Perbicaraan bermula dalam saman sivil Jepun mengatakan profil ras berdasarkan polis

(SeaPRwire) –   Satu saman sivil menuduh polis Jepun melakukan profil ras telah bermula hari ini dengan keterangan emosional daripada plaintif yang mengatakan mereka sentiasa dihentikan dan soal siasat tanpa sebab yang baik.

Kes ini, difailkan pada Januari oleh tiga penduduk Jepun dengan keturunan luar negara, termasuk seorang warga Amerika, mendakwa layanan mereka merupakan diskriminasi dan melanggar hak asasi manusia mereka.

Jepun tidak mempunyai undang-undang anti-diskriminasi, mahupun undang-undang atau garis panduan bertujuan mencegah profil ras, tetapi kerajaan dan polis menafikan mereka mendiskriminasi dan mengatakan mereka hanya melaksanakan tugas mereka. Mereka belum menyatakan butir-butir hujah mereka, dijangka dalam sesi mahkamah berikutnya pada bulan Julai. Keputusan dijangka dalam tempoh setahun.

“Kami menyampaikan perasaan, pengalaman dan pandangan kami,” kata plaintif Syed Zain, warganegara Jepun keturunan Pakistan, berucap kepada wartawan selepas muncul di Mahkamah Daerah Tokyo.

Zain berkata beliau telah diperlakukan seperti penjenayah, walaupun telah tinggal di Jepun selama dua dekad, pernah menghadiri sekolah Jepun sebagai kanak-kanak, dan lancar berbahasa Jepun. Beliau mahu diiktiraf sebagai orang Jepun dan membantu membuat Jepun menjadi tempat yang lebih baik, katanya.

Beliau dan dua plaintif lain menyaman kerajaan negara dan polis, serta polis wilayah Tokyo dan wilayah Aichi.

Kes ini, yang boleh menjadi tanda aras bagi Jepun, telah mendapat sokongan meluas dan perhatian di sebuah negara yang terkenal dengan “komuniti polis” yang mesra dan kadar jenayah yang rendah.

Ia juga menyorot bagaimana budaya yang bangga dengan keinsularannya sedang berjuang dengan lonjakan bilangan orang asing yang datang.

Saman itu meminta sekitar $20,000 dalam ganti rugi hukuman bagi setiap plaintif sebagai pampasan untuk layanan “tidak perlembagaan dan haram”, selain 300,000 yen (kira-kira $2,000) bagi setiap plaintif untuk yuran peguam.

Motoki Taniguchi, salah seorang peguam plaintif, berkata polis sering menghentikan atau mesoal individu berdasarkan kaum, warna kulit atau asal etnik, dan bukan bukti objektif.

Satu kaji selidik 2022 Persatuan Peguam Tokyo terhadap lebih 2,000 orang keturunan asing yang tinggal di Jepun mendapati 62.9% responden pernah disoal siasat oleh polis dalam tempoh lima tahun lepas. Beberapa berkata polis telah membuat komen tentang “gaya rambut atau pakaian yang mencurigakan”.

Data kerajaan terkini tidak menunjukkan perbezaan kadar jenayah antara warganegara Jepun dan warga asing.

Maurice Shelton, plaintif warga Amerika, berkata beliau pernah dihentikan polis kira-kira 17 kali semasa 10 tahun tinggal di Jepun, walaupun beliau penduduk tetap dan mempunyai keluarga Jepun.

“Sebagai seorang hitam Amerika datang ke sini… mengetahui saya perlu berhadapan dengan perjuangan dan pertarungan yang sama adalah agak kecewa,” katanya. “Tetapi saya fikir potensi masyarakat Jepun untuk bangkit ke tahap yang lebih tinggi sangat tinggi. Dan saya tidak datang ke sini untuk kecewa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.