Perang Israel-Hamas: 8 tawanan Israel lagi sebelum tamatnya gencatan senjata

(SeaPRwire) –   Militan Hamas melepaskan lapan tawanan Israel lagi pada hari Khamis sebagai gencatan senjata dengan Israel dijangka tamat.

Tentera Israel menyatakan enam tawanan Israel telah dibebaskan dari tahanan di Jalur Gaza dan dipindahkan ke Mesir oleh Palang Merah pada hari Khamis lewat. Mereka tiba beberapa jam selepas dua tawanan tambahan diserahkan kepada Israel secara berasingan.

Dari Mesir, tawanan baru yang dibebaskan akan dipindahkan ke Israel untuk disatukan semula dengan keluarga mereka selepas hampir lapan minggu dalam tahanan.

Nama-nama tawanan Khamis yang dibebaskan ialah sebagai berikut: Ayesha Alzyadna, 17; Bilal Alzyadna, 18; Nili Margalit, 41; Mia Schem, 21; Ilana Gritzewsky, 30; Shani Goren, 29; Amit Soussana, 40; dan Sapir Cohen, 29.

Khamis merupakan malam ketujuh berturut-turut pembebasan tawanan di bawah gencatan senjata antara Israel dan Hamas. Israel akan membebaskan 30 banduan Palestin kemudian pada malam itu di bawah perjanjian tersebut.

Gencatan senjata dijadualkan tamat awal hari Jumaat, walaupun perantara antarabangsa sedang berusaha untuk memanjangkannya.

Kira-kira 140 tawanan dipercayai masih tinggal dalam Hamas.

Tekanan antarabangsa semakin meningkat agar gencatan senjata diteruskan selama mungkin selepas berminggu-minggu pengeboman Israel dan kempen darat berikutan serangan maut Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel yang memicu perang tersebut. Ribu-ribu orang Palestin di Gaza telah terbunuh dan lebih tiga suku penduduk 2.3 juta orang telah dipindahkan, menyebabkan krisis kemanusiaan.

Israel bersumpah untuk menyambung semula pertempuran – dengan matlamat membubarkan Hamas – sebaik sahaja gencatan senjata tamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.