Perancis menghukum enam remaja berkaitan dengan pemenggalan guru oleh Islamis

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah remaja Perancis pada Jumaat mengukuhkan enam remaja kerana peranan mereka dalam pembunuhan seorang guru oleh seorang yang mengejutkan negara itu.

Guru Samuel Paty dibunuh di luar sekolahnya pada 2020 selepas menunjukkan kelasnya kartun nabi Islam semasa perbahasan mengenai ekspresi bebas. Penyerang, seorang pemuda Chechen yang telah diradikalisasi, dibunuh oleh polis.

Mahkamah mendapati lima daripada pembelaan, yang berusia 14 dan 15 pada masa serangan, bersalah menjejak guru dan mengenal pastikannya kepada penyerang. Pembelaan keenam, berusia 13 pada masa itu, didapati bersalah kerana berbohong mengenai perbahasan kelas itu dalam komen yang memperburuk kemarahan online terhadap guru.

Remaja-remaja – semua pelajar di sekolah Paty – memberi keterangan bahawa mereka tidak tahu guru itu akan . Semua diberi hukuman penjara ringkas atau tertangguh, dan dikehendaki kekal di sekolah atau pekerjaan semasa tempoh hukuman tertangguh dengan pemeriksaan perubatan yang kerap.

Mereka meninggalkan mahkamah tanpa bersuara. Sesetengah menundukkan kepala mereka ketika mendengar keputusan. Satu kelihatan menyeka air mata.

Nama Paty didedahkan di media sosial selepas perbahasan kelas mengenai ekspresi bebas di mana beliau menunjukkan kartun nabi yang diterbitkan oleh akhbar satira Charlie Hebdo. Penerbitan itu telah memicu pembunuhan ekstremis di pejabat berita Charlie Hebdo pada 2015.

Paty, seorang guru sejarah dan geografi, dibunuh pada 16 Oktober 2020, berhampiran sekolahnya di pinggir bandar Paris oleh penyerang Abdoullakh Anzorov.

Lima yang mengenal pasti Paty kepada penyerang didapati bersalah terlibat dalam kumpulan yang sedang menyediakan keganasan yang diperberat.

Pembelaan keenam salah mendakwa bahawa Paty meminta pelajar Muslim mengangkat tangan dan meninggalkan kelas sebelum menunjukkan kartun nabi kepada kelas. Dia tidak berada di kelas pada hari itu, dan kemudian memberitahu penyiasat dia berbohong. Dia didapati bersalah membuat tuduhan palsu.

Bapanya berkongsi kebohongan itu dalam video dalam talian yang memanggil mobilisasi terhadap guru itu. Dan aktivis Islam radikal yang membantu menyebarkan mesej virulen terhadap Paty antara lapan orang dewasa yang akan hadapi perbicaraan berasingan untuk dewasa yang disyaki terlibat dalam pembunuhan, dijangka pada akhir tahun depan.

Perbicaraan itu diadakan di belakang pintu tertutup, dan media tidak dibenarkan mendedahkan identiti pembelaan mengikut undang-undang mengenai kepentingan kanak-kanak.

Prosiding itu berlaku beberapa minggu selepas seorang guru ditikam sampai mati dan tiga orang lain cedera di utara Perancis pada Oktober dalam serangan sekolah oleh bekas pelajar yang disyaki radikalisasi Islam. Pembunuhan itu berlaku dalam konteks ketegangan global mengenai perang Israel-Hamas dan menyebabkan pihak berkuasa Perancis mengerahkan 7,000 askar tambahan di seluruh negara untuk memperkukuh keselamatan dan kewaspadaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.