Perang di Gaza Meningkat, Kekerasan Meningkat di Tebing Barat

Upacara pengkebumian orang Palestin di Kem Pelarian Al-Jalazun

Perang Israel untuk menghapuskan Hamas selepas pembunuhan 7 Oktober yang membunuh 1,400 orang mungkin tidak lagi terhad kepada Jalur Gaza. Tentera Israel pada Ahad melancarkan serangan udara ke atas sebuah masjid di tengah-tengah kem pelarian bandar Jenin di Tebing Barat—yang mana Israel mengatakan ia digunakan sebagai “pusat pemerintah” oleh Hamas dan Jihad Islam untuk merancang serangan keganasan—membunuh dua orang dan mencederakan beberapa orang lagi. Walaupun serangan udara telah menjadi biasa di Gaza jauh sebelum eskalasi terbaru ini, yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 5,000 nyawa selama 18 hari lepas, ia agak jarang berlaku di Tebing Barat yang diduduki Israel, yang tidak seperti Gaza diperintah bukan oleh Hamas tetapi oleh Pihak Berkuasa Palestin Fatah.

Dalam banyak cara, perang ini telahpun merebak ke wilayah Palestin yang lain. Sekurang-kurangnya 95 orang Palestin telah dibunuh oleh askar dan penduduk bersenjata Israel di Tebing Barat sejak 7 Oktober, menurut pegawai Palestin, menjadikannya masa paling berdarah di sana dalam tempoh sekurang-kurangnya 15 tahun. (Tahun ini dijangka menjadi tahun paling maut bagi penduduk Tebing Barat sejak PBB mula memantau kematian pada tahun 2005.) Lebih daripada 1,400 orang Palestin juga telah ditahan.

Eskalasi keganasan tahun ini di Tebing Barat kini “berada pada tahap steroid,” kata Mairav Zonszein, seorang pakar kanan Israel-Palestin di International Crisis Group yang berpangkalan di Tel Aviv. Perbezaan satu-satunya ialah kini ia berlaku “tanpa banyak pasukan tentera [Israel] di atas tanah dan hampir tiada perhatian media diberikan kepadanya. Jadi ini merupakan situasi yang amat bahaya dan genting.”

Menurut kumpulan hak asasi manusia Israel B’Tselem, kematian-kematian ini disertai dengan sekatan baru terhadap pergerakan orang Palestin di seluruh Tebing Barat (yang sudah sangat dikawal selia oleh puluhan sekatan tentera Israel) serta peningkatan keganasan penduduk bersenjata Israel menyerang komuniti Palestin di timur Ramallah, Lembah Jordan, dan Bukit-bukit Hebron Selatan. “B’Tselem menerima laporan tentang penduduk bersenjata memasuki komuniti Palestin, kadang-kadang bersenjata dan sering disertai oleh askar, dan menyerang penduduk, dalam beberapa kes mengancam mereka dengan senjata api atau menembak ke arah mereka,” kata organisasi itu dalam kenyataan media terbaru, menambah lapan komuniti lebih daripada 450 orang terpaksa meninggalkan rumah mereka minggu lepas kerana takut keselamatan mereka terancam. “Peristiwa di atas tanah menunjukkan bahawa di bawah tutupan perang, penduduk bersenjata melakukan serangan hampir tanpa halangan, tiada siapa yang cuba menghentikan mereka sebelum, semasa, atau selepas kejadian. Ada juga laporan beberapa askar Israel terlibat dalam serangan ke atas orang Palestin. Dalam satu insiden, yang berlaku beberapa hari selepas serangan Hamas pada 7 Oktober, kumpulan askar dan penduduk bersenjata didakwa menyiksa dan menyerang tiga lelaki Palestin di Tebing Barat.

“Penduduk bersenjata dan negara mempunyai agenda jelas untuk menguasai tanah dan inilah sebahagian besar sebab mengapa mereka menggunakan keganasan,” kata Zonszein. “Tetapi ada juga rasa dendam apabila berlaku serangan terhadap orang Israel … sangat berbentuk ‘kami lawan mereka’.”

Walaupun beberapa protes di Ramallah dan Nablus terhadap serangan udara Israel di Gaza, tidak berlaku sebarang eskalasi besar-besaran di Tebing Barat—setidak-tidaknya belum lagi. Khalil Shikaki, pengarah Pusat Kajian Dasar dan Kaji Selidik Palestin di Ramallah, memberitahu TIME bahawa ini sebahagiannya kerana Fatah tidak menganjurkan sebarang demonstrasi. Sebaliknya, mereka menindas protes. “Pihak Berkuasa Palestin kini memberi tumpuan untuk mencegah sebarang keadaan tidak stabil di Tebing Barat kerana takut ini akan membawa kepada keganasan di sana juga dan keganasan ini mungkin diarahkan kepada Pihak Berkuasa Palestin dan mengancam kelangsungan hidupnya,” kata Shikaki. (Pihak Berkuasa Palestin lama dikritik kerana kerjasama keselamatan dengan kerajaan Israel, yang banyak orang Palestin anggap memudahkan pendudukan Israel.)

Ketakutan itu bukan tanpa sebab, tambah Shikaki. “Ketakutan itu boleh diterima berdasarkan andaian bahawa perkara di Gaza mungkin akan meningkat; jika berlaku serbuan darat, akan berlaku keganasan dan kemarahan yang lebih besar,” katanya.

Sementara itu, di Jerusalem, terdapat keadaan tenang yang tidak menentu antara separuh timur yang didominasi orang Palestin dengan separuh barat yang diduduki orang Yahudi. “Jalanan tidak kosong, tetapi jauh daripada penuh,” kata Daniel Seidemann, seorang peguam berpangkalan di Jerusalem dan pakar hubungan Israel-Palestin di bandar itu. “Ramai orang menetap di rumah.”

Polis telah meletakkan blok konkrit yang secara bersejarah digunakan untuk menutup kawasan Palestin—satu petanda, kata Seidemann, bahawa mereka sedang bersedia untuk melakukannya sebagai langkah berjaga-jaga. Ada juga laporan terkini bahawa polis Israel merampas telefon dalam tindakan tanpa sebelumnya terhadap kebebasan bersuara di negara itu. Omar Haramy, pengarah organisasi ekumenikal Palestin Sabeel, memberitahu TIME bahawa beratus-ratus orang Palestin di Jerusalem Timur telah mempunyai telefon mereka disoalsiasi—dan dalam beberapa kes bahkan dimusnahkan—oleh polis Israel minggu-minggu kebelakangan ini. “Jika mereka nampak sesuatu yang [menunjukkan] anda bersimpati dengan naratif Palestin, 99% masa mereka akan memecahkan telefon itu ke tanah,” katanya, menambah bahawa “ini telah menyebabkan kebanyakan orang dalam masyarakat berhenti mempunyai apa-apa yang berkaitan dengan Palestin di telefon mereka.” (Polis Israel tidak memberi komen serta-merta.)

Sokongan terhadap orang Palestin ini, malah identiti Palestin itu sendiri, kini menyebabkan penangkapan juga. Kumpulan undang-undang Israel Adalah memberitahu akhbar Yahudi Amerika Forward bahawa sekurang-kurangnya 100 orang Israel ditangkap kerana pos sokongan Gaza.