Penyiar Berita Meksiko cipta sejarah dalam budaya Katolik konservatif

(SeaPRwire) –   KOTA MEXICO (AP) — Guillermo Barraza bergetar dengan tenaga yang giat apabila dia menonton dirinya berubah.

Tangan dengan lembut melukis garisan mata pink terang di atas muka sudut Barraza sambil krew penyiaran dan penata rias bergegas di sekelilingnya.

Malam ini, di sebuah studio kecil yang terletak di tengah-tengah , Barraza sedang membuat sejarah.

Melalui watak drag beliau Amanda, wartawan berusia 32 tahun ini adalah penyampai berita drag pertama untuk TV Mexico.

Dengan melangkah keluar di bawah cahaya lampu studio, Barraza telah cuba melanggar sempadan masyarakat di tempat di mana kedua-dua orang LGBTQ+ dan wartawan menjadi sasaran keganasan yang ganas. Dan beliau melakukannya pada masa di mana isu itu telah menjadi perbualan awam semula dengan kematian ganas salah seorang tetamu terkemuka di programnya, salah seorang tokoh LGBTQ+ yang paling menonjol di negara itu yang kemudian ditemui mati bersama pasangannya dengan puluhan luka sayatan di seluruh tubuh.

“Memiliki alter ego, anda mempunyai kurang masalah kerana mereka tidak boleh mengganggu watak. Anda mempunyai lebih kebebasan untuk bersuara,” katanya. “Terdapat banyak perkara yang Guillermo tidak akan lakukan atau katakan yang Amanda tidak akan berfikir dua kali.”

Apabila dia mengatakannya, penata riasnya membantu dia memakai rambut pirang yang cerah, dan Barraza memakai jas ungu berkilauan. Setiap komponen itu dipakai seperti lapisan perisai berkilauan lagi sehingga yang tinggal daripada Barraza ialah senyuman bermain di bawah lipstik ungu.

“Ayo pergi, ayo pergi,” kata Barraza, berjalan melalui lorong-lorong, setiap ketukan kasut kulitnya berbunyi seperti tindakan penentangan terhadap masyarakat yang lama menolak orang sepertinya.

“Bintang rock,” tambahnya, menerobos pintu logam berat dan ke setnya.

___

Sejak awal penubuhannya, program “La Verdrag” bertujuan untuk mengubah secara radikal cara di mana komuniti LGBTQ+ dipandang dalam masyarakat. Pertama kali disiarkan pada bulan Oktober, program itu bertentangan dengan arus di negara yang sangat “macho” di mana hampir 4 daripada setiap 5 orang mengenal pasti sebagai Katolik.

Program itu — permainan kata dalam bahasa Sepanyol menggabungkan perkataan “kebenaran” dan “drag” — pertama kali tercetus apabila Barraza, seorang wartawan selama 10 tahun, mengambil alih siaran berita stesen televisyen awamnya, Canal Once, berpakaian drag semasa sambutan Bangga Mexico pada bulan Jun.

Komentar benci yang mengikuti pada mulanya menakutkan Barraza, yang sebelum ini telah menerima ancaman maut bekerja sebagai wartawan di utara Mexico. Tetapi ia kemudian mendorong beliau dan stesen TV untuk mencipta rancangan untuk membuat ruang untuk membincangkan isu-isu LGBTQ+ dengan nada serius.

“Ini hanya beberapa tahun lalu, akan benar-benar tidak terbayangkan, membincangkan transseksualiti, gender, drag,” kata Vianey Fernández, pengarah berita di Canal Once. “Kami mahu membuka ruang untuk komuniti LGBTQ+, dan kami perlu melakukannya dengan perspektif serius, mengakui bukan sahaja hak-hak mereka tetapi juga keupayaan mereka.”

Di , drag – tindakan berpakaian dalam pakaian berlebihan yang mencabar stereotaip jantina – telah lama digunakan dalam rancangan hiburan dan komedi seperti “El Show de Francis”, “Las Hermanas Vampiras” dan “Desde Gayola.”

Rancangan itu sering menggunakan kata gay dan stereotaip kartun. Walau bagaimanapun, ia mengambil langkah penting dalam membentuk ruang untuk komuniti queer di Mexico, kata Jair Martínez, penyelidik untuk pertubuhan hak LGBTQ+ Mexico Letra S.

“Mereka adalah pelopor, menunjukkan bagaimana anda boleh mengubah diri anda dari mangsa kepada seseorang dengan agensi, dengan keupayaan untuk menentang,” katanya.

Berkembang sebagai gay di bandar konservatif utara Culiacán, Sinaloa, Barraza tidak pernah melihat watak gay yang dia kenal pasti dengan lebih dalam aras memandang balik daripada skrin televisyen keluarganya yang berat.

Di saluran berita, satu-satunya masa orang gay dibawa adalah berikutan jenayah kebencian atau pembunuhan ganas. Di sekolah, orang akan pergi ke jalan mereka untuk tidak kelihatan gay. Dengan keluarga yang terus berjuang untuk menerima pengungkapan jantinanya secara awam, Barraza mengatakan dia hanya berkembang apabila dia menjadi terlibat dalam komuniti teater, di mana watak Amanda dilahirkan.

“Di Sinaloa, mereka mengajar anda untuk tidak menjadi gay.” kata Barraza. “Secara sejarah, kami sentiasa diejek, objek hiburan.”

Di negara-negara lain, dengan kenaikan rancangan seperti “RuPaul’s Drag Race”, drag telah beransur-ansur bercampur dengan budaya arus perdana. Tetapi drag telah lama digunakan sebagai alat atau perlawanan apabila komuniti LGBTQ+ “diserang”, jelaskan Michael Moncrieff, penyelidik Universiti Geneva yang telah mengkaji sejarah ratu drag.

Contoh awal bermula pada abad ke-18 di “rumah molly” England, tempat pertemuan rahsia di mana orang akan memakai pakaian silang dan sering diserbu oleh pihak berkuasa apabila homoseksualiti masih merupakan kesalahan yang boleh dihukum mati.

Kemudian, drag akan menjadi sebahagian integral dari apa yang digelar Harlem Renaissance, dan wajah perlawanan pada masa penting seperti zaman McCarthy.

Dalam 15 tahun kebelakangan ini, amalan itu telah mengalir merentasi dunia dari Israel ke Moscow sehingga bahagian Afrika, kata Moncrieff, dan terus digunakan di AS untuk melawan gelombang undang-undang dan larangan anti-LGBTQ+.

“Mereka adalah pejuang komuniti mereka,” kata Moncrieff. “Ratu drag bersedia melakukan perkara-perkara yang tidak ada orang lain yang mahu lakukan.”

___

Barraza membuka programnya dengan gaya ciri khas, berdiri di atas pentas dikelilingi tiga kamera penyiaran berat dan pengurus produksi yang menghitung mundur “empat, tiga, dua, satu.”

Hari ini, dibalut dalam gaun biru-ungu berbuih, Barraza berpusing, memandang ke kamera dengan dagu terangkat dan berkata: “Selamat datang ke La Verdrag, program di mana minoriti menjadi majoriti.”

Berjalan selama 40 minit, rancangan Barraza mengikuti berita hari itu – gender dalam pilihan raya Mexico 2024, hak asasi manusia dalam migrasi bersejarah ke AS, dan keganasan terhadap populasi queer. Kemudian, beliau memutarkan bahagian program yang lain untuk cerita-cerita yang dilaporkan dengan mendalam dan wawancara yang masing-masing menarik lapisan yang berbeza dari dunia kequeeran di Mexico.

Pada minggu itu, ia adalah sorotan mendalam mengenai remaja transgender di Mexico, minggu seterusnya ia adalah wawancara dengan Ociel Baena, orang bukan binari pertama di Amerika Latin untuk memegang jawatan kehakiman.

“Ucapan benci ini terhadap saya terus berkembang dan berkembang. Saya telah melihatnya di media sosial. Yang paling dikesali adalah ancaman maut yang saya terima baru-baru ini,” kata Baena. “Mereka adalah bahan yang mencipta tanah subur untuk pembunuhan.”

Memakai jas, sepatu perak tertutup dengan skirt putih dan kipas pelangi ciri khas mereka, ia akan menjadi temu ramah TV terakhir hakim itu akan berikan. Hanya beberapa minggu kemudian, Barraza akan teringat bahawa memecah keluar dari kotak itu di tempat seperti Mexico boleh datang dengan akibat maut.

Baena ditemui mati bersama pasangannya di rumah mereka di negeri Aguascalientes Mexico tengah yang konservatif. Apa yang kelihatan hampir dua puluh sayatan pisau cukur menyayat di seluruh tubuh mereka, menghantui Barraza dan banyak orang queer di Mexico.

Hanya beberapa jam selepas mayat Baena ditemui, pegawai-pegawai tempatan segera menggambarkan kematian itu sebagai pembunuhan membunuh diri, langkah sering diambil oleh pihak berkuasa untuk menggelarkan kes sebagai kes nafsu dan dengan cepat menyimpan kes di negara di mana hampir 99% jenayah tidak terselesaikan.

Peguam tempatan mengatakan ia kelihatan bahawa pasangan Baena telah membunuh hakim itu kemudian membunuh diri mereka, teori yang dengan cepat ditolak oleh pegawai Mexico yang lain dan komuniti LGBTQ+ Mexico, yang mengatakan ia hanyalah satu lagi usaha oleh pihak berkuasa untuk menepi keganasan terhadap mereka.

Ahli-ahli aktivis terus menuntut penyiasatan lebih mendalam, dengan mengambil kira ancaman maut yang meningkat terhadap Baena dan keganasan sejarah terhadap populasi LGBTQ+. Pada bulan pertama 2024, pihak berkuasa dan kumpulan hak asasi manusia mendaftarkan sekurang-kurangnya tiga lagi orang transgender dibunuh.

___

Berkumpul dengan kumpulan kawan-kawan di apartmennya di Bandar Raya Mexico selepas menonton siaran pertama “La Verdrag”, Barraza mengusik baris komen benci yang banji di media sosial Canal Once, sesuatu yang hanya akan terus berkembang dengan setiap siaran.

“‘Allah melarang perbuatan tercela, hanya Syaitan gembira dengan pengganasan dunia ini. Makhluk menjijikkan,'” Barraza membaca dengan gelakan bergaung, melemparkan lelucon dengan ciri khas kemudahannya.

Di sebaliknya adalah selimut takut, pengingat berat apa yang dia ambil alih.

Selain menjadi salah satu tempat paling membahayakan untuk amal kewartawanan di dunia, Mexico mempunyai kadar keganasan tertinggi terhadap komuniti LGBTQ+ di Amerika Latin, rantau di mana jenayah benci dan keganasan berdasarkan jantina sudah tinggi.

“Saya tidak akan menjadi wartawan pertama dibunuh dan saya tidak akan menjadi yang terakhir

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.