Perbicaraan cubaan rogol bekas bintang bola sepak Barcelona Dani Alves bermula

(SeaPRwire) –   Bintang bola sepak Brazil dahulu Dani Alves perbicaraan seksual bermula Isnin, setahun selepas dia ditahan atas tuduhan menyerang seksual seorang wanita muda di kelab malam Barcelona.

Alves, pemain terdahulu Barcelona, telah berada dalam tahanan pra-perbicaraan selama lebih setahun sejak dia ditahan atas tuduhan menyerang seksual wanita itu pada malam 31 Disember 2022. Dia menafikan sebarang salah laku.

Berpakaian dalam baju putih dan seluar jeans, Alves duduk di mahkamah selepas tiba dalam van polis. Ibunya juga hadir di mahkamah bandar Barcelona. Selepas rehat pendek apabila mahkamah dikosongkan, ibunya Alves mengecup anaknya dan membuat isyarat hati apabila Alves dikawal tangan kembali ke dalam.

Peguam negara menuntut hukuman penjara sembilan tahun untuk Alves jika disabitkan manakala peguam mewakili pengadu mahukan 12 tahun.

Di bawah undang-undang keizinan seksual Sepanyol 2022, jenayah serangan seksual merangkumi pelbagai jenayah daripada penyalahgunaan dalam talian dan gangguan sehingga rogol, setiap satu dengan hukuman yang berbeza. Kes rogol boleh membawa hukuman maksimum 15 tahun.

Perbicaraan dijadual berlangsung sehingga Rabu.

Mahkamah memerintah bahawa keterangan pengadu Isnin lalu di belakang tutup pintu tanpa akses media dan tiada imej beliau boleh diambil untuk melindungi identitinya. Keputusan itu datang selepas video bocor di media sosial bulan lepas yang didakwa mengenal pasti wanita itu.

Skrin diletakkan antara pengadu dan Alves apabila beliau memberi keterangan dan mahkamah memerintah rakaman video keterangannya dipikselkan dan suaranya diberi gangguan sebagai langkah berjaga-jaga untuk memastikan privasinya dalam kes kebocoran.

Alves, kini 40 tahun, ditahan pada 20 Januari 2023, selepas menjawab panggilan polis semasa lawatan. Mahkamah memerintahkan beliau ditahan reman berikutan menganalisis siasatan polis awal dan mendengar keterangan mangsa yang dakwa, saksi dan pemain itu sendiri.

Tiga hari selepas ditahan, Alves dipindahkan oleh pegawai untuk keselamatan ke penjara Brians 2 kira-kira 45 minit barat laut Barcelona. Beliau berada di sana sejak itu.

Permohonan beliau untuk dibebaskan dengan jaminan ditolak kerana mahkamah menganggap beliau berisiko melarikan diri, walaupun beliau menawarkan untuk menyerahkan pasport dan memakai alat pelacak. Brazil tidak mengekstradisi warganya apabila mereka dihukum di negara lain.

Dalam keterangan kepada peguam negara, wanita itu berkata bahawa beliau bertemu Alves lewat di kelab malam Sutton di salah satu kawasan mewah Barcelona selepas tengah malam. Beliau mengikuti beliau ke kawasan VIP dan ke tandas peribadi di mana beliau didakwa menamparnya, menggunakan bahasa kesat dan merogolnya, menurut keterangannya.

Sebelum didakwa oleh hakim siasatan pada Ogos, peguam Alves gagal menyangkal keterangan mangsa dan saksi lain dengan menyajikan rakaman kamera keselamatan di kelab malam itu. Mahkamah berkata bahawa sebarang godaan yang dikatakan tidak “boleh membenarkan serangan seksual yang berkemungkinan”.

Alves telah mengubah pertahanannya beberapa kali.

Pada mulanya, dia menafikan pernah melihat wanita itu apabila pergi menari pada malam berkenaan.

Selepas ditahan, dia menafikan sebarang hubungan seks dengan beliau, hanya untuk mengakui tiga bulan kemudian kepada pertemuan seks yang dikatakannya dipersetujui oleh wanita itu. Beliau berkata beliau cuba menyelamatkan perkahwinannya dengan tidak mengaku kepada pertemuan seks pada mulanya.

Dalam satu-satunya temubual Alves sejak ditahan, beliau berkata kepada akhbar Sepanyol La Vanguardia pada Jun bahawa “hati nuraniku jelas tentang apa yang berlaku pagi itu. … Apa yang berlaku dan apa yang tidak berlaku. Dan apa yang tidak berlaku ialah saya memaksa wanita itu melakukan apa yang kami lakukan.”

Alves, nama undang-undangnya Daniel Alves, telah menukar peguam tiga kali. Di perbicaraan beliau akan diwakili oleh Inés Guardiola, pakar pertahanan yang dilantik pada Oktober.

Mangsa yang dakwa diwakili oleh Ester García, pakar menuntut kes-kes .

Perbicaraan akan diadakan di hadapan panel tiga hakim yang diketuai oleh hakim Isabel Delgado. Dua puluh lapan saksi akan memberi keterangan antara Isnin dan Selasa sebelum mahkamah mendengar Alves, bersama pakar, Rabu.

Alves telah diarahkan menyisihkan 150,000 euro (RM662,000) untuk membayar mangsa yang dakwanya jika didapati bersalah dan diarah membayar ganti rugi.

Penangkapan Alves memusnahkan imejnya sebagai pemenang berkarisma dengan kerjaya panjang dan berjaya.

Beliau memenangi kejuaraan besar dengan beberapa kelab elit, termasuk Barcelona, Juventus dan Paris Saint-Germain. Beliau juga membantu Brazil memenangi dua trofi Copa America dan emas Olimpik pada usia 38 tahun. Beliau beraksi di Piala Dunia ketiganya, satu-satunya gelaran utama yang belum dimenanginya, pada 2022.

Beliau ialah pemain sayap kanan penting Barcelona zaman kegemilangan beraksi antara 2008-16 sebagai rakan sepasukan Lionel Messi. Beliau memenangi Liga Juara-Juara tiga kali semasa tempoh itu bersama kelab Catalan, yang sementara beliau sertai semula pada 2022.

Kontrak Alves dengan kelab Mexico Pumas diberhentikan serta merta selepas penangkapannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.