Di bawah perjanjian itu, Perdana Menteri keluar Nikolay Denkov dari gabungan reformis meletak jawatan pada 6 Mac dan dijangka digantikan oleh Gabriel, yang sebelum ini berkhidmat sebagai timbalan ketua kerajaan dan menteri luar negara.

Dua gabungan koalisi gagal dalam usaha untuk mencapai peralihan kuasa yang lancar dan sebaliknya menuduh antara satu sama lain membinasakan rundingan. Perbualan berubah menjadi pertengkaran partisan mengenai isu-isu berkaitan reformasi kehakiman, kepimpinan dan senarai Kabinet Gabriel.

Dalam ucapan disiarkan pada malam Ahad, Denkov menyeru GERB-UDF untuk “bukan melemparkan negara ke dalam kekacauan” tetapi menepati kata-kata mereka, menandatangani perjanjian dan mengundi kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.