Perancis Macron Melawat Asia Tengah, Mencari Rakan, Uranium di Halaman Belakang Rusia

TOPSHOT-FRANCE-DIPLOMACY

Selepas mendapati dirinya tiba-tiba tidak diingini dalam sfer pengaruh tradisinya, Perancis kini mencari ke arah yang lebih jauh.

Itulah sebabnya Presiden Emmanuel Macron akan melawat Asia Tengah minggu ini untuk melawat Kazakhstan dan Uzbekistan, dua pembekal uranium yang menjana loji kuasa nuklear negara itu.

Lawatan ini bertujuan meningkatkan keselamatan tenaga Perancis, menurut dua orang yang mengetahui fikiran Presiden Perancis, yang enggan dinamakan apabila membincangkan perkara diplomasi. Usaha ini selari dengan usaha lebih luas Eropah untuk mempelbagaikan diri daripada bahan api fosil Rusia yang dahulunya begitu bergantung.

Tetapi terdapat motiv kedua, kata orang itu, dan ia melibatkan menggoda bekas republik Soviet untuk melihat di luar bergantung pada Rusia. Pegawai Perancis mencadangkan perang di Ukraine telah mengganggu hubungan jangka panjang di rantau ini, dan ini mencipta peluang.

Simpanan minyak, gas dan galian yang besar Asia Tengah meletakkannya di tengah-tengah pertandingan pengaruh di rantau yang secara tradisinya merupakan kawasan Rusia.

China mengembangkan jangkauannya melalui Projek Landasan dan Laluan Presiden Xi Jinping, Amerika Syarikat cuba memperkukuh kehadiran politiknya, manakala Kesatuan Eropah berusaha mengikat rantau ini ke dalam laluan perdagangan dan tenaga yang akan melalui Caucasus dan ke Eropah, mengelak Rusia.

Perancis sudah mempunyai beberapa pelaburan besar di rantau ini; misalnya syarikat nuklear Perancis Orano SA – dahulunya dikenali sebagai Areva – mengeksploitasi deposit uranium di Kazakhstan melalui usaha sama dengan syarikat milik kerajaan Kazatomprom. Memperkukuh kehadiran Orano akan menjadi agenda perbincangan, menurut sumber delegasi, yang enggan dinamakan membincangkan butiran lawatan.

Tetapi pengejaran uranium Perancis dibelenggu keperluan yang lebih genting berikutan rampasan kuasa Julai lalu di Niger, yang tahun lalu adalah kedua terbesar sumber mentah Eropah. Orano terpaksa menghentikan pemprosesan bijih uranium di salah satu kemudahannya di gurun Sahara kerana sanksi antarabangsa terhadap junta tentera menyukarkan logistik, katanya bulan lalu.

“Kazakhstan amat penting untuk keselamatan tenaga Perancis,” kata Michael Levystone, penyelidik berpangkalan Paris di Institut Hubungan Antarabangsa Perancis. “Lawatan Macron akan bertindak sebagai pengingat bahawa Paris bersedia melangkahkan kerjasama.”

Selain menjadi pembekal uranium terbesar kepada Perancis, tahun lalu Kazakhstan juga merupakan sumber minyak mentah kedua terbesar, turun dari tempat pertama pada 2021, menurut statistik daripada kementerian ekonomi Perancis.

Dipicu oleh serangan Ukraine dan dipacu oleh kebimbangan yang lebih mendalam mengenai kemajuan China, Kazakhstan merupakan antara beberapa negara di mana awal tahun ini negara-negara Kumpulan Tujuh secara bersama menetapkan untuk memperkukuhkan kerjasama, menurut diplomat yang mengetahui perbincangan dalaman pemimpin Kumpulan Tujuh.

Ini bermakna dalam mengembangkan hubungan dengan republik pedalaman yang terkurung antara China dan Rusia, Macron mendapati dirinya sebahagian daripada trend lebih besar.

Minggu lalu, menteri luar negara Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan dan Uzbekistan bertemu dengan menteri luar 27 Negara Ahli Kesatuan Eropah untuk pertama kalinya, menurut kenyataan EU mengenai perjumpaan itu, manakala pada September, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bertemu pemimpin mereka di pinggir Sidang Kemuncak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pada bulan yang sama, Canselor Jerman Olaf Scholz menjemput mereka ke Berlin.

Dalam kes Perancis, pendekatan itu berlaku ketika ia berhadapan dengan ruang gerak yang semakin terhad secara tradisinya. Sejak 2020, rampasan kuasa di sembilan negara Afrika sub-Sahara telah berbagai-bagai menakutkan atau menghantar pulang diplomat Perancis, dan dalam beberapa kes ancaman kepada kepentingan Perancis dipacu oleh Rusia, dalam bentuk Kumpulan Wagner.

Pencarian Macron untuk sekutu di halaman belakang Rusia dibantu oleh sikap ambivalen negara-negara Asia Tengah terhadap perang Ukraine. Walaupun mereka setia kepada sanksi barat terhadap Rusia secara kertas, sekurang-kurangnya, lawatannya pada 1 hingga 2 Nov ini tiba ketika hubungan komersial negara-negara ini sedang berubah.

Presiden Perancis akan bergerak bersama delegasi 15 pemimpin perniagaan dari sektor tenaga, makanan dan pertambangan, menurut pegawai Élysée, termasuk utiliti Electricite de France SA dan syarikat kejuruteraan Assystem SA, yang menyediakan kepakaran untuk membina loji nuklear.

Mereka pasti menyedari rancangan Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev untuk referendum mengenai loji kuasa nuklear yang akan mengurangkan bergantung negara itu kepada bahan api fosil.

Kazakhstan juga mempunyai rancangan untuk memulakan pengekstrakan logam jarang tahun hadapan, ketika Macron telah menyeru agar Perancis kurang bergantung kepada bahan mentah Cina yang penting untuk industri kereta elektrik Eropah.

Namun, awal tahun ini Presiden Perancis membuat lawatan negara ke China, menggariskan strategi menjauhkan diri daripada sikap lebih hawkish Amerika Syarikat terhadap Beijing, selari dengan usahanya meluaskan pengaruh Perancis di Asia.

Macron baru-baru ini menjadi Presiden Perancis pertama melawat Mongolia, kemudian menandatangani perjanjian untuk mendapatkan lebih banyak uranium, manakala tahun lalu beliau merupakan pemimpin Perancis pertama menghadiri sidang kemuncak Asia Pasifik dan Ekonomi (APEC) dengan negara-negara Lembangan Pasifik.