Perancis mengabadikan hak abort sebagai hak perlembagaan berikutan keputusan Dobbs, aktivis mengisytiharkan ‘kemenangan’

(SeaPRwire) –   Perancis telah meminda perlembagaannya untuk mengabadikan hak wanita kepada abort, permintaan yang mendapat momentum selepas Amerika Syarikat pada tahun 2022.

pada Isnin mengumpul di Istana Versailles di mana mereka meluluskan rang undang-undang dalam undian 780-72.

Undian Isnin membuat Perancis menjadi negara pertama mempunyai perlembagaan sejak bekas Yugoslavia memasukkannya dalam perlembagaannya pada tahun 1974.

Abortion, yang telah sah di Perancis sejak 1975, menikmati sokongan meluas di kalangan orang awam Perancis. Polling terbaru menunjukkan sokongan melebihi 80%. Polling yang sama juga menunjukkan majoriti yang kukuh orang menyokong memasukkannya dalam Perlembagaan.

Tiada parti politik utama Perancis yang diwakili di parlimen mempersoalkan hak untuk abort, termasuk parti Marine Le Pen’s National Rally dan konservatif Republicans.

Terdapat adegan gembira perayaan di seluruh Perancis Isnin apabila aktivis hak wanita memuji langkah yang dijanjikan oleh Presiden Emmanuel Macron sebaik sahaja keputusan Dobbs oleh Mahkamah Agung AS pada tahun 2022.

Sarah Durocher, seorang pemimpin dalam pergerakan Perancis, memuji undian Isnin sebagai “kemenangan bagi feminis dan kekalahan bagi aktivis anti-pilihan.”

Kerajaan menghujahkan dalam pengenalan rang undang-undang bahawa hak untuk abort terancam di Amerika Syarikat, di mana Mahkamah Agung pada tahun 2022 membatalkan keputusan 50 tahun yang lalu yang mengharamkan abort di peringkat persekutuan.

Undang-undang Perancis menghujahkan bahawa AS tidak terasing dalam hal ini kerana terdapat “aliran pendapat” di negara-negara lain – termasuk Eropah – “yang cuba menghalang dengan segala cara kebebasan wanita untuk menamatkan kehamilan jika mereka mahu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.