Perang Israel-Hamas Membawa Kepada Peningkatan Jenayah Kebencian

Perang di Timur Tengah mencetuskan keganasan terhadap masyarakat Muslim dan Yahudi di seluruh dunia.

Funeral Held For Murdered Muslim Boy In Illinois After Suspect Charged With Hate Crime

Wadea Al-Fayoume, seorang budak lelaki Palestin-Amerika berusia enam tahun, telah ditikam sampai mati pada hujung minggu di Plainfield Township, Illinois. Ibu budak itu juga cedera parah dalam serangan oleh pemilik rumah mereka, dengan pegawai tempatan mengesahkan bahawa pasangan itu “ditargetkan oleh suspek kerana mereka beragama Islam dan konflik Timur Tengah yang sedang berlangsung yang melibatkan Hamas dan orang Israel.” Serangan itu sedang disiasat sebagai kejahatan kebencian.

Berikutan kematian itu, pemimpin Palestin dan Muslim mengutuk liputan media terhadap perang dan orang Palestin.

“Marilah jelas: Ini secara langsung berkaitan dengan penghapusan kemanusiaan terhadap orang Palestin yang dibenarkan minggu lalu oleh media kita, oleh pegawai-pegawai terpilih kita yang kekurangan kompas moral dan keberanian untuk meminta sesuatu yang begitu mudah seperti pengurangan ketegangan dan perdamaian,” kata Ahli Dewan Negeri Illinois Abdelnasser Rashid, orang Palestin Amerika pertama yang dipilih ke majlis perundangan negeri itu.

“[Wadea] menyukai semua orang,” kata Ahmed Rehab, pengarah eksekutif CAIR-Chicago semasa sidang akhbar. “Dia tidak mempunyai sebarang idea tentang isu-isu besar ini yang berlaku di dunia, tetapi dia dipaksa membayarnya.”

Polis di seluruh Amerika Syarikat telah berada dalam keadaan siaga tinggi terhadap ancaman terhadap masyarakat Muslim dan Yahudi sejak serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober. FBI melaporkan peningkatan ancaman terhadap masyarakat Muslim dan Yahudi semasa panggilan dengan wartawan, walaupun biro itu enggan memberikan angka khusus. Pengarah FBI Christopher Wray berkata bahawa perang itu boleh memberi inspirasi keganasan di Amerika Syarikat, menurut akhbar New York Times.

Di seluruh dunia, konflik geopolitik sering kali membawa kepada peningkatan kebencian terhadap masyarakat yang terlibat pada peringkat tempatan, menurut pakar kepada TIME. “Apabila anda mempunyai konflik seperti ini, kita hampir sentiasa melihat peningkatan insiden terhadap masyarakat yang terlibat dalam konflik itu,” kata Wendy Via, pengasas bersama Projek Global Terhadap Kebencian dan Ekstremisme. “Orang melihatnya dalam berita dan ia seolah-olah bukti yang mereka perlukan untuk menyimpan kebencian mereka dan bertindak atasnya.”

Konflik yang Meningkat

Di Amerika Syarikat, kumpulan-kumpulan penyokong telah melaporkan peningkatan ancaman keganasan dan gangguan terhadap masyarakat Palestin, Yahudi, dan Muslim.

Bab-bab tempatan Majlis Amerika-Islam, sebuah kumpulan hak asasi awam dan penyokong Muslim, telah melaporkan kes-kes Islamofobia dalam hari-hari sejak permulaan perang, termasuk dua serangan didakwa di Brooklyn, NY dan individu yang menunjukkan senjata api kepada orang ramai demonstrasi pro-Palestin di luar bangunan ibu negara Pennsylvania.

Dan di New Jersey, Rania Mustafa, Pengarah Eksekutif Pusat Masyarakat Palestin Amerika, memberitahu ABC7 New York bahawa banyak dalam masyarakatnya baru-baru ini menghadapi gelombang gangguan yang meningkat.

Pertubuhan Anti-Fitnah, yang telah menjejak insiden anti-Semitisme di Amerika Syarikat sejak 1979, melaporkan lebih 100 insiden anti-Semitisme di Amerika Syarikat sejak 7 Oktober, termasuk serangan di San Diego, Ca dan Bandar Raya New York. Seorang lelaki berusia 19 tahun didakwa dengan kesalahan kebencian selepas didakwa menyerang pelajar Universiti Columbia yang sedang menggantung poster menyokong Israel di kampus.

Mustahil untuk mengetahui jumlah tepat insiden yang berlaku di Amerika Syarikat minggu lalu. Kes-kes kebencian di negara itu sering kali tidak dilaporkan dengan betul, memandangkan takrifan undang-undang berbeza mengikut negeri dan pegawai polis sering kurang latihan tentang bagaimana mengenal pasti kes-kes kebencian. (Kira-kira 88% bandar tidak melaporkan data kes kebencian sama sekali, menurut Axios.)

Lebih lagi, tindakan membenci—seperti vandalisme tempat ibadat atau papan tanda derogatori—boleh sukar dilacak, dan mungkin tidak dilaporkan sepenuhnya, kata Via, yang mencatat bahawa ia masih menimbulkan kesan kepada masyarakat sasaran.

“Sudah pasti mustahil untuk mengira atau mendapatkan rekod yang tepat ke atas semua jenis insiden yang pasti meningkat,” kata Via. “Ia bertujuan untuk menakutkan dan menanamkan rasa takut dan untuk menyekat suara masyarakat tersebut.”

BRITAIN-ISRAEL-PALESTINIANS-CONFLICT-GAZA

Kebencian Dalam Talian

Kes-kes kebencian telah meningkat di luar Amerika Syarikat juga. Pada 13 Oktober, polis Metropolitan London melaporkan peningkatan ketara dalam serangan anti-Semitik dan Islamofobik. Menteri Dalam Negeri Perancis Gérald Darmanin berkongsi bahawa lebih 20 orang telah ditahan berhubung insiden anti-Semitik baru-baru ini.

Menurut data dikumpulkan oleh Projek Global Terhadap Kebencian dan Ekstremisme, platform 4chan—mesej forum talian tanpa nama dan tidak teratur—melihat peningkatan 479% penggunaan kata-kata kesat anti-Semitik dan anti-Muslim yang nyata, bersama-sama dengan seruan untuk membunuh kedua-dua kumpulan antara 6 Oktober hingga 8 Oktober.

Via berkata bahawa kandungan benci tanpa teratur dalam talian boleh menterjemah kepada risiko sebenar juga. “Jika seseorang cenderung untuk menjadi ganas, ia membimbing mereka ke sana, berbanding sistem kita diatur untuk menghalangnya,” kata Via.

Kedua-dua X (dahulunya Twitter) dan Meta telah menghadapi tekanan dari E.U. untuk memerangi penyebaran maklumat palsu yang berkaitan dengan perang di platform mereka, tetapi Via berkata bahawa mereka perlu menguatkuasakan moderasi yang lebih ketat untuk mencegah penyebaran kebencian dalam talian.

Tahun-tahun kebelakangan ini telah melihat penormalan membenci dan retorik menghapuskan kemanusiaan, kata Via.

“Faksi-faksi yang memerintah di Timur Tengah melakukan tindakan ini, bukan rakyat. Dan ini adalah perbezaan yang lebih ramai orang dengan suara besar harus membuatnya, dengan sangat tegas dan sangat kuat.”