Perbicaraan ‘Kertas Panama’ bermula. 27 orang didakwa dalam kes pencucian wang global

(SeaPRwire) –   MAHKAMAH JENAYAH PANAMA MULAI PERBICARAAN 27 ORANG DITUDUH BERKAITAN KES PENCIMBANGAN WANG SESKALIAH

Mereka yang dituduh termasuk pemilik firma guaman Mossack-Fonseca yang menjadi tumpuan pendedahan dokumen sulit 2016.

Kertas Panama merangkumi koleksi 11 juta dokumen kewangan sulit yang menggambarkan bagaimana sesetengah orang kaya dunia sembunyikan wang mereka.

Akibat pendedahan itu telah jauh merentasi, mencetuskan peletakan jawatan perdana menteri dan menimbulkan persoalan kepada pemimpin Argentina dan Ukraine, politik Cina dan lain-lain.

Perbicaraan yang telah ditangguh berulang kali itu bermula Isnin, dengan peguam Juergen Mossack, Ramón Fonseca dan bekas kakitangan firma lain menghadapi tuduhan pengubahan wang haram.

Mossack hadir di mahkamah; peguam untuk Fonseca menyatakan beliau di hospital di Panama.

Kes itu berpusat kepada dakwaan firma itu menubuhkan syarikat cangkang untuk memperoleh harta di Panama dengan wang daripada rancangan rasuah berselerak di Brazil dikenali sebagai Car Wash, atau Lava Jato dalam bahasa Portugis.

Fonseca menyatakan firma itu, yang ditutup pada 2018, tidak mempunyai kawalan bagaimana pelanggannya mungkin menggunakan kenderaan luar pesisir yang dicipta untuk mereka. Kedua-dua Mossack dan Fonseca mempunyai kewarganegaraan Panama, dan Panama tidak mengekstradisi warganegara sendiri.

Kedua-dua mereka dibebaskan daripada tuduhan lain pada 2022.

Rekod itu pertama kali dibocorkan ke akhbar harian Jerman Suddeutsche Zeitung, dan dikongsi dengan Konsortium Penyiasatan Antarabangsa, yang memulakan penerbitan laporan kerjasama dengan organisasi berita pada 2016.

Penguatkuasa undang-undang persekutuan AS telah mendakwa Mossack Fonseca berkonspirasi untuk mengelak undang-undang Amerika Syarikat untuk mengekalkan kekayaan pelanggan dan menyembunyikan cukai yang perlu dibayar kepada IRS. Mereka mendakwa skim itu bermula pada 2000 dan melibatkan yayasan dan syarikat cangkang palsu di Panama, Hong Kong dan Kepulauan Virgin British.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.