Perancis akan melarang merokok sepenuhnya di pantai, harta awam lain

(SeaPRwire) –   Perancis akan melarang merokok di semua pantai, taman awam, hutan dan beberapa kawasan awam lain sebagai sebahagian daripada rancangan anti-tembakau kebangsaan yang dibentangkan oleh menteri kesihatan pada Selasa.

Produk tembakau menyebabkan 75,000 kematian yang dapat dielakkan setahun, Menteri Kesihatan dan Pencegahan Aurélien Rousseau berkata di televisyen BFM. Kerajaan akan memperkenalkan undang-undang pada awal tahun depan untuk memperluaskan skop tempat di mana saman boleh dikenakan untuk merokok, katanya.

“Pantai, taman, di sekitar sekolah – banyak tempat telah mula eksperimen ini dan sekarang, benar, kami menuju kepada peraturan umum untuk menunjukkan tekad kami,” katanya.

Ahli perundangan juga bercadang untuk melarang rokok elektronik sekali guna, dengan undian awal mengenai draf undang-undang untuk melarang mereka dijangka pada bulan depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.