Peranan Dunia Semasa Perang Dengan Hamas: Simpan Ruang Untuk Keamanan

Israel Poised To Invade Gaza As Worries Of Regional Escalation Grow

Aviv Kutz (54), seorang ahli kibbutz Kfar Aza, ialah kawan karib seorang kawan saya yang sangat rapat. Aviv dan isterinya Livnat (49), dan tiga orang anak mereka Rotem (19), Yonatan (17) dan Yiftach (15), telah tinggal di Kfar Aza selama bertahun-tahun. Walaupun keluarga Kutz telah menghadapi banyak serangan roket dan mortar Hamas ke atas kibbutz mereka, ibu bapa dan kanak-kanak terus berharap untuk keamanan. Setiap tahun keluarga Kutz menganjurkan festival layang-layang, bertujuan untuk mencipta ruang kecil yang aman di zon perang. Layang-layang berwarna-warni – sesetengahnya memaparkan mesej keamanan – telah diterbangkan berhampiran pagar sempadan dengan Gaza. Adik ipar Livnat, Adi Levy Salma, yang menyertai festival tahun lepas berkata bahawa “idea adalah untuk terbangkan layang-layang berhampiran pagar, untuk menunjukkan kepada Gaza bahawa kami hanya mahu hidup dalam keamanan.” Festival layang-layang tahun ini dijadualkan pada hari Sabtu, 7 Oktober. “Festival layang-layang 2023,” kata jemputan, “kami akan bertemu di padang bola sepak pada pukul 16:00 untuk menghiasi langit.” Beberapa jam sebelum festival bermula, pengganas Hamas menyerbu dan menduduki kibbutz. Pengganas pergi dari rumah ke rumah, dengan sistematik menyiksa, membunuh dan menculik puluhan ahli kibbutz. Kesemua lima ahli keluarga Kutz telah dibunuh.

Fikiran sukar dipercayai dengan kekejaman sebegini. Mengapa manusia melakukan perkara sebegini? Apakah yang diharapkan oleh Hamas? Tujuan serangan Hamas bukanlah untuk menawan dan memegang wilayah. Hamas tidak mempunyai keupayaan tentera untuk memegang kibbutz untuk jangka masa panjang berhadapan tentera Israel. Untuk memahami matlamat Hamas, tiga perkara perlu diberi perhatian. Pertama, Hamas memfokuskan serangannya untuk membunuh dan menculik orang awam berbanding tentera. Kedua, pengganas Hamas menyiksa dan melaksanakan orang dewasa, kanak-kanak, dan bayi dengan cara paling kejam yang boleh difikirkan oleh pengganas. Ketiga, bukannya cuba menyembunyikan kekejaman, Hamas memastikan ia dipublisitkan, malah merakam sebahagian daripada kekejaman itu sendiri dan memuat naik video mengejutkan ke media sosial.

Ini merupakan definisi keganasan sebenar, dan kita telah melihat perkara serupa sebelum ini dengan ISIS. Berbeza daripada peperangan konvensional yang biasanya bertujuan untuk menawan wilayah atau mengurangkan keupayaan tentera, keganasan merupakan satu bentuk peperangan psikologi yang bertujuan untuk menakutkan. Dengan membunuh beratus-ratus orang dengan cara kejam dan mempublisitkannya, organisasi seperti ISIS dan Hamas cuba untuk menakutkan berjuta-juta orang. Selain daripada menyebarkan ketakutan, Hamas juga bertujuan untuk menabur benih kebencian dalam fikiran berjuta-juta orang – orang Israel, Palestin, dan orang lain di seluruh dunia.

Israel Declares War Following Large-Scale Hamas Attacks

Hamas berbeza daripada organisasi Palestin yang lain seperti PLO, dan tidak seharusnya disamakan dengan seluruh rakyat Palestin. Sejak penubuhannya, Hamas dengan tegas enggan mengakui hak Israel untuk wujud, dan telah berusaha sedaya upaya untuk merosakkan setiap peluang untuk keamanan antara orang Israel dan Palestin, dan antara Israel dan dunia Arab. Latar belakang langsung kepada kitaran keganasan semasa ialah perjanjian damai yang ditandatangani antara Israel dan beberapa negara Teluk, dan perjanjian damai yang diharapkan antara Israel dan Arab Saudi. Perjanjian ini dijangka tidak sahaja untuk menormalisasikan hubungan antara Israel dan kebanyakan dunia Arab, tetapi juga untuk sebahagiannya melegakan penderitaan berjuta-juta orang Palestin yang hidup di bawah pendudukan Israel, dan untuk memulakan semula proses damai Israel-Palestin. Tiada apa yang lebih menakutkan Hamas selain kemungkinan keamanan. Inilah sebabnya mengapa ia melancarkan serangannya – dan inilah sebabnya mengapa ia membunuh keluarga Kutz dan lebih daripada seribu orang awam Israel yang lain. Apa yang telah dilakukan oleh Hamas adalah jenayah terhadap kemanusiaan dalam erti kata yang paling dalam. Jenayah terhadap kemanusiaan bukan sahaja tentang membunuh manusia. Ia adalah tentang memusnahkan kepercayaan kita terhadap kemanusiaan. Apabila anda menyaksikan perkara seperti ibu bapa disiksa dan dilaksanakan di hadapan anak-anak mereka, atau bayi yang dibunuh dengan kejam, anda akan kehilangan segala kepercayaan terhadap manusia. Dan anda dengan itu berisiko kehilangan kemanusiaan anda sendiri.

Jenayah Hamas tidak boleh dibenarkan dengan menyalahkan tindakan Israel pada masa lalu. Dua kesalahan tidak membuatkan satu yang betul. Terdapat banyak untuk dikritik Israel kerana memegang berjuta-juta rakyat Palestin selama berdekad-dekad di bawah pendudukan, dan kerana meninggalkan dalam tahun-tahun kebelakangan ini sebarang usaha serius untuk berdamai dengan rakyat Palestin. Walau bagaimanapun, pembunuhan keluarga Kutz dan banyak kekejaman yang dilakukan oleh Hamas bukanlah bertujuan untuk memulakan semula proses damai, dan mereka juga tidak berkemungkinan untuk membebaskan seorang Palestin pun daripada pendudukan Israel. Sebaliknya, peperangan yang dilancarkan oleh Hamas menimbulkan penderitaan yang amat besar kepada berjuta-juta rakyat Palestin. Dipandu oleh fanatisme agamanya, Hamas kelihatan tidak peduli terhadap penderitaan manusia – sama ada orang Israel atau Palestin. Berbeza daripada PLO sekular, ramai pemimpin dan aktivis Hamas kelihatan hanya peduli terhadap fantasi syurga mereka. Mereka bersedia untuk menyerahkan dunia ini kepada api dan memusnahkan jiwa kita dalam proses itu, supaya jiwa mereka sendiri akan menikmati kebahagiaan yang kekal di dunia lain.

Matlamat peperangan Gaza jelas. Pada akhir peperangan, Hamas haruslah dibubarkan sepenuhnya dan Semenanjung Gaza haruslah dimiliterkan semula, supaya rakyat awam Palestin boleh hidup dengan bermaruah di dalam Semenanjung Gaza, dan rakyat awam Israel boleh hidup tanpa takut bersebelahan dengan Semenanjung Gaza. Sehingga matlamat ini dicapai, usaha untuk mengekalkan kemanusiaan kita akan sukar. Kebanyakan orang Israel pada masa ini secara psikologi tidak berupaya untuk berkongsi rasa dengan rakyat Palestin. Fikiran dipenuhi sepenuhnya dengan kesakitan kita sendiri, dan tiada ruang tinggal untuk mengakui kesakitan orang lain. Ramai orang yang cuba memegang ruang sedemikian – seperti keluarga Kutz – kini mati atau terlalu trauma. Kebanyakan rakyat Palestin pula berada dalam keadaan serupa – fikiran mereka juga dipenuhi kesakitan, sehingga tidak dapat melihat kesakitan kita.

Tetapi orang luar yang tidak terlibat secara langsung dengan kesakitan perlu berusaha untuk berkongsi rasa dengan semua manusia yang menderita, dan bukannya dengan malas hanya melihat sebahagian daripada realiti yang mengerikan itu. Ialah tugas orang luar untuk membantu mengekalkan ruang untuk keamanan. Kami letakkan ruang aman ini bersama anda, kerana kami tidak mampu memegangnya pada masa ini. Jaga baik-baik untuk kami, s