Peranti letupan disyaki ditemui di luar Kedutaan Israel di Sweden

(SeaPRwire) –   Kedutaan Israel di Stockholm menjadi sasaran “serangan cubaan” pada Rabu, menurut duta besar Israel ke Sweden, selepas peranti bahan letupan disyaki ditemui di luar bangunan itu.

Pasukan bom kebangsaan meledak dan memusnahkan peranti itu secara terkawal selepas kakitangan kedutaan memberitahu pihak berkuasa tentang objek itu, melaporkan Reuters, merujuk kepada sumber-sumber polis.

Ziv Nevo Kulman, duta besar Israel ke Sweden, mengucapkan terima kasih kepada pihak berkuasa Sweden atas tindak balas pantas mereka dalam satu kenyataan di X.

“Hari ini kami menjadi sasaran serangan cubaan terhadap Kedutaan Israel di Stockholm dan kakitangannya,” tulis Kulman. “Kami mengucapkan terima kasih kepada pihak berkuasa Sweden atas tindak balas pantas mereka. Kami tidak akan ditekan oleh keganasan.”

Polis tidak segera memberikan apa-apa butiran tentang objek itu atau bagaimana ia tiba di luar kedutaan.

IRAN MENJANJIKAN UNTUK ‘MENGAMBIL TINDAKAN TEGUH’ TERHADAP SERANGAN AMERIKA SYARIKAT: ‘TIADA ANCAMAN YANG AKAN DIABAIKAN’

Akhbar harian Sweden Aftonbladet melaporkan, dengan merujuk kepada sumber-sumber tidak dikenali, bahawa objek itu dipercayai merupakan gren tangan yang dilemparkan ke atas pagar kedutaan dan jatuh berhampiran bangunan itu, menurut Reuters.

Insiden itu memicu tindak balas besar-besaran daripada , yang menubuhkan lingkungan sekitar 300 kaki di sekeliling bangunan kedutaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.