Perbicaraan New York yang Menuduh Trump Berbohong Tentang Kekayaannya Dibuka

Bekas Presiden Donald Trump Menghadiri Permulaan Perbicaraan Penipuan Sivil di Bandar Raya New York

(NEW YORK) – Tuntutan penipuan yang boleh menyebabkan bekas Presiden Donald Trump kehilangan kawalan ke atas sebahagian daripada hartanah paling berharganya pergi ke perbicaraan Isnin, dengan peguam negeri New York bersumpah untuk mempertanggungjawabkannya sementara dia mengutuk kes itu sebagai “penipuan” yang dimotivasikan secara politik.

Kes sivil, yang dibawa oleh Peguam Negara New York Letitia James, menuduh ahli perniagaan yang beralih ke bidang politik itu dan syarikatnya menipu bank, penanggung insurans dan lain-lain dengan menyatakan kekayaannya secara tidak betul dalam penyata kewangan.

“Mereka berbohong tahun demi tahun demi tahun,” kata Kevin Wallace, seorang peguam di pejabat James dalam penyata pembukaan ketika Trump duduk di meja pembelaan. Dia memandang lurus ke hadapan, berlengan silang, menghadap jauh dari skrin yang menunjukkan butiran pembentangan Wallace.

Pembela Christopher Kise, dalam pembukaannya, berkata bahawa penyata kewangan itu benar, dan dia mencadangkan buktinya terletak pada hasil kerjaya perniagaan Trump.

“Dia telah membuat kekayaan, secara harfiah, kerana tepat tentang pelaburan hartanah,” kata Kise.

Trump hadir secara sukarela untuk perbicaraan itu, dengan kawalannya ke atas Trump Tower dan beberapa pegangan hartanah utama lain dalam bahaya.

“Ini adalah kelanjutan dari pemburuan tunggal terbesar sepanjang masa,” kata Republikan itu ketika dia mendekati ruang mahkamah, mengulangi tuntutan bahawa James, seorang Demokrat, cuba menghalang kembalinya ke Rumah Putih.

“Ini adalah penipuan. Ini adalah tipu daya,” kata Trump. Dia menyebut kes itu “percubaan untuk menyakiti saya dalam pilihan raya” dan menambah: “Saya tidak fikir rakyat negara ini akan berdiri untuknya.”

Trump memandang jauh dari James ketika dia melewatinya dalam perjalanan ke mahkamah, dengan ekspresi jijik di wajahnya. Sementara itu, kempennya segera memulakan pengumpulan dana daripada penampilan itu.

Hakim Arthur Engoron telah memutuskan bahawa Trump melakukan penipuan dalam urusan perniagaannya. Keputusan minggu lalu itu, jika dikekalkan atas rayuan, boleh memaksa Trump untuk menyerahkan harta di New York termasuk Trump Tower, sebuah pejabat di Wall Street, padang golf dan estet pinggir bandar. Trump telah menyebutnya sebagai “hukuman mati korporat” dan bersikeras hakim itu tidak adil dan ingin mendapatkannya.

Ini adalah perbicaraan tanpa juri, jadi Engoron akan memutuskan enam tuntutan lain dalam tuntutan itu. James memohon denda sebanyak $250 juta dan larangan Trump menjalankan perniagaan di New York.

Sebelum perbicaraan Isnin, James mengulangi pendiriannya bahawa Trump selama bertahun-tahun terlibat dalam “penipuan yang berterusan dan berulang.”

“Tidak kira betapa kuatnya anda, dan tidak kira berapa banyak wang yang anda fikir anda ada, tiada seorang pun di atas undang-undang,” katanya dalam perjalanan ke mahkamah.

Dalam pernyataan pembukaan pejabatnya, Wallace menempatkan Trump tepat di pusat penipuan kewangan yang didakwa: “Setiap anggaran ditentukan oleh Encik Trump.”

Trump, pelopor Republikan dalam perlumbaan kepresidenan 2024, telah menafikan salah laku. Dia berkata bahawa James dan hakim itu menilai terlalu rendah aset seperti kediamannya di Palm Beach, Florida, Mar-a-Lago, dan bahawa tidak penting apa yang dia letakkan pada penyata kewangannya kerana mereka mempunyai penafian bahawa mereka tidak boleh dipercayai.

Trump dijangka tidak akan memberi keterangan selama beberapa minggu. Lawatannya ke mahkamah Isnin menandakan keberangkatan yang luar biasa daripada amalan lampau.

Trump tidak pergi ke mahkamah sebagai saksi atau penonton ketika syarikatnya dan salah seorang eksekutif kanannya disabitkan dengan penipuan cukai tahun lalu. Dia juga tidak hadir, sama ada, untuk perbicaraan sivil awal tahun ini di mana juri mendapati dia bertanggungjawab atas serangan seksual terhadap penulis E. Jean Carroll di bilik persalinan kedai.

Tuntutan mahkamah James menuduh Trump dan syarikatnya dengan senarai panjang kepalsuan dalam penyata kewangan yang diberikannya kepada bank. Dalam fail mahkamah baru-baru ini, pejabat James mendakwa Trump membesar-besarkan kekayaannya sebanyak $3.6 bilion.

Antara tuduhan itu ialah bahawa Trump mendakwa apartmen Trump Tower di Manhattan – loteng tiga tingkat yang dipenuhi dengan kelengkapan bersalut emas – hampir tiga kali ganda saiz sebenar dan bernilai $327 juta yang menakjubkan. Tiada apartmen di Bandar Raya New York pernah dijual dengan harga hampir itu, kata James.

Trump menilai Mar-a-Lago setinggi $739 juta – lebih daripada 10 kali anggaran yang lebih munasabah nilainya, dakwa James. Angka Trump untuk kelab persendirian itu berdasarkan idea bahawa harta itu boleh dibangunkan untuk kegunaan kediaman. Walaupun Trump tinggal di sana, syarat geran melarang pembangunan kediaman selanjutnya di harta itu, kata James.

Dia dan peguamnya juga berhujah bahawa tiada seorang pun yang dirugikan oleh apa-apa dalam penyata kewangan itu. Bank yang meminjamkannya wang telah dibayar sepenuhnya. Rakan perniagaan membuat wang. Dan syarikat Trump sendiri berkembang maju.

Tuntutan mahkamah James adalah salah satu daripada beberapa masalah undang-undang yang dihadapi Trump ketika dia berkempen untuk kembali ke Rumah Putih dalam pilihan raya tahun depan. Dia telah didakwa empat kali sejak Mac, dituduh merancang untuk menumbangkan kekalahannya pada 2020 kepada Demokrat Joe Biden, menyimpan dokumen sulit dan memalsukan rekod perniagaan yang berkaitan dengan wang pendiam yang dibayar bagi pihaknya.

Perbicaraan penipuan New York boleh berlanjutan hingga Disember, kata Engoron.

___

Penyumbang Associated Press Jennifer Peltz, Jill Colvin dan Karen Matthews.