Peralihan Meloni dari anti-globalis ke pro-Eropah, disayangi Biden geramkan akar umbi: ‘Tidak akan undi dia lagi’

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Itali, Giorgia Meloni bertemu dengan Presiden Biden minggu ini, meminta supaya penghijrahan haram dihentikan di tengah-tengah kritikan daripada pengundi beliau bahawa beliau telah menyimpang daripada pendirian lebih keras yang disokong semasa kempen.

“Saya baru sahaja berada di Rumah Putih … dan saya sedang membaca komen yang ada di bawah [laporan saya],” kata Stefano Vaccara, pengasas La Voce di New York dan wartawan politik AS untuk ITALPRESS, kepada Digital. “Ramai orang adalah pengundi beliau, yang menyokong, yang menulis ‘Saya tidak akan mengundi untuk beliau lagi,'” yang beliau kata adalah “kerana beliau bersetuju dengan Biden.”

“Jadi anda telah berada dalam parti kanan jauh… kemudian anda adalah Perdana Menteri Itali dan pergi ke Pejabat Oval … anda tidak dapat bercakap lagi seperti anda bercakap,” beliau menghujahkan. “Beliau berubah sepenuhnya, jadi sekarang … Saya akan katakan jika seseorang bangun hari ini dan hanya mendengar ucapan beliau dan cara beliau bercakap, [mereka] akan fikir bahawa beliau adalah tengah, kiri tengah.”

Meloni, perdana menteri wanita pertama Itali, bertemu dengan Biden Jumaat, di mana mereka membincangkan beberapa isu dasar luar, termasuk Ukraine, Gaza dan penghijrahan. Vaccara melukis gambaran Meloni sebagai anti-globalis tegar ketika berkempen, tetapi selepas Parti Saudara-saudara beliau, sebuah parti nasional-konservatif dan populis kanan, memenangi pilihan raya, beliau mengambil sikap lebih globalis terhadap kebanyakan isu.

“Terdapat ungkapan yang sangat terkenal yang beliau kata ketika berkempen: Saya adalah Giorgia. Saya adalah ibu. Saya adalah Katolik, dan saya adalah patriot,” kata Vaccara. “Itu seperti tanda beliau menjadi sangat konservatif.”

“Di Itali, ketika beliau berada dalam pembangkang, beliau benar-benar anti-Eropah, beliau berkata, ‘Dia besar [pada] birokrasi, apabila saya berada dalam kerajaan saya akan lihat apa yang saya akan lakukan’ – anda tahu, semua perkara ini,” beliau menerangkan.

Tetapi selepas mengambil kuasa, “beliau tidak melakukan apa-apa yang dikatakan ketika mengadu, kerana beliau menjadi rakan Eropah dan Amerika Syarikat yang sangat stabil,” kata Vaccara.

Media Jerman DW mempersoalkan sejauh mana “radikal” Meloni telah membuktikan selepas mengambil kuasa di Rom, menyatakan bahawa beliau tidak mengulangi sebarang “kebencian” yang begitu disukainya ketika berkempen.

DW mengakui bahawa Meloni telah cuba mengatur dasar domestik di sekeliling “ide-ide keluarga konservatif ketat,” tetapi dasar ekonominya “lebih kurang terus” dengan apa yang dilakukan oleh pendahulunya, dan dasar Eropahnya terbukti “hampir sederhana.”

Semasa pertemuan mereka, Meloni dan Biden mengesahkan semula sokongan tidak goyah mereka untuk Ukraine menentang pencerobohan Presiden Rusia Vladimir Putin, dan Biden memuji Itali, yang bermula pada Januari, dan Kesatuan Eropah untuk memperkukuh sokongan untuk Ukraine.

Lebih menarik lagi, Meloni berkata beliau akan menyokong peranan AS untuk mengantara dalam krisis Gaza, mengesahkan semula komitmen terhadap hak Israel untuk membela diri “selaras dengan undang-undang antarabangsa” dan “menekankan keperluan mendesak untuk meningkatkan penghantaran bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa secara meluas di seluruh Gaza,” mengikut kenyataan daripada Rumah Putih.

Meloni juga terus mengekalkan tahap tinggi pendatang di sempadan Itali dalam media, berulang kali menjanjikan untuk mengetatkan undang-undang penghijrahan dengan undang-undang penghijrahan yang lebih keras, sekatan terhadap amal kemanusiaan laut dan rancangan untuk membina kem penerimaan pendatang di Albania.

Perdana menteri pada tahun lalu mengumumkan bahawa Itali akan mengusir mana-mana warga asing yang tinggal secara sah di Itali jika mereka dianggap ancaman kepada ketenteraman awam atau keselamatan negara dan mana-mana pendatang yang berbohong tentang umur mereka untuk mendapat manfaat daripada “skema perlindungan” yang dikhaskan untuk kanak-kanak tidak berpengawal.

Pada akhir tahun, walaupun begitu, Meloni memberitahu wartawan dalam persidangan bahawa persetujuan mengenai Pakta Penghijrahan dan Suaka Eropah sebahagiannya meningkatkan keadaan untuk Itali dan negara-negara perlindungan lain, tetapi tidak mewakili penyelesaian kepada kedatangan pendatang yang semakin meningkat.

“Apa yang perlu dilakukan di Afrika bukan amal,” katanya. “Apa yang perlu dilakukan di Afrika adalah membina kerjasama dan hubungan strategik yang serius sebagai rakan setara, bukan peras.”

Meloni juga menekankan keperluan “untuk mempertahankan hak untuk tidak perlu berhijrah … dan ini dilakukan dengan pelaburan dan strategi.”

Itali menggariskan strategi yang dicadangkan di Afrika dalam rancangan yang dikenali sebagai Rancangan Mattei – dinamakan sempena Enrico Mattei, pengasas gergasi minyak dan gas milik negara Eni – yang berusaha untuk menangani pendidikan dan latihan, pertanian, kesihatan, air dan pembangunan tenaga.

Tujuannya adalah untuk menjadikan Itali hab tenaga untuk mengangkut bekalan gas asli dari Afrika kepada baki Eropah, dengan Eni Itali yang akan memainkan peranan utama dalam inisiatif itu.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.